Håndtering af Socialforvaltningens økonomiske udfordringer i 2024
Resumé
Socialudvalget skal tage stilling til håndtering af Socialforvaltningens økonomiske udfordring på mindst 85 mio. kr. i 2024, så budgettet for 2024 kommer i balance. Socialudvalget drøftede første gang håndteringen på udvalgsmøde d. 15. november 2023, og Socialforvaltningen fremlægger på den baggrund et revideret bruttokatalog med forslag til konkrete besparelser. Socialforvaltningen foreslår, at den udestående udfordring, der ikke håndteres ved konkrete besparelser fra kataloget, håndteres ved en grønthøster (rammebesparelse) på tværs af forvaltningens målgrupper. Socialudvalget drøftede på udvalgsmødet d. 15. november alternative handlemuligheder til forvaltningens indstilling, herunder mulighederne for at reducere den samlede økonomiske udfordring ved f.eks. finansiering i Overførselssagen 2023-24, anvendelse af puljen til uforudsete udgifter i 2024 og optagelse af internt lån i 2024.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller:
- at Socialudvalget beslutter, om der skal godkendes forslag i kataloget med besparelser i bilag 1 til at finansiere Socialforvaltningens økonomiske udfordring på 85 mio. kr.
- at Socialudvalget beslutter, hvor stor en andel af Socialforvaltningens økonomiske udfordring på 85 mio. kr., der skal håndteres ved en grønthøster (rammebesparelse).
Problemstilling
Socialudvalget har på udvalgsmødet d. 15. november 2023 fået en redegørelse for Socialforvaltningens økonomiske udfordring i 2024, som på nuværende tidspunkt forventes at være på mindst 85 mio. kr. på tværs af forvaltningens målgrupper.
Socialudvalget fik forelagt forvaltningens kvartalsprognose pr. oktober på samme udvalgsmøde d. 15. november, som udviste et forventet merforbrug på 42,4 mio. kr. i 2023. Socialudvalget har tidligere besluttet at søge merforbruget i 2023 finansieret fra puljen til uforudsete udgifter og alternativt anmode Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om et internt lån til at dække det forventede merforbrug. Hvis der tildeles et internt lån, vil udfordringen i 2024 stige, da tilbagebetaling af lånet i så fald skal påbegyndes næste år. En oversigt over interne lån i Socialforvaltningen, der skal afdrages på i 2024, fremgår af bilag 2.
Det bemærkes, at den økonomiske udfordring er behæftet med en vis usikkerhed, da selv mindre forskydninger i den forudsatte aktivitet eller enhedspris i både indeværende år og næste år kan have betydning for det forventede udgiftsniveau i 2024. Den forventede økonomiske udfordring har en negativ risikoprofil og er under forudsætning af, at der gennemføres kompenserende handlinger, løbende prioriteringer og stram økonomisk styring.
Løsning
Som Socialudvalget blev orienteret om d. 15. november 2023, er der tale om en betydelig økonomisk udfordring i 2024, som ikke kan løses med de almindelige styringsredskaber, Socialforvaltningen har til rådighed ifm. den ordinære driftsstyring. Der vurderes desuden at være tale om en strukturel udfordring, som derfor også kræver strukturelle tilpasninger. Dette vil blive undersøgt nærmere ifm. forvaltningens koncernanalyse, som Socialudvalget vil få forelagt kommissorium for på udvalgsmødet d. 13. december 2023.
Forvaltningen har udarbejdet et katalog med besparelsesforslag (bilag 1), som kan vedtages for at bidrage til håndtering af den økonomiske udfordring i 2024. Hvis der efterfølgende fortsat udestår en økonomisk udfordring, foreslår forvaltningen denne håndteret ved en grønthøster på tværs af forvaltningens målgrupper.
Besparelsesforslag til at bidrage til håndtering af den økonomiske udfordring
Kataloget med besparelsesforslag er blevet opdateret pba. udvalgets tilbagemelding på udvalgsmødet 15. november. Kataloget indeholder derfor ikke længere forslag, der vedrører tilbudslukning eller ophør af tilskud til eksterne tilskudsmodtagere. Det opdaterede katalog indeholder samlet besparelser for ca. 71 mio. kr., hvoraf 10 mio. kr. vedrører administrative besparelser, mens 61 mio. kr. vedrører servicereduktioner på borgerrettede funktioner.
