Mødedato: 26.09.2007, kl. 16:00

Høring om skærpet miljøprofil for kommunes taxi- og personvognskørsel

Høring om skærpet miljøprofil for kommunes taxi- og personvognskørsel

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 26. september 2007

 

 

5.      Høring om skærpet miljøprofil for kommunes taxi- og personvognskørsel

SUD 387/2007  J.nr. 387/2007

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen har sendt et forslag om en skærpet miljøprofil for kommunens taxi- og personvognskørsel i høring. Socialudvalget ser positivt på forslagets konsekvenser.

 

 

INDSTILLING OG Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.                  "at" Socialudvalget godkender høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen (bilag 1).

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 26. september 2007

Kontorchef Flemming Nielsen deltog under punktet.

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Problemstilling

 

Den del af forslaget, som omhandler en skærpet miljøprofil for Københavns Kommunes nyerhvervelser af egne/leasede køretøjer indregistreret som personbiler, fremlægges hermed til høring i Socialudvalget.

 

Forslaget omhandler: 1) At der ved alle nyanskaffelser (egne/leasede) vælges en A-energimærket personbil, med mindre der er væsentlige tekniske eller arbejdsmiljømæssige argumenter for at vælge en B-energimærket bil. 2) At bilerne har påmonteret partikelfilter, hvis bilen kører på diesel.

 

Socialudvalget ser positivt på forslaget om at der indkøbes A-mærkede personbiler i tilfælde, hvor dette er uden konsekvens for det daglige arbejde.

 

Løsning

Ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen, blev der i 2006 ca. kørt 5 mio. km. i kommunens egne/leasede personbiler, hvilket medfører et energiforbrug på ca. 1.000 ton CO2 pr. år og udledning af miljø- og sundhedsskadelige stoffer.

De negative konsekvenser for klimaet og borgernes sundhed kan begrænses ved bl.a. at skærpe kravene for kommunens egne nyerhvervelser (egne/leasede) af indregistrerede personbiler.

København Kommune ejer/leaser ca. 500 indregistrerede personbiler, hvoraf en del af bilerne ligger uden for energimærkningen, og flertallet vurderes at ligge i energiklassen F eller G (jf. bilag 4). Derudover har kommunen en række andre køretøjer, arbejdsmaskiner etc.

Med udgangspunkt i antallet af køretøjer vurderes det, at Socialforvaltningen står for lidt over halvdelen af personvognkørslen i kommunen.

Kommunens biler udskiftes løbende i de enkelte enheder, og det er her Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der med økonomisk fordel kan stilles krav om, at kommunens nyanskaffelser af indregistrerede personbiler skal leve op til det foreslåede krav. Teknik- og Miljøforvaltningen nævner et besparelsespotentiale på 2 mill. kr. for hele kommunen.

For nærmere at kunne vurdere besparelsespotentialet for Socialforvaltningen, er det nødvendigt, at det undersøges, hvilke præcise muligheder der er for løbende udskiftning af den aktuelle bilpark i forvaltningen. Socialforvaltningen vil indgå aktivt i denne undersøgelse.   

Teknik- og Miljøforvaltningen påpeger, at valget af energirigtige biler i langt de fleste tilfælde ikke vil influere på medarbejdernes mulighed for at udføre deres arbejde. Alligevel anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen, at et eventuelt behov for at præcisere særlige undtagelsestilfælde behandles i en arbejdsgruppe sammensat af repræsentanter fra kommunens forvaltninger for at sikre, at den mest energirigtige bil vælges til hvert arbejdsformål.

Det foreslås, at kravet til egne/leasede personbiler træder i kraft senest fra 1. januar 2008.

Konsekvenser af ovenstående vil for Socialforvaltningen være, at samtlige enheder skal have besked om ovenstående krav til nyerhvervelser af personbiler, og at det skal tænkes ind, hvordan det på sigt kan dokumenteres, om kravene efterleves i praksis.

Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at forslaget ikke medfører budgetmæssige meromkostninger. Vedtages forslaget skønner Teknik og Miljøforvaltningen, at besparelsespotentialet gennemsnitligt er 35% af udgifterne til brændstof og grøn ejerafgift. Det vurderes ligeledes af Teknik og Miljøforvaltningen at anskaffelsespriserne vil falde betydeligt (se bilag 2 og 3). Som begrundelse for vurderingen ligger at en bil med mindre motor koster mindre. Begrundelsen fremgår dog ikke af høringsmaterialet.

 

Videre proces

Forslaget om skærpet miljøprofil for kommunens taxi- og personvognskørsel er ligeledes i høring i de øvrige udvalg, hvorefter den skal behandles i Borgerrepræsentationen. Det fremgår af materialet fra Teknik- og Miljøforvaltningen, at hvis forslaget bliver vedtaget skal det implementeres i de enkelte forvaltninger senest fra og med 1. januar 2008.

 

 

Bilag

1.      Socialudvalgets høringssvar på forslag om skærpet miljøprofil for Københavns Kommunes nyerhvervelser af egne/leasede køretøjer indregistreret som personbiler

2.      Indstilling og beslutning fra TMU

3.      Tilsendte bilag fra Teknik- og Miljøforvaltnignen vedrørende skærpelse af krav til kommunens nyerhvervelse af personbiler (egne/ leasede).

4.      Miljøvurdering af sagen

 

 

         Anette Laigaard

 

 


 

Til top