Mødedato: 27.09.2006, kl. 20:15

Forankring og finansiering af Kringlebakkens kursusaktiviteter (Udsat på mødet den 13. september 2006) (Bilag)

Se alle bilag

Forankring og finansiering af Kringlebakkens kursusaktiviteter (Udsat på mødet den 13. september 2006) (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. september 2006

 

 

2.      Forankring og finansiering af Kringlebakkens kursusaktiviteter (Udsat på mødet den 13. september 2006) (Bilag)

 

SUD 363/2006  J.nr. 358/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

 

at Socialudvalget tager evalueringen af Kringlebakkens kursusaktiviteter til efterretning.

 

at Socialudvalget videresender evalueringen af Kringlebakkens kursusaktiviteter og den nærværende indstilling til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med henblik på at indgå i budgetdrøftelserne.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede d. 15. december 2005, at Kringlebakkens kursusaktiviteter skulle evalueres af en ekstern evaluator.

 

Evalueringen er udarbejdet af Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) i juli 2006 (se bilag 1), og viser at småbørnsmødrene, med anden etniske baggrund end dansk, har et stort udbytte af Kringlebakkens kursusaktiviteter.

 

Deltagelse i Kringlebakkens kursusaktiviteter har den effekt, at småbørnsmødrene etablerer et fundament af tryghed, selvtillid og basal viden om det danske sprog og samfundsforhold, som fremmer deres integration i det danske samfund.

 

På trods af den gode indsats falder Kringlebakkens kursusaktiviteter umiddelbart ikke indenfor Socialforvaltningens indsats på området børnefamilier med særlige behov, som jf. Serviceloven § 32 primært fokuserer på at yde støtte til de børn og unge, der har særligt behov for dette og at denne støtte ydes på baggrund af en af en konkret vurdering af det enkelte barns eller den enkelte unges og familiens forhold (jf. Serviceloven § 32, stk. 2).

 

Målgruppens for Kringlebakkens aktiviteter hører snarere hjemme indenfor Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som har ansvaret for både beskæftigelsesindsatsen og den generelle tværgående integrationsindsats.

 

Til støtte herfor taler, at Kringlebakkens kursusaktiviteter overordnede formål er, at styrke småbørnsmødrenes integration i det danske samfund. Indholdet i kurset er danskundervisning, viden om samfundsforhold og børneopdragelse.

 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i forhold til sagen meddelt, at der er tale om en opgave, som efter deres vurdering, falder indenfor lov om social service § 115 (frivillighedsmidler). Kringlebakkens forening vil således kunne søge om midler ved den årlige tildeling af §115 midler, som varetages i efteråret af Socialudvalget. 

SAGSBESKRIVELSE

Kringlebakken er en forening, der driver et integrationsprojekt for piger og kvinder på Bispebjerg i Københavns Kommunes Nordvestkvarter.

 

Borgerrepræsentationen godkendte den 15. december 2005 fællesindstillingen fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om, at "…at Kringlebakkens kursusaktiviteter for småbørnsmødre forankres under det kommende Socialudvalg pr. 1. januar 2006, at udgiften til Kringlebakkens kursusaktiviteter i perioden fra 1. januar – 28. februar 2006, svarende til 205 t.kr., afholdes af Integrationspuljen på 8 mio. kr., der er placeret på bevilling BO3 (servicetilbud til voksne), funktion 6.51.1, under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen forelægger en indstilling for deres udvalg om dækning af resten af finansieringsbehovet inden den 1. marts 2006" (BR 765/05).

Et enigt socialudvalg tiltrådte den 22. februar 2006 fællesindstillingen fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen om:

"at der bevilges 1.024.696 kr. fra Integrationspuljen til restfinansiering af Kringlebakkens kursusaktiviteter i 2006.

at Socialudvalget ifm. behandling af budgetforslag 2007 behandler spørgsmålet om en fremtidig finansiering af Kringlebakkens kursusaktiviteter i 2007 og frem" (SUD 67/2006).

Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) har derfor gennemført en evaluering af Kringlebakkens kursusaktiviteter i foråret 2006 og afleveret denne til Socialforvaltningen den 3. juli 2006.

 

1. Evaluering af Kringlebakkens kursusaktiviteter

Kringlebakkens formål er at støtte indvandrer- og flygtningepiger og –kvinders integration i det danske samfund. Herunder at støtte pigerne og kvinderne i at få sociale og personlige netværk samt kendskab til det danske sprog og det danske samfund.   

 

Kringlebakkens kursusgruppe består af 18 småbørnsmødre. Der er løbende optag og ophør. Således har 31 kvinder og 26 børn i løbet af et år fra sommeren 2005 til sommeren 2006 deltaget i kursusgruppen og legestuen.

 

Småbørnsmødrene er først og fremmest karakteriseret ved personlig, kulturel og social forskelighed. De kommer fra mange forskellige kulturelle baggrund, og mange sprog er repræsenteret i kursusgruppen.

 

Trods småbørnsmødrenes forskeligheder har de også fælles karakteristika og ressourcer. De beskrives i evaluering som lærevillige og motiverede, og har frivilligt valgt at deltage i kurset i en overgangsperiode i deres liv, hvor de enten er på barsel eller venter på daginstitutionsplads eller er hjemgående.