Socialudvalget bestilte på mødet d. 15. november en beskrivelse af konsekvenserne ved administrative besparelser og en oversigt over alle initiativer i borgercentrenes økonomiske handleplaner i 2023, hvoraf en del indgår i sparekataloget for 2024. Disse bestillinger besvares i hhv. bilag 3 og 4.
Det bemærkes, at det opdaterede katalog ikke indeholder tilstrækkelige besparelser til at kunne håndtere den økonomiske udfordring på 85 mio. kr. Det er dermed nødvendigt med øvrige håndteringsmuligheder for at bringe budgettet i 2024 i balance.
Grønthøster svarende til den resterende økonomiske udfordring
Hvis der efter afdækning af øvrige håndteringsmuligheder fortsat udestår en økonomisk udfordring, som ikke kan eller ikke ønskes håndteret med vedtagelse af besparelsesforslag fra kataloget, foreslår Socialforvaltningen, at den udestående udfordring håndteres med en grønthøster.
Grønthøsteren vil blive udmøntet pba. en budgetnøgle, hvor hver målgruppe/borgercenter vil få udmøntet en besparelse svarende til deres procentvise andel af forvaltningens samlede budget. Grønthøsteren vil blive udmeldt til niveau 3-cheferne (dvs. center- og områdechefer), som herefter vil beslutte, hvor besparelsen mest hensigtsmæssigt kan udmøntes. Dog vil de ikke – som led i denne udmøntning – kunne beslutte at implementere de forslag, som fremgår af besparelseskataloget, og som ikke er besluttet af Socialudvalget.
Forvaltningen lægger til grund, at grønthøsteren også vil omfatte eksterne og selvejende tilbud med driftsoverenskomst, som selv vil skulle udmønte deres besparelse, svarende til procentsatsen for den samlede grønthøster. Det gælder også de tilbud, der tidligere indgik i besparelseskataloget.
Størrelsen af en grønthøster vil afhænge af det udestående finansieringsbehov. Bilag 5 angiver eksempler herpå, ligesom der gives eksempler på konsekvenser i forvaltningens tre borgercentre ved implementering af en grønthøster. Generelt kan det siges, at en grønthøster på eksempelvis 30 mio. kr. vil svare til 0,4 pct., og at en grønthøster vil medføre forringet service på forvaltningens tilbud og indsatsområder. Dette kan f.eks. medføre reducerede åbningstider på dagtilbud, lavere normering på botilbud, længere sagsbehandlingstider og en højere andel af ufaglærte medarbejdere på forvaltningens tilbud.
Håndtering af personalereduktioner
Ved vedtagelse af besparelsesforslag og/eller en grønthøster vil der være personalemæssige konsekvenser på tværs af forvaltningen. Socialforvaltningen vil i et tæt samarbejde med såvel MED-organisation som de faglige organisationer tilstræbe at reducere antallet af afskedigelser mest muligt. Dette skal desuden ses i relation til forvaltningens udfordringer med rekruttering og fastholdelse af personale, hvorfor der ses en relativ høj personaleomsætning på flere områder.
Økonomi
Økonomien er indeholdt i sagen.
Politisk handlerum
Socialudvalget drøftede d. 15. november 2023 alternative handlemuligheder til forvaltningens indstilling, herunder mulighederne for at reducere den samlede økonomiske udfordring. Disse skitseres kort nedenfor:
- Dele af den økonomiske udfordring afventes mhp. finansiering i Overførselssagen 2023-24.
- Anvendelse af puljen til uforudsete udgifter og/eller servicebufferpuljen for 2024 til håndtering af dele af den økonomiske udfordring i 2024.
- Afvikling/nedbringelse af Socialforvaltningens merforbrug i 2023 for at undgå nye interne låneudgifter i 2024 og frem.
- Afvikling/nedbringelse af Socialforvaltningens udgifter til interne lån fra tidligere år i 2024.
- Optagelse af nyt internt lån mhp. at levere budget i balance i 2024.
