Mødedato: 27.04.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Fællesindstilling om afrapportering af urolige områder i København, 3. og 4. kvartal 2010

Se alle bilag

Udvalgene bedes drøfte afrapporteringen af urolige områder og situationen i København som helhed i de to sidste kvartaler af 2010.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.                  at Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager afrapporteringen af uroligheder i bydele og situationen i København som helhed for de to sidste kvartaler af 2010 til efterretning

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tiltrådte på møder i november 2010 afrapportering af urolige områder for de to første kvartaler af 2010. Denne indstilling omfatter en status for de sidste to kvartaler i 2010.

 

Den første afrapportering, som dækkede de to første kvartaler af 2010, blev afgivet til udvalgene i november måned 2010. Det er derfor fundet hensigtsmæssigt at lade denne afrapportering omfatte de sidste to kvartaler af året. Fremover vil afrapporteringerne komme kvartalsvis, som oprindelig planlagt.

 

De seneste meget alvorlige episoder i Voldparken/Gadelandet og på Indre Nørrebro med to unge, som er ramt og dræbt af skud ændrer det billede, der tegnes i denne afrapportering, der som nævnt alene er en status for de to sidste kvartaler af 2010.

Der er i begge tilfælde øjeblikkelig blevet iværksat en omfattende SSP handleplan, med deltagelse af alle relevante forvaltninger og politiet, med henblik på at forhindre, at unge over og under 18 år i områderne involveres i eventuelle banderelaterede aktiviteter eller modreaktioner, samt med henblik på at sikre tryghed blandt områdernes unge, forældre og øvrige borgere.

 

Afrapporteringen indeholder data fra Tryghedsindekset, Døgnvagten og registreringer i SSP’s enkeltsagssystem suppleret af SSP-ledergruppernes vurderinger og aktuelle situationsbeskrivelser samt evt. forslag til handlinger. Tryghedsindekset og vurderingen fra ledergrupperne supplerer og nuancerer hinanden.

 

Tal fra Københavns Politi indgår i afrapporteringen fra de enkelte bydele. Der er i afrapporteringen fra SSP-ledergrupperne fokuseret på

 

  • hændelser, der har medført væsentlig uro i bydele med deltagelse af lokalområdets unge
  • ungegrupperinger, der giver anledning til alvorlig bekymring
  • brandstiftelser, der er forvoldt af unge
  • evt. aktiviteter blandt unge under 18 år, der kan relateres til bandekonflikt

Løsning

København som helhed

Det samlede antal sigtede unge med bopæl i København er 391 i andet halvår af 2010. Antal sigtede unge var i første halvår 577. Det samlede antal sigtede personer er 968. Samlet for 2010 er antallet af sigtede unge faldet med 28 pct. sammenlignet med 2009.

Tallene for unge afhørte i Døgnvagten viser den samme udvikling. Der er afhørt 500 færre unge i 2010 sammenholdt med 2009, svarende til et fald på 27 pct.

Politiets tal for antal sigtelser mod unge i Københavns politikreds viser en faldende tendens for hele perioden 2007 til 2010. Samlet set er der sket et fald på 29 pct. i denne periode.

Udviklingen i den alvorlige kriminalitet i Københavns politikreds viser den samme tendens. Sigtelser for røverier er faldet med 42 pct. og sigtelser for vold er faldet med 8 pct. i 2010 sammenlignet med 2009.

Antal unge københavnere, som fremstilles i Dommervagten er dog stort set uændret.. 123 i 2010 mod 117 i 2009.

 

SSP-sekretariatet vurderer, at andet halvår af 2010 generelt har været rolig og uden større konflikter med deltagelse af unge. Den positive tendens fra første halvår er fortsat i andet halvår. De få alvorlige hændelser, som har fundet sted er håndteret i et koordineret samarbejde mellem Københavns Kommune og Københavns politi. Der er fortsat behov for særlig opmærksomhed og en fokuseret indsats på Ydre Nørrebro i den kommende periode.

 

Det bemærkes, at oplysningerne til den foreliggende afrapportering vedrører perioden før de seneste alvorlige skudepisoder i Voldparken og på Indre Nørrebro. De nævnte skudepisoder vil blive behandlet i afrapporteringen for 1. kvartal 2011.

