Høring om udkast til ny ældrepolitik
Høring om udkast til ny ældrepolitik
Socialudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 26. september 2007
7. Høring om udkast til ny ældrepolitik
SUD 393/2007 J.nr. 393/2007
Socialudvalget skal tage stilling til en høring fra Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende udkast til ny ældrepolitik for Københavns Kommune
INDSTILLING OG Beslutning
Socialforvaltningen indstiller, 1. at Socialudvalget godkender vedlagte høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget |
Problemstilling
Socialudvalget er blevet bedt om at afgive høringssvar på udkastet til ny ældrepolitik for Københavns Kommune. Der er ikke i forhold til høringen oplistet særlige opmærksomhedspunkter. Høringen er således af generel karakter.
Løsning
Udkastet til ældrepolitikken er bredt dækkende i forhold til de tilbud og den indsats som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen yder til de ældre. Samlet præsenterer ældrepolitikken overordnet principperne for den indsats, som der fremadrettet skal ydes.
Ældrepolitikken er møntet mod en tredelt målgruppe af borgere over 65 år:
1) Ældre som ikke modtager hjælp men bruger tilbud fra kommunen, frivillige organisationer mm. (ca. 30.000)
2) Ældre som har behov for lettere hjælp (ca. 20.000 visiterede)
3) Ældre som har behov for megen hjælp og støtte (ca. 5.000 visiterede)
Ældrepolitikken oplister således en række overordnede mål for ældreområdet samt en række strategiske mål i forhold til hver af de 3 målgrupper af ældre. I forhold til de tre målgrupper oplistes der også en række potentielle indsatser. Udkastet til ældrepolitikken præsenterer således ikke konkrete tiltag men kun overordnede strategiske mål. De strategiske mål i forhold til de tre målgrupper er relevante og retvisende for den overordnede retning som udviklingen i indsatsen overfor den ældre gruppe af borgere.
Generelt tager ældrepolitikken udgangspunkt i, at ældre skal betragtes som borgere der besidder ressourcer, og som skal understøttes af tilbud, der øger deres livskvalitet og sundhed. De ældre, der har brug for hjælp, skal behandles med respekt og inddrages i de beslutninger, der tages vedrørende deres dagligdag.
I det demografiske afsnit beskrives antallet og aldersfordelingen blandt de ældre og udviklingen i denne. Det nævnes, at sundhedsudgifterne ligger 30 % over landsgennemsnittet, og at københavnere med lang uddannelse lever længere end dem med kort uddannelse. Udkastet til ældrepolitikken hedder "København som foregangsby – et godt, sundt og langt ældreliv". Men det fremgår ikke tydeligt, at sundhedstilstanden blandt ældre københavnere i dag ligger langt under gennemsnittet for ældre på landsplan.
Udkastet til ældrepolitikken forholder sig heller ikke til den markante sociale ulighed, når det gælder sundhed og social trivsel. Da udkastet til ældrepolitikken fokuserer på tilbud til ældre og inddragelses af ældre, kan de socialt udsatte ældre blive en overset gruppe. Der bør derfor i selve ældrepolitikken, eller i udmøntningen af den, være en form for opsøgende arbejde til gruppen af isolerede, ensomme eller udsatte ældre, der ikke nødvendigvis selv opsøger tilbud, men som vil kunne drage nytte af tilbud.
Ligeledes forholder udkastet sig heller ikke til det forhold, at en del af de socialt udsatte københavnere under 65 år har behov for den samme indsats som de svageste ældre, selvom de formelt set ikke kan rubriceres som ældre. Udmøntningen af ældrepolitikken bør således tage højde for, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningens tilbud også tilbydes under 65-årige, der har samme behov. Ligeledes bør det også sikres, at der i Sundheds- og omsorgsforvaltningens tilbud også er plads og rum de skæve eksistenser der også findes blandt borgere over 65 år.
Videre
proces
Efter endt høringsrunde vil et revideret udkast til
ældrepolitik for Københavns Kommune blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget
den 25. oktober 2007. Der forventes en endelig godkendelse af ældrepolitikken i
december 2007.
Bilag
1. Høringssvarbrev vedrørende
ældrepolitik
2. Ældrepolitik København som foregangsby
Sven Bjerre