Mødedato: 27.09.2006, kl. 20:15

Drøftelser om og fremtidig procedure for fordeling af frivillighedsmidlerne. (Bilag)

Se alle bilag

Drøftelser om og fremtidig procedure for fordeling af frivillighedsmidlerne. (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. september 2006

 

 

6.      Drøftelser om og fremtidig procedure for fordeling af frivillighedsmidlerne. (Bilag)

 

SUD 370/2006  J.nr. 370/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

 

at Socialudvalget godkender ny procedure for behandling af § 115-ansøgninger, hvor Kontaktudvalget bliver orienteret om ansøgningerne ved et skema med oplysning om samtlige ansøgninger, og

 

at Socialudvalget tager nedenstående orientering om drøftelser med Kontaktudvalget om konklusionerne i undersøgelsen af erfaringerne med § 115-midlerne til efterretning.

 

 

RESUME

På baggrund af det tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgs beslutning (FAU 344/2005) har den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning drøftet konklusionerne i undersøgelsen af erfaringerne med § 115-midlerne med Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune.

 

Drøftelserne kan samles under følgende overskrifter:

  1. Indsatsområder for fordeling af § 115-midler.

Det er ikke muligt på baggrund af § 115 undersøgelsen at prioritere bestemte indsatsområder.

  1. Bevillingsperiode.

Det vil fortsat være fast praksis, at § 115-midler gives som et-årige bevillinger

  1. Sagsbehandlingstid.

Ansøgningsfristen for § 115 ansøgninger vil blive rykket ca. 2 uger frem, således at det sikres, at organisationerne ved bevillingsårets begyndelse er bekendt med organisationens budget.

  1. Kontaktudvalgets rolle i fordeling af § 115-midler.

På baggrund af undersøgelsen foreslår Kontaktudvalget, at udvalget høres om forvaltningens indstilling til § 115 underudvalget. Dette er ikke muligt i henhold til Styrelsesloven, og derfor anbefaler forvaltningen en fremtidig procedure, hvor Kontaktudvalget bliver gjort bekendt med de indkomne § 115 ansøgninger, jf. ligeledes operationalisering af frivillighedspolitikken, der genbehandles på Socialudvalgsmøde den 27. september 2006.

 

På den baggrund indstilles, at Socialudvalget tager nærværende orientering om drøftelser med kontaktudvalget til efterretning og godkender ny procedure for ved behandling af § 115-ansøgninger.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Nedenfor redegøres for

  • Den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltnings drøftelser med Kontaktudvalget vedr. § 115-undersøgelsen.
  • Forslag om orientering af Kontaktudvalget vedr. § 115-ansøgninger.

 

Baggrund

Den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning har i samarbejde med Kontaktudvalget gennemført undersøgelsen "Kortlægning og undersøgelse af erfaringerne med § 115-midlerne". Kontaktudvalget er et samarbejdsforum mellem Københavns Kommune og det frivillige sociale arbejde og dets organisationer, initiativer og grupper i København.

 

På mødet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 24. august 2005 blev undersøgelsen fremlagt (FAU 344/2005), jf. bilag 1. Forvaltningen indstillede på mødet

  1. At Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om "Kortlægning og undersøgelse af erfaringerne med § 115-midlerne" til efterretning, samt
  2. At Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der indledes drøftelser med Kontaktudvalget for det frivillige sociale arbejde om en fremtidig procedure for høring ved fordeling af økonomisk støtte i henhold til servicelovens § 115 i Københavns Kommune.

 

Det førte til en beslutning om at 2. at-punkt blev ændret til,

"at der indledes drøftelser med Kontaktudvalget om rapportens konklusion. Der fremlægges et forslag til fremtidig procedure for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget."

 

Forvaltningen har tolket denne beslutning således, at der udover et forslag om en fremtidig procedure for fordeling af § 115-midler tillige skulle indledes drøftelser med kontaktudvalget om rapportens øvrige hovedkonklusioner

 

På den baggrund heraf har den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning drøftet rapportens hovedkonklusioner med Kontaktudvalgets formand Thorkil Vestergaard Hansen og sekretariatsleder Mette Thorvilsen. Endvidere har Kontaktudvalget i maj 2005 afgivet skriftligt høringssvar på rapporten vedrørende undersøgel se af erfaringerne med § 115-midlerne, jf. bilag 1.

