Samarbejdsudvalg (taskforce) til koordinering af indsats mod prostitution
Samarbejdsudvalg (taskforce) til koordinering af indsats mod prostitution
Socialudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 28. februar 2007
12. Samarbejdsudvalg (taskforce) til koordinering af indsats mod prostitution
SUD 47/2007 J.nr. 47/2007
Socialudvalget har bedt forvaltningen komme med et forslag til, hvordan
der kan oprettes et udvalg (taskforce), der koordinerer og drøfter indsatsen
mod prostitution, herunder traficking.
Beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget godkender forvaltningens oplæg om at oprette et samarbejdsudvalg (taskforce), der skal koordinere indsatsen mod prostitution, herunder trafficking i Københavns Kommune
2. at Socialudvalget godkender, at spørgsmålet om at søge eksterne midler drøftes i et kommende samarbejdsudvalg (taskforce) med henblik på efterfølgende forelæggelse for socialudvalget
3. at Socialudvalget godkender forvaltningens oplæg til at indgå i netværksgruppe i regi af Ligestillings- og socialministeriet.
Socialudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2007
Kontorchef Birgitte Nystrup Lundgren deltog under punktet.
Indstillingen blev tiltrådt.
Problemstilling
Socialudvalget har pålagt forvaltningen at komme med forslag til, hvordan der kan nedsættes et udvalg, der koordinerer indsatsen mod trafficking SUD 400/2006 (bilag 1).
Socialforvaltningen har udarbejdet forslag om, at der nedsættes et samarbejdsudvalg (taskforce), der består af relevante aktører og som kan koordinere indsatsen mod prostitution generelt, herunder traffiking.
Løsning
Socialforvaltningen har i vedhæftede notat (bilag 2) kort beskrevet det nuværende samarbejde om prostitution i Københavns Kommune. Samarbejdet vil også blive behandlet i den redegørelse om prostitution som Socialforvaltningen forelægger for Socialudvalget i maj 2007.
Nedsættelse af
samarbejdsudvalg
Socialforvaltningen anbefaler at Socialudvalget godkender at forvaltningen nedsætter et samarbejdsudvalg. Samarbejdsudvalget skal koordinere den samlede indsats mod prostitution i København Kommune, herunder trafficking. Udvalget skal bestå af relevante myndigheder og NGO'er. Forvaltningen foreslå at udvalget består af følgende deltagere med mulighed for at udvide efter behov.
Myndigheder; Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Københavns Politi, Socialministeriet, Kompetence Center Prostitution, Styrelsen for Specialrådgivning og Social Service - Udsatteenheden, Venerea Klinikken Bispebjerg Hospital, Skattecenter København.
NGO´ere; Reden, Reden Stop Kvindehandel, Red Barnet, Dansk Røde Kors, Tjek-Punkt, Sex og Samfund.
Det anbefales at samarbejdsudvalget mødes efter behov, men minimum én gang hvert kvartal. Samtidig anbefales det at Socialforvaltningen påtager sig formandskabet og sekretariatsfunktionen. Dermed er der mulighed for at Socialforvaltningen kan påtage sig en koordinerende funktion udover at planlægge og afholde møderne. Endelig kan forvaltningen årligt udarbejde en kort redegørelse om udvalgets arbejde, som kan foreligges Socialudvalget til orientering.
Kommissorium for
udvalget
Forvaltningen foreslår, at der udarbejdes et kommissorium for samarbejdsudvalget, men at udvalgets primære opgave er at sikre erfaringsudveksling og koordinering af den eksisterende indsats. Udvalget forudsættes derved ikke at få nogen beslutningskompetence. Socialforvaltningen har i forbindelse med det igangværende arbejde med at udarbejde redegørelsen om prostitution spurgt en række aktører, om det vil være en idé med et sådan et samarbejdsudvalg. Dette har der været bred opbakning til. Flere af de interviewede deler forvaltningens opfattelse af at et udvalg, der alene fokuserer på traficking vil have et for snævert fokus set i lyset af Københavns Kommunes kompetence inden for trafickingområdet. Trafficking er primært er en statslig og politimæssig opgave. Socialforvaltningen vil i samarbejde med et kommende samarbejdsudvalg overveje, om der skal tages initiativ til et årligt seminar mellem en række nordiske byer om indsatsen inden for området.
Finansiering af
indsatsen
Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at finde ekstern finansiering til en generel øget indsats mod kvindehandel. Socialministeriet har imidlertid oplyst, at der findes nogle europæiske projekter, hvor det - på baggrund af en konkret ansøgning om et projekt - er muligt at få tilskud til en indsats mod kvindehandel. Disse projekter kræver for det meste kommunal medfinansiering i fordelingen 80/20 eller 50/50. Socialministeriet har endvidere oplyst, at Københavns Kommune har mulighed for at søge midler til konkrete projekter, når Folketingets nye handlingsplan mod kvindehandel bliver offentliggjort i februar 2007.
Socialforvaltningen anbefaler at et evt. samarbejdsudvalg overvejer, om der er behov for at igangsætte konkrete projekter i forhold til kvindehandel, herunder om Københavns Kommune skal søge Socialministeriet eller andre om tilskud hertil.
Koordinering af
indsatsen med Socialministeriet
Socialforvaltningen har været i kontakt med Ligestillingsafdelingen i Socialministeriet for at høre, om der er muligt at integrere samarbejdsudvalget i ministeriets arbejdsgruppe. Ligestillingsafdelingen har oplyst, at en embedsmand fra Socialforvaltningen er velkommen til at deltage i den netværksarbejdsgruppe, som erfaringsudveksler, koordinerer og sikrer "best pratice" i indsatsen mod kvindehandel. Det er ligestillingsafdelingen, der har ansvaret for netværksgruppen, og socialforvaltningens deltagelse vil styrke koordinationen mellem den statslige og kommunale indsats.
Økonomi
Den almindelige sekretariatsbetjening af samarbejdsudvalget vil blive varetaget af MR-misbrug inden for kontorets ramme.
Samarbejdsudvalget vil undersøge mulighederne for ekstern finansiering af projekter i forbindelse med en styrket indsats inden for området.
Videre proces
Hvis udvalget godkender indstillingen indkaldes, der til et konstituerende møde i samarbejdsudvalget efter offentliggørelsen af redegørelsen om prostitution.
Bilag
Politiske behandling
1) Beslutningsprotokol: medlemsforslag til bekæmpelse af trafficking.
Øvrige bilag
2) Notat til indstilling samarbejde om prostitution i Københavns Kommune
Svend Bjerre
/Jens Elmelund