Mødedato: 27.05.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik

Se alle bilag

Socialudvalget forelægges en status på udvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014 til efterretning, og forelægges udkast til revideret handleplan gældende for perioden 2015-2017 til godkendelse, herunder godkender, at handleplanen løber i en treårig periode, da Københavns Kommunes Handicappolitik skal revideres i 2017. Endelig foreslås, at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen samler alle udvalgenes handleplaner til en samlet handleplan og sender den i ekstern høring.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1.
at Socialudvalget tager status på Socialudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik (2013-2014) til efterretning,

2. at Socialudvalget godkender udkast til Socialudvalgets reviderede handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik herunder, at handleplanen løber i en tre-årig periode fra 2015-2017, og

3. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen samler alle udvalgenes reviderede handleplaner til en samlet handleplan og sender den i ekstern høring.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 27. januar 2011 Københavns Kommunes Handicappolitik. Politikken sætter målsætninger og principper for kommunens indsats for borgere med handicap, jf. bilag 1.

Som led i implementeringen er der udarbejdet en samlet handleplan for hele Københavns Kommune med konkrete initiativer inden for målsætningerne i politikken. Hvert udvalg har udarbejdet en handleplan med udgangspunkt i de målsætninger, som hører under udvalgenes ressortområde. Handleplanen løber normalt for en to-årig periode, hvorefter der gøres status og handleplanen revideres. Denne gang foreslås en tre-årig periode 2015-2017, da der i 2017 er et tidsmæssigt sammenfald med, at Handicappolitikken skal revideres.

Hvert fagudvalg forelægges parallelt en status på deres handleplan for 2013-2014 og et udkast til revideret handleplan gældende for 2015-2017. Den reviderede handleplan er opbygget efter samme koncept som den oprindelige handleplan.

Efterfølgende samler Socialforvaltningen samtlige udvalgs reviderede handleplaner til en samlet handleplan, der sendes i høring. Efter høring korrigerer Socialforvaltningen, i samarbejde med de øvrige forvaltninger, den samlede handleplan på baggrund af høringssvarene. Den korrigerede plan forelægges til endelig godkendelse i Socialudvalget, med henblik på efterfølgende godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Løsning

Status på Socialudvalgets handleplan 2013-2014

Socialudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014 bestod af 25 initiativer, der understøtter de målsætninger i handicappolitikken, der hører under Socialudvalgets ressort samt tværgående projekter, som Socialforvaltningen indgår i med andre forvaltninger i Københavns Kommune. Status på de enkelte initiativer fremgår af bilag 2, der overordnet viser følgende status:

  • At ud af de i alt 25 initiativer er 3 initiativer endeligt afsluttede og videreføres derfor ikke i den reviderede handleplan (markeret med rødt i bilag 2),
  • at 10 initiativer er fortløbende og videreføres i den reviderede handleplan (markeret med grønt i bilag 2), og
  • at 12 initiativer blevet implementerede og videreføres i den daglige drift (markeret med orange i bilag 2).

Udkast til revideret handleplan for 2015-2017

Udkastet til Socialudvalgets reviderede handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2015-2017, jf. bilag 3, består af 17 initiativer, hvoraf 11 initiativer er videreført fra den tidligere handleplan.

Handicappolitikken er udarbejdet med udgangspunkt i FN’s Handicapkonvention, og skal ses i samspil med Københavnerfortællingen og Socialudvalgets grundlagspapir. De foreslåede initiativer, der skal indgå i den reviderede handleplan, er således også med til at understøtte Socialudvalgets pejlemærker. Der kan særligt peges på følgende pejlemærker: Flere udsatte københavnere har en bolig, flere københavnere med særlige behov kommer i uddannelse eller beskæftigelse, flere københavnere mestrer i højere grad deres eget liv, flere københavnere med særlige behov oplever høj livskvalitet og flere københavnere er tilfredse med samarbejdet med Socialforvaltningen.

De nye initiativer vedrører nye organiseringsformer på handicapområdet i form af ny organisering af myndighedsområdet i Borgercenter Handicap og etableringen af et familiehus i relation her til.  Som nye faglige tiltag foreslås desuden, at der sættes fokus på beskæftigelsesindsatsen i Socialforvaltningen, at der arbejdes på en sammenhængende og helhedsorienteret indsats for borgere med behov for specialiseret rehabilitering og at der sammen med Børne- og Ungeforvaltningen arbejdes på udvikling af nye tilbud til unge med behov for dagbehandling. Endelig foreslås, at det nye koncept for inddragelse af brugerundersøgelse indgår som nyt initiativ.

Initiativerne i Socialudvalgets reviderede handleplan ses nedenfor, hvor de nye initiativer er markeret med en stjerne:

 

Bolig:

  • Omdannelse af bofællesskaber til Solistboliger i opgangsfællesskaber og etablering af billige boliger til unge
  • Fleksible tilbud til borgere med handicap, herunder billige boliger til unge
  • Afprøvning af nye teknologier til at sikre større selvstændighed
  • Etablering af afskærmningspladser

Beskæftigelse:

  • Fokus på beskæftigelsesindsatsen i Socialforvaltningen*

Støtte, social tryghed og koordination:

  • Styrket veteranindsats
  • Sammenhængende og helhedsorienteret indsats for borgere med behov for specialiseret rehabilitering*
  • Ny organisering af myndighedsområdet i Borgercenter Handicap*

Tilgængelighed:

  • Tilgængelighed i forbindelse med modernisering og nybyggeri

Børn og unge med handicap:

  • Samarbejde om komplekse børnesager
  • Samarbejde om fysioterapeutisk træning
  • Samarbejdsaftale om børn og unge med autisme eller ADHD
  • Udvikling af tilbud til unge med behov for dagbehandling*
  • Etablering af familiehus*
  • Helhedsorienteret indsats for børn som hjemmetrænes (0-5 år)*

Oplysning om handicapgruppernes behov og mangfoldighed:

  • Oplysning om aktuelle handicappolitiske emner
  • Brugertilfredshedsundersøgelse *

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Dog bemærkes, at de særlige indsatser nævnt under punkt 1.3 om beskæftigelse forudsætter, at politikerne prioriterer det i budgetforhandlingerne for 2016. 

Videre proces

Hvis indstillingen tiltrædes, samler Socialforvaltningen samtlige udvalgs forslag til reviderede handleplaner til én handleplan, og sender den i ekstern høring hos Handicaprådet, Ældrerådet, Udsatterådet og Dialogforum.

Efter høring korrigerer Socialforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger den samlede handleplan på baggrund af høringssvarene og forelægger Socialudvalget den samlede handleplan. Efterfølgende forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen planen til godkendelse. Dermed kan evt. budgetønsker, der relaterer sig til handleplanerne, nå at indgå i budgetforhandlingerne for budget 2016.

        

Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

 

 

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.  

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning, og 2. og 3. at-punkt blev godkendt.
Til top