 

Drøftelser og procedure

Drøftelserne med Kontaktudvalget kan samles under følgende overskrifter:

 

1. Fordeling af § 115-midler

55 % af de adspurgte i undersøgelsen peger på, at der bør prioriteres bestemte indsatsområder ved fremtidige fordelinger af § 115-midlerne. Kontaktudvalget mener ikke, at det ud fra

undersøgelsens resultater har været muligt for de frivillige organisationer i Kontaktudvalget at pege på indsatsområder ved fremtidige fordelinger af § 115-midlerne. Det er derfor Kontaktudvalgets opfattelse, at der fortsat skal ske fordeling af § 115-midler på baggrund af en konkret og faglig vurdering af den enkelte ansøgning og ikke ud fra en prioritering af indsatsområder.

 

Forvaltningen tilslutter sig dette ud fra en betragtning om, at de frivillige organisationers besvarelser i undersøgelsen i vid udstrækning kan ses som en konsekvens af, at de frivillige sociale organisationer har forskellige "mærkesager".

 

2. Bevillingsperiode

§ 115-undersøgelsen peger på, at et flertal (52 %) af de adspurgte mener, at bevillingsperioden på et år er for kort. I samme forbindelse stillede Kontaktudvalgets formand under drøftelsen spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er hensigtsmæssigt, at udvalgte frivillige organisationer år efter år bevilges § 115-midler, eller om de rettere burde have en driftsoverenskomst med Københavns Kommune.

 

Forvaltningen kan oplyse, at det er fast praksis i forvaltningen, at bevillinger i henhold til § 115 kun gives for et år ad gangen. Dette gøres blandt andet for at fastholde en fleksibilitet og dynamik på det frivillige område, og undgå at bevillingerne får karakter af driftsoverenskomster.

 

3. Sagsbehandlingstid

Lidt over halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen har svaret, at sagsbehandlingstiden vedr. § 115-ansøgninger er for lang. Omvendt har lidt under halvdelen tilkendegivet, at tiden var tilpas.

 

Det er forvaltningens opfattelse, at det afgørende kriterium i

relation til sagsbehandlingstid bør være, at § 115-midlerne er fordelt inden årets udgang. Dette betyder, at de frivillige organisationer inden starten af bevillingsåret er bekendt med foreningens budget for det kommende år. Ansøgningsfristen har de seneste år været medio september. Fra 2006 rykkes ansøgningsfristen til den 4. september.

 

4. Kontaktudvalgets rolle i fordeling af § 115-midler

Undersøgelsen peger på, at ca. 1/3 af de adspurgte ønsker en høringsret eller overdragelse af bevillingskompetencen til § 115-midler.

Dette har ført til forslag fra Kontaktudvalget om, at Kontaktudvalget høres om forvaltningens indstilling til § 115 underudvalget.

 

Socialforvaltningen har imidlertid måtte konstatere, at dette ikke er muligt i henhold til Styrelsesloven. Derfor anbefaler forvaltningen en fremtidig procedure, hvor kontaktudvalget via et oversigtsskema bliver bekendt med de § 115-ansøgninger forvaltningen modtager, jf. Operationalisering af frivillighedspolitikken i Københavns Kommune, der blev tiltrådt på Socialudvalgsmøde den 7. juni 2006 (bilag 2), men planlægges genbehandlet på Socialudvalgsmødet den 27. september 2006.

 

På den baggrund indstilles, at Socialudvalget tager nærværende orientering om drøftelser med Kontaktudvalget til efterretning, og at Socialudvalget godkender ny procedure ved behandling af § 115-ansøgninger, hvorefter Kontaktudvalget orienteres om ansøgningerne ved at få tilsendt et skema med oplysning om samtlige ansøgninger.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

  1. § 115- undersøgelsen og Kontaktudvalgets høringssvar.
  2. Frivillighedspolitikken.

 

 

Grethe Munk   / Jens Elmelund

 


 

Til top