Præsentation af KLs analyse af Socialforvaltningens hjemmepleje
Præsentation af KLs analyse af Socialforvaltningens hjemmepleje
Socialudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 26. september 2007
9. Præsentation af KLs analyse af Socialforvaltningens hjemmepleje
SUD 386/2007 J.nr. 386/2007
INDSTILLING OG BESLUTNING
Socialforvaltningen har gennemført en analyse af hjemmeplejen med
konsulentbistand fra KL Jf. SUD 208/2007. Socialudvalget præsenteres for
rapportens overordnede konklusioner og anbefalinger.
INDSTILLING OG Beslutning
Socialforvaltningen indstiller, 1. at Socialudvalget tager KL's rapport vedr. hjemmeplejen til efter retning Socialudvalgets
beslutning i mødet den 26. september 2007 Projektleder Terese Pelle deltog under punktet. Indstillingen blev tiltrådt. |
Problemstilling
Socialforvaltningen har som et led i genopretningsprojektet gennemført en effektivitetsanalyse af hjemmeplejen. Socialudvalget blev præsenteret for analysens første resultater d. 29. august 2007 (jf. SUD 262/2007). Her fremgik det, at hjemmeplejens BrugerTidsProcent (BTP) er 36,5 pct. I rapporten konkluderer KL, at Socialforvaltningen med sin organisering af hjemmeplejen ikke har et entydigt fokus på hverken effektivitet eller brugerrettet forvaltning. Konsekvensen er et manglende fokus på effektiv drift. Endvidere er primært socialcentrenes hjemmeplejegrupper for små, og der mangler en tæt, professionel ledelse. De primære årsager til den lave brugertidsprocent er dog et stort sygefravær samt en høj vejtid. Endelig vurderer KL, at det nuværende omsorgssystem ikke i tilstrækkelig omfang kan sikre effektiv styring og planlægning. På baggrund af analysen anslår KL et effektiviseringspotentiale i størrelsesordenen 11,5 - 30,0 mill. kr. Effektiviseringspotentialet på 11,5 mill. kr. svarer til, at Socialforvaltningen får en BTP på 39,5 pct., mens potentialet på 30,0 mill. kr. svarer til en BTP på 44,1 pct.
Løsning
KL vurderer det muligt at realisere en effektivisering på 30,0 mill. kr. i Socialforvaltningens hjemmepleje. Dette forudsætter imidlertid en lang række organisatoriske tiltag, herunder en kulturforandringsproces, hvor der sættes fokus på effektiv drift. KL konkluderer, at effektiviseringen kan realiseres over en tre årig periode, såfremt der hurtigst muligt startes en omfattende implementeringsproces. Socialforvaltningen vil dog først kunne indhente effektiviseringen med fuld virkning fra 2010. Endvidere konkluderer KL, at Socialforvaltningen ikke kan påregne at hjemtage effektiviseringsgevinster i 2008, da de positive resultater af effektiviseringen kan opvejes af produktivitetstab som følge af omlægningerne.
Således forudsættes en lang række vanskelige omstillingstiltag med henblik på at realisere effektiviseringen. KL anbefaler, at der sættes fokus på effektiv drift i hjemmeplejen, der skal føles op af en tæt ledelse og styring af området. Således anbefales det, at der etableres større plejegrupper samt, at der sikres personalenær, professionel ledelse. En personalenær ledelse skal bl.a. bidrage til at sætte fokus på trivsel, således at sygefraværet kan reduceres. Endvidere anbefales det, at Socialforvaltningen arbejder på en reducering af vejtiden, samt en effektivisering af mødeaktiviteten. Endelig anbefaler KL en implementering af et mere moderne omsorgssystem til at understøtte hjemmeplejens styring og planlægning.
Det er Socialforvaltningens vurdering, at det er yderst vanskeligt at realisere en effektivisering på 30,0 mill. kr. indenfor hjemmeplejens nuværende organisering. Socialforvaltningen har derfor igangsat en proces med henblik på drøftelser af, hvordan der kan sikre en organisering, hvor effektiv drift er i højsæde. Socialforvaltningen vil som følge af drøftelserne fremlægge en konkret plan for Socialudvalget den 7. november 2007, hvor Socialforvaltningens anbefalinger med henblik på at sikre en effektiv hjemmepleje vil fremgå.
Økonomi
Sideløbende med KL's analyse har Socialforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen gennemført en timeprisanalyse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningens hjemmepleje (jf. SUD 33/2007). Ligesom KL beregnes i timeprisanalysen et effektiviseringspotentiale i Socialforvaltningen. Konklusionen i Økonomiforvaltningens timeprisanalyse er, at Socialforvaltningen har et effektiviseringspotentiale på mellem 3,6 – 26,7 mill. kr. afhængigt af, hvilket effektivitetsniveau der ønskes at realiseres. Således er der tæt overensstemmelse mellem konklusionerne i KL's rapport og Økonomiforvaltningens timeprisanalyse. Forskellen på de to undersøgelser er dog, at KL ud over at beregne effektiviseringspotentialet ved best practice, også er blevet bedt om at beregne potentialet ved implementering af nyt omsorgssystem. Hermed tager KL's forventede effektiviseringspotentiale højde for gevinsterne ved at implementere et nyt omsorgssystem.
Såvel KL som Økonomiforvaltningens analyse har sandsynliggjort, at Socialforvaltningen har et effektiviseringspotentiale, men at realiseringen af dette langt fra kan reducere hjemmeplejens økonomiske problem. Socialforvaltningen forventer et merforbrug på ca. 46,5 mill.kr. i 2008, og har tidligere anslået et potentiale på 22 mill. kr. i genopretningsprojektet. Ud fra disse forudsætninger udestår et finansieringsproblem på 24,5 mill. kr. i 2008 samt et stigende udgiftspres de kommende år, som følge af en stigende efterspørgsel på handicapområdet, som ikke kompenseres gennem demografireguleringen.
KL sætter spørgsmålstegn ved Socialforvaltningens muligheder for at indhente effektiviseringsgevinster allerede i 2008. Det sætter naturligvis det ovennævnte anslåede effektiviseringspotentiale på 22,0 mill. kr. i 2008 under pres.
Videre proces
Socialforvaltningen vil den 7. november 2007 foreligge Socialudvalget en konkret plan for realiseringen af KL's anbefalinger, herunder hvorledes der fremadrettet vil sikres fokus på en mere effektiv drift i hjemmeplejen.
Bilag
1. KL's rapport om Socialforvaltningens hjemmepleje
Anette Laigaard / Jens Elmelund