 

At de deltagende småbørnsmødre er relativt ressourcestærke fremgår også af deres uddannelsesbaggrund og erhvervserfaring. 10 ud af 24 har mere end 12 års skolegang fra hjemlandet. Hver fjerde har en uddannelse, og hver tredje har erhvervserfaring fra deres hjemland.

 

Flere beskrives i evalueringen, som værende målrettede med hensyn til at få en uddannelse eller få godkendt deres uddannelse fra hjemlandet og få en tilknytning til arbejdsmarkedet. Men de mangler danskkundskaber og har et begrænset kendskab til det danske arbejdsmarked samt daginstitutionsområdet, og deres netværk er hovedsageligt begrænset til ægtefælle og børn.  

 

Hovedparten deltager i kursusgruppen med deres barn, som overlades til andre voksne i en indrettet legestue, mens de selv modtager undervisning.

 

Centrale elementer i kursusaktiviteterne er dansk, samfundsforhold og børneopdragelse og pasning. Af andre aktiviteter kan nævnes svømning, gymnastik, erhvervsvejledning, ekskursioner til arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner, museer og udstillinger, foredrag mv. Desuden støttes de af småbørnsmødrene, som har sociale problemer, med samtale, vejledning og henvisning til andre instanser. Det drejer sig et fåtal af småbørnsmødrene, hvor enten deres samlever eller de selv har oplevet at have psykiske problemer. Derudover har enkelte af mødrene oplevet, at deres børn har været ramt af længevarende sygdomsforløb.  

 

Evalueringens resultater viser, at Kringlebakkens kursusaktiviteter i høj grad indfrier sit eget formål om at støtte småbørnsmødrenes integration. Småbørnsmødrene får via kurset etableret et socialt netværk, de oparbejder sproglige færdigheder og får øget viden om danske samfundsforhold. Kursusaktiviteterne er samlet set med til at forberede småbørnsmødrene på at deltage på det danske arbejdsmarked og/eller uddannelsessystem.

 

Endvidere peger evalueringen på, at mødrenes børn profiterer af tilbudet. Børnene lærer dansk og oparbejder igennem leg kompetencer, der letter deres overgang og indkøring senere hen, når de starter i daginstitution.   

 

2. Fremtidig forankring og finansieringen af Kringlebakkens kursusaktiviteter for småbørnsmødre med anden baggrund end dansk

 

Socialforvaltningen kan på baggrund evalueringens resultater konstatere, at Kringlebakkens kursusaktiviteter er et velfungerende tilbud, der indfrier sit eget integrationsfremmende formål.

 

Tilbuddets målgruppe er småbørnsmødre med anden etnisk baggrund end dansk. Mange af småbørnsmødrene er velfungerende og har endvidere længerevarende uddannelser og erhvervserfaring fra deres hjemland. Der er altså i udgangspunkt ikke tale om en målgruppe, der umiddelbart hører til i Socialforvaltningen på området børnefamilier med særlige behov. Det fremgår således af serviceloven, at målgruppen for indsatsen under børnefamilier med særlige behov, primært er børn og unge med behov for særlig støtte og at denne støtte ydes på baggrund af en af en konkret vurdering af det enkelte barns eller den enkelte unges og familiens forhold (jf. Serviceloven § 32, stk. 2).

 

Socialforvaltningen vurderer, at Kringlebakkens mest naturlige placering vil være i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og hvor både den beskæftigelsesrettede og den tværgående integrationsindsats i forvejen er samlet. Dette understøttes af, at Kringlebakkens kursusaktiviteter overordnede formål er, at styrke småbørnsmødrenes integration i det danske samfund. Indholdet i kurset er danskundervisning, viden om samfundsforhold og børneopdragelse. 

 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i forhold til sagen meddelt, at der er tale om en opgave, som efter deres vurdering, falder indenfor lov om social service § 115 (frivillighedsmidler). Kringlebakkens forening vil således kunne søge om midler ved den årlige tildeling af §115 midler, som varetages i efteråret af Socialudvalget. 

 

På baggrund af sagsfremstillingen indstiller Socialforvaltningen dog, at Kringlebakkens velfungerende kursusaktiviteter, søges forankret og finansieret under Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, såfremt de ønskes videreført.  Foreningen er naturligvis velkommen til at søge §115-midler via Socialudvalget på lige fod med andre foreninger.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Uanset den fremtidige placering af Kringlebakkens kursusaktiviteter vil en eventuel videreførelse af projektet indebære en kommunal udgift på i alt 1,3 mill. kr.

 

Midlerne vil i givet fald skulle tilvejebringes i forbindelse med budgetforhandlingerne 2007.

 

Det bemærkes, at som Socialudvalgets budgetforslag 2007 ser ud p.t. vil en eventuel placering på området børnefamilier med særlige behov betyde, at der vil skulle findes en kompenserende besparelse på området.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Socialforvaltningen har drøftet sagen med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens bemærkninger er indsat i indstillingen ovenfor.

 

 

BILAG

·        Evalueringen: "Integration for kvinder - Evaluering af Kringlebakkens kursusaktiviteter"

 

 

Grethe Munk                       /                     Sven Bjerre


 

Til top