Disse handlemuligheder forudsætter alle politisk proces uden for Socialudvalget. Konkret skal flere af dem ses i sammenhæng med Økonomiudvalgets møde d. 5. december 2023 og efterfølgende møde i Borgerrepræsentationen d. 14. december 2023, hvor der tages stilling til udmøntning af puljen til uforudsete udgifter hhv. servicebufferpuljen for 2023 samt bevilling af interne lån.
Videre proces
Ved vedtagelse af forslag fra kataloget med besparelser vil Socialforvaltningen iværksætte disse efter vedtagelse. Enkelte forslag i kataloget vedrører politiske særbevillinger givet ifm. tidligere års budgetforhandlinger, og det kan derfor blive relevant med inddragelse af de relevante politiske partier i forlængelse af Socialudvalgets behandling.
Afhængig af udvalgets beslutninger, herunder ønsket om at aktivere alternative handlemuligheder til forvaltningens indstilling, vil det være nødvendigt at afvente Økonomiudvalgets møde 5. december 2023 og efterfølgende møde i Borgerrepræsentationen d. 14. december 2023, før der kan træffes endelig og samlet beslutning.
Mikkel Boje
/ Anders Johannes Kristensen
Beslutning
Ift. 1. at-punkt besluttede Socialudvalget at godkende forslag nr. 1, 2, 12, 21, 28, 30, 34, 37 i kataloget med besparelser i bilag 1, som samlet set giver 21,3 mio. kr.
Ift. 2. at-punkt besluttede Socialudvalget en grønthøster (rammebesparelse) på 18,7 mio. kr. til at håndtere en andel af Socialforvaltningens økonomiske udfordring på 85 mio. kr.
Et enigt Socialudvalg besluttede følgende ændringsforslag:
3. at Socialudvalget beslutter, at Socialforvaltningen søger om optagelse af internt lån til at dække 25 mio. kr. af Socialforvaltningens økonomiske udfordring i 2024, og Socialudvalget opfordrer forligskredsen bag budget 2024 til, i forbindelse med overførselssagen, at tage stilling til den yderligere merprognose, der på nuværende tidspunkt er på 20 mio. kr.
Det nye 3. at-punkt blev dermed godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten er tilfredse med en besparelse på central administration på 3,2 %, fordi vi derved kan holde besparelsen nede på de borgernære tilbud på 0,3%. Vi ønsker ikke at øge besparelserne på central administration yderligere, da vi ser ind i en fremtidig omorganisering af hele det administrative område, der kan spare os flere penge ude i årene. Derudover vil vi gerne holde hånden under civilsamfundsorganisationerne så de fremover fortsat kan få hjælp til administrativt arbejde fra forvaltningen. På den måde sikre vi os, at de samtidig kan holde fokus på deres kerneopgaver. ”
Socialdemokratiet, Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:
“Socialdemokratiet, Venstre og SF mener at centraladministrationen også bør være omfattet af den generelle besparelse på 0,3 %. Det gør partierne, da vi mener at centraladministrationen bedre tåler besparelser end den borgernære velfærd.”
Et samlet Socialudvalg afgav følgende protokolbemærkning:
” Socialudvalget har besluttet, at ingen sociale organisationers eller kommunale borgernære tilbud til udsatte borgere skal lukke.
I stedet har Socialudvalget fundet besparelser for 40 millioner ved at spare i administrationen, på ikke-borgernære tiltag og ved grønthøster på tværs af forvaltningens interne og eksterne tilbud.
Der mangler fortsat besparelser for 45 millioner kroner.
Derfor har et samlet socialudvalg bedt Socialforvaltningen søger om optagelse af internt lån til at dække 25 mio. kr. af Socialforvaltningens økonomiske udfordring i 2024, og Socialudvalget opfordrer forligskredsen bag budget 2024, i forbindelse med overførselssagen, at tage stilling til den yderligere merprognose, der på nuværende tidspunkt er på 20 mio. kr.
Det er vigtigt at gøre det klart for alle, at der findes ikke gratis besparelser. Alt kommer med en pris – også grønthøsterbesparelser. Derfor kommer besparelserne – uanset hvordan de i sidste ende udmøntes – til at få konsekvenser for det samlede socialområde i Københavns Kommune.”