 

City / Østerbro

Indre By er karakteriseret ved at mange unge finder ind til byen og ”hænger ud” ofte i de sene nattetimer. SSP-ledergruppen vurderer, at der ikke er behov for at igangsætte yderligere indsats. På Christianshavn er der noteret uro omkring Metrostationen på Christianshavns Torv i forbindelse med færden til og fra Christiania. SSP-ledergruppen vurderer, at de unge på Christianshavn i almindelighed ikke er indblandet. Tryghedsindekset for såvel Indre og Ydre Østerbro viser, at der er behov for en minimal indsats. Der er ingen ungdomsgrupperinger, der har givet anledning til alvorlig bekymring

 

Nørrebro

Tryghedsindekset viser, at der fortsat er behov for en intensiveret indsats for at forhindre uro med inddragelse af og forårsaget af unge. SSP’s lokaludvalg arbejder med forskellige akutindsatser i Ryesgade, på Blegdamsvej og i Guldbergsgadekvarteret. Flere skyderier i efteråret har påvirket grupper af unge, som er genstand for indsatsen ”kend din betjent”. Antallet af unge mellem 12 og 17 år, der er fremstillet i Dommervagten i andet halvår af 2010 er faldet med knap 30 pct. i forhold til første halvår. På Ydre Nørrebro er der fortsat megen opmærksomhed på en gruppe på ca. 100 unge under og over 18 år der har holdt til i Skurvognsprojektet på DSB-arealet. Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder på etablering af et klubtilbud på Ydre Nørrebro til for målgruppen på ca. 100 unge i alderen 13 – 18 år. Indstilling til Børne- og Ungdomsudvalget fremlægges snarest. Hot-spot-programmet har indledt en indsats med alle aktører i området.

 

Vesterbro / Kgs. Enghave

Tryghedsindekset for Vesterbro viser fortsat, at borgerne efterspørger en ”markant” indsats. Det er ledergruppens vurdering, at utrygheden ikke skyldes de unge, men narkotikahandel og prostitution i visse områder. Klubberne på Vesterbro har et koordineret team af udgående medarbejdere. I Sydhavnen viser tryghedsindekset behov for en reduceret indsats.

 

Valby

Tryghedsindekset i hotspotområderne Akacieparken og i Sjælør viser en stigning i borgernes tryghed i andet halvår af 2010, men der er stadig områder, hvor borgerne efterspørger en markant indsats. Ved udfasningen af Hot-spot-programmet er der etableret en fremdriftsgruppe som har til opgave at forankre resultaterne og udvikle indsatsen.

 

Brønshøj/Husum/Tingbjerg

I området er der fortsat behov for at fastholde og udvikle den intensiverede indsats, der blev indledt i første kvartal. I Voldparken har handleplanen for en skærpet SSP-indsats ført til betydelig mindre uro. Antallet af unge mellem 14 og 17 år, der er fremstillet i Dommervagten er steget marginalt i andet halvår af 2010 sammenlignet med første halvår. Den 1. november 2010 åbnede Socialforvaltningen et 18+ center for unge over 18 år i Tingbjerg.

 

Bispebjerg

I området har en ungegruppe med deltagelse af over og under 18 årige i starten af september 2010 forøvet hærværk, kastet sten mod politiet mv., hvilket gjorde det nødvendigt med en aktiv indsats af alle samarbejdsparterne koordineret via en særskilt handleplan besluttet af ledergruppen SSP-ledergruppen følger udviklingen nøje og vurderer, at de iværksatte tiltag her medført ro. Der er fortsat en gruppe unge som flere steder i bydel skabet betydelig uro og gener for beboerne.

 

Amager Øst

I Sundby Sydøst området har man arbejdet intensivt med en gruppering af unge, som kommer fra flere bydele i og udenfor København, og som i en periode har været særdeles aktive herunder med kriminalitet. Der arbejdes fortsat med grupperingen både, som gruppe og på individuel basis.

 

I Sundby Nordøst området er udviklingen positiv og præget af mindre uro. Tryghedsindekset viser behov for en minimal indsats. I området befinder sig seks grupperinger bestående af ca. 100 børn og unge i aldersgruppen 10-18 år, der er velkendte af områdets gadeplansmedarbejdere.

 

Amager Vest

Tryghedsindekset udviser fortsat behov for en reduceret indsats. Der er imidlertid adskillige grupperinger af unge under og over 18 år, i flere af områdets kvartere. Der arbejdes løbende med præventive indsatser rettet mod grupperne.

 

SSP+

SSP + er målrettet til unge i alderen 18-25 år, der har begået gentagen eller personfarlig kriminalitet.

Der var ved udgangen af 3.kvartal 2010 67 personer i gang med en SSP+ handleplan. Ved udgangen af 4. kvartal var dette antal steget til 111 personer.

 SSP+ overdrog i første halvår af 2010 de første 15 sager til det nyetablerede bandeexit-program. I andet halvår er 34 sager overgivet til programmet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter behandlingen i Børne- og Ungdomsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget, vil afrapporteringen blive præsenteret for Økonomiudvalget i sin egenskab af politisk følgegruppe for ”Sikker by”.

Afrapporteringen for 1. kvartal 2011 vil blive forelagt for udvalgene i maj måned 2011.

 

 

                      Else Sommer /  Morten Binder /  Anette Laigaard

                              Anette Laigaard
                                                                        Sven Bjerre

Beslutning

Kontorchef Ane K. Christensen og Sekretariatschef for SSP Michael Melbye overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt

Til top