Mødedato: 26.06.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Tv-overvågning på Socialforvaltningens bo- og døgntilbud til børn og voksne

Se alle bilag

Resume

En principafgørelse fra Ankestyrelsen fastslår, at tv-overvågning ikke er tilladt på tilbud efter servicelovens §§ 107-110, medmindre alle borgere i tilbuddet giver samtykke hertil. Samtidig er der i forhold til visse institutioner på børne- og ungeområdet tvivl om lovhjemlen til at anvende tv-overvågning på visse fællesarealer. Socialforvaltningen har på den baggrund udredt de berørte tilbuds anvendelse af tv-overvågning. Socialudvalget orienteres om, at Socialforvaltningen foreløbigt og ud fra et forsigtighedshensyn ikke afvikler tv-overvågningen på sine mest udsatte tilbud af hensyn til sikkerhed og tryghed for medarbejdere og beboere, indtil gældende lovgivning er fuldt afklaret med de relevante myndigheder. På nogle tilbud kan tv-overvågningen afvikles. På enkelte af disse tilbud kan tv-overvågningen erstattes med praktiske løsninger som eksempelvis dørspion.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen afvikler tv-overvågning på bo- og døgntilbud efter serviceloven på tilbud i kategori 3, dvs. hvor det ikke vurderes nødvendigt af hensyn til sikkerhed og tryghed, og om nødvendigt, erstatter overvågningen med alternative, praktiske løsninger.

  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen ud fra et forsigtighedshensyn foreløbigt ikke afvikler tv-overvågningen på tilbud i kategori 1, så længe forvaltningen arbejder på at modtage vejledning fra Børne- og Socialministeriet om, hvordan reglerne om tv-overvågning skal forstås og anvendes.

  3. at Socialudvalget godkender, at Socialborgmesteren henvender sig til børne- og socialministeren med et ønske om, at man skaber et klart lovgrundlag for, at der fortsat kan anvendes tv-overvågning på botilbud til voksne efter serviceloven på steder, hvor det er nødvendigt af hensyn til sikkerhed og tryghed.

Problemstilling

Socialudvalget blev den 5. april 2019 orienteret i en fredagsmail om problemstillingen omkring tv-overvågning.

I Socialforvaltningen anvendes der tv-overvågning på flere bo- og døgntilbud til udsatte voksne samt til borgere med psykiske lidelser, voksne og børn med handicap samt på visse døgninstitutioner for børn og unge. Overvågningen sker på fællesarealer, som eksempelvis fællesrum, gange, indgangspartier og parkeringspladser. Formålet er dels at forebygge kriminelle handlinger – primært personfarlig kriminalitet så som vold og overgreb, men også andre kriminelle handlinger, eksempelvis handel med narkotika. Endvidere anvendes nogle optagelser i forbindelse med politiets opklaringsarbejde. På institutionerne på børne- og ungeområdet anvendes overvågningen også i forbindelse med efterlysning af anbragte børn og unge, som har forladt institutionen. Efter reglerne i lov om tv-overvågning og databeskyttelsesloven har Socialforvaltningens tidligere vurdering været, at tv-overvågningen var lovmedholdig. Socialtilsyn Hovedstaden har frem til august 2018 ikke haft bemærkninger til tv-overvågning på Socialforvaltningens døgninstitutioner og botilbud.

Ankestyrelsen har imidlertid truffet en principafgørelse den 26. april 2018 (12-18), som konkret fastslår, at tv-overvågning af fællesarealer og indgangsparti på et kvindekrisecenter ikke er tilladt med henvisning til, at tv-overvågning ikke er omfattet af servicelovens § 125 om anvendelse af magtanvendelsesbekendtgørelsens § 3. Ankestyrelