Mødedato: 27.05.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Drøftelse af ”Socialstrategi – et godt liv for alle københavnere”.

Se alle bilag
Socialudvalget skal drøfte 1. udkast til ”Socialstrategi – et godt liv for alle københavnere”.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1. at Socialudvalget førstebehandler udkast til
”Socialstrategi – et godt liv for alle københavnere”.

Problemstilling

Socialudvalget vedtog på mødet den 13. august 2014 at udarbejde én socialstrategi, der dækkeralle Socialforvaltningens målgrupper. Strategien skal - sammen med grundlagspapiret– udgøre den politiske fortælling om den retning, hvori udvalget ønsker at udvikle det sociale område i København. Socialudvalget skal med denne sag førstebehandle udkastet til Socialstrategien. Socialudvalget får den endelige sag til godkendelse på mødet den 24. juni 2015.

Løsning

Èn socialstrategi for alle - opbygning og fokuspunkter

Med Socialstrategien sættes den overordnede strategiske retning for udviklingen af den sociale indsats til københavnerne. Strategien konkretiserer de fire socialpolitiske principper, som Socialudvalget har besluttet skal være styrende for det sociale arbejde i de kommende år, og som skal være med til at indfri målet om en øget social mobilitet hos københavnere med handicap eller sociale problemer.

 

Socialstrategien omfatter alle de forskellige københavnere, der er - eller kommer – i berøring med Københavns Kommunes Socialforvaltning. Strategien adskiller sig fra tidligere strategier ved ikke at være opdelt i specifikke målgrupper, men derimod tager udgangspunkt i det levede liv, hvor den enkelte københavner ofte vil være del af flere målgruppebetegnelser. Socialstrategien skal således bidrage til, at vi på tværs af de forskellige målgrupper, indsatser og tilbud i Socialforvaltningen får skabt et fælles fundament for den fremtidige udvikling af vores indsatser. Samtidig skal strategien være med til at sikre sammenhæng mellem de forskellige områder – mellem barn og voksen, mellem sindslidelse og misbrug, mellem udsatte børn og børn med handicap. For indsatserne skal hænge sammen og trække i samme retning, og det sikrer vi bedst med en fælles ramme for udviklingen fremover.

 

Socialstrategien tager udgangspunkt i grundlagspapiret, der udstikker retningen for Socialforvaltningens arbejde. Papiret beskriver de politiske pejlemærker og fire principper for, hvordan målene nås.

 

De fire principper er:

  1. Høj kvalitet i indsatsen og god dialog med københavnerne
  2. Fokus på forebyggelse og tidlig indsats
  3. Aktivering af københavnernes ressourcer og netværk
  4. Mere samskabelse

Dialogprocessen

Socialudvalget besluttede, at socialstrategien skulle udarbejdes i samskabelse mellem politikere og brugere. I vinteren/foråret 2015 har der derfor været afholdt fire dialogmøder og fire sociale udviklingslaboratorier, hvor politikere, brugere, organisationer og medarbejdere har drøftet, udviklet og kvalificeret temaerne i strategien. Dialogerne har dannet grobund for strategiens undertemaer og anbefalinger.

 

For at fortsætte denne dialog vil Socialforvaltningen invitere de borgere, medarbejdere og organisationer, der har bidraget til udviklingen af udkastet til socialstrategien til en afsluttende drøftelse af udkastet til Socialstrategien i starten af juni 2015.

Implementering

Strategiens overordnede retning skal foldes ud og levendegøres i de borgernære enheder. Konkret skal Borgercentre og de udførende centerfællesskaber have planer, som konkretiserer, hvordan ledelse og medarbejdere kan arbejde med videreføre principperne i deres lokale praksis, herunder sammen med brugeren i det daglige. Dette gøres igennem målgruppeplaner og centerplaner.

 

Socialforvaltningen skal udarbejde planer, der beskriver, hvad de politiske visioner betyder for de enkelte målgrupper, hvad de vil sætte i gang af konkrete initiativer, og hvor der skal prioriteres anderledes end i dag.

 

Målgruppeplaner

Der skal udvikles en målgruppeplan for hvert af Socialforvaltningens overordnede målgrupper: Børn og Unge, Voksne og Handicap med inddragelse af medarbejdere og borgere. Center for hjemmepleje bidrager til flere af målgruppeplanerne. Borgercentrene aftaler en proces for arbejdet med målgruppeplanerne med Socialforvaltningens direktion. Målgruppeplanerne forventes færdige i efteråret 2015.

 

Centerplaner

På Socialforvaltningens centrefællesskaber, som indeholder bo- og dagtilbud, vil de politiske mål og visioner i strategien blive omsat til praksis gennem centerplaner. Centerplanerne udfolder de lokale visioner og fokusområder fx en ny metode, områder, hvor der er brug for en særlig opmærksomhed, fx sygefravær eller områder, som socialtilsynet eller akkreditering har peget på, har behov for en indsats. Centerplanerne laves i de enkelte centerfællesskaber, eller på tværs af flere centerfællesskaber, hvis det giver mening. Centerplanerne udarbejdes med inddragelse af medarbejdere og hvor det er muligt også af brugere og pårørende. Centerfællesskaberne aftaler en proces for centerplanerne med det borgercenter, de hører under. Centerplanerne forventes færdige ved udgangen af 2015.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv. Socialstrategien vil danne grundlag for ønsker til investering og omlægning i fremtidige budgetforhandlinger.

Videre proces

Socialforvaltningen afholder den 1. juni 2015 et møde, hvor alle der har bidraget til strategien i dialogprocessen, kan komme og drøfte den. Strategien tilrettes på baggrund af dette møde og på baggrund af tilbagemeldingerne fra førstebehandlingen i Socialudvalget. Socialudvalget forelægges ”Socialstrategi – et godt liv for alle københavnere” til endelig godkendelse den 24. juni 2015.

Anette Laigaard/                                                           



                                                        Ane K. Christensen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.
Til top