Mødedato: 27.02.2018, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udvikling af redskaber til inddragelse af anbragte børn i Socialtilsynet

Socialudvalget skal godkende, at Socialforvaltningens Videnscenter for Anbragte Børn og Unge tager imod satspuljemidler til projekt ”Udvikling af redskaber til inddragelse af anbragte børn i Socialtil­synet”.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen tager imod 299.719 kr. til projektet Udvikling af redskaber til inddragelse af anbragte børn i Socialtilsynet fra Socialstyrelsens satspulje på familieplejeområdet.

  2. at såfremt ansøgningen imødekommes, juste­res Socialforvaltnin­gens indtægts- og udgiftsbudget med 299.719 kr. i 2018, jf. tabel 1 i økonomi­afsnittet.

Problemstilling

Socialstyrelsen har bedt Videnscenter for Anbragte Børn og Unge, som ligger under Center for Familiepleje i Borgercenter Børn og Unge, om at byde ind på en opgave, som handler om at udvikle redska­ber, der skal bruges til at styrke Socialtilsynets inddragelse af anbragte børn og unge i forbindelse med tilsynsbesøg i plejefamilier og på døgninstitutioner. Videnscenteret er blevet spurgt, bl.a. fordi det siden 2011 har fungeret som specialister for VISO, den nationale Videns- og Specialrådgivningsorganisation på det sociale område under Socialstyrelsen, og er involveret i løsningen af vanskelige anbringelsessager i hele landet. Videnscenteret er desuden allerede engageret i et projekt om bedre inddragelse af børn i forbindelse med tilsyn.

Videnscenter for Anbragte Børn og Unge har søgt om satspuljemidler til at løse opgaven, og Socialstyrelsen har i januar 2018 imødekommet ansøgningen. Der er søgt med forbehold for politisk godkendelse, og Socialudvalget skal derfor godkende, at Socialforvaltningen tager imod de bevilligede midler.

Løsning

Socialtilsynet har ansvaret for at godkende, regodkende og føre driftsorienteret tilsyn med tilbud inden for det specialiserede socialområde, herunder plejefamilier og døgninstitutioner for udsatte børn og unge. Det er lovpligtigt for Socialtilsynet at inddrage de anbragte børn og unge i forbindelse med tilsynsbesøg. Socialtilsynets arbejde kvalitetssikres af Socialstyrelsen.

Formålet med Videnscenter for Anbragte Børn og Unges ansøgning er at styrke Socialtilsynets inddragelse af anbragte børn og unge i alderen 5-15 år i forbindelse med tilsynsbesøg i plejefamilier og på døgn­institutioner. For at skabe vidensbasering af arbejdet ønsker Social­styrelsen, at der udarbejdes konkrete metoder og tilgange, der sikrer, at anbragte børns perspektiv systematisk afdækkes hver gang, tilsynet er på besøg, og at observationer fra besøget tillægges vægt i kvalitetsvurderingen af plejefamilien eller døgninstitutionen. Et særligt fokus i den forbindelse er en grundigere forberedelse af de anbragte børn på, at tilsynet kommer på besøg.

Den forventede effekt for målgruppen er, at der skabes større kvalitet i tilsynskonsulenternes inddragelse af anbragte børn og unge i tilsynet. De konkrete redskaber vil bl.a. blive udarbejdet med afsæt i de ople­velser og erfaringer, anbragte børn har med at samtale med konsulen­ter fra tilsynsenhederne i forbindelse med deres besøg på anbringel­sesstederne. Det er forventningen, at udviklingen og udbredelsen af konkrete, vidensbaserede metoder til inddragelse vil skabe større sikkerhed for, at børn og unges perspektiv mere præcist vil kunne afdækkes, og at både tilsynskonsulenterne og børnene/de unge er bedre klædt på til at håndtere besøgene. Samtidig vil dette betyde, at Socialforvaltningen får en større sikkerhed for, at de plejefamilier og døgninstitutioner, hvor københavnske børn er anbragt, har den for­nødne kvalitet.

Projektperioden løber fra foråret 2018 og forventes afsluttet september 2018. Efter endt projektperiode vil der på baggrund af projektet være udviklet:

  • Informationsmaterialer til de anbragte børn om Socialtilsynets formål – et til børn i familiepleje og et til børn på døgninstitu­tion.

  • To konkrete redskaber til tilsynskonsulenternes inddragelse af anbragte børns perspektiv – et til tilsyn med børn i plejefamilier og et til tilsyn med børn på døgninstitution. Redskaberne vil bl.a. indeholde kon­krete interviewguides til dialogisk inddragelse af børn.

Økonomi

Såfremt Socialudvalget godkender Socialforvaltningens deltagelse i projektet, opjusteres Socialforvaltningens udgifts- og indtægtsbudget med 299.719 kr. De bevillingsmæssige konsekvenser indarbejdes i førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer i 2018.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.

(2018 PL)

Varig?
ja/nej

2018

2019

2010

2021

1

SUD

1606, Børnefamilier med særlige behov

6.45.58.1

I

-300

 

 

 

Nej

1

SUD

1606, Børnefamilier med særlige behov

6.45.58.1

U

300

 

 

 

Nej

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, vil Socialforvaltnin­gen gennem Videnscenter for Anbragte Børn og Unge igangsætte projekt Udvikling af redskaber til inddragelse af anbragte børn i Socialtilsynet.

 

Nina Eg Hansen                

                                    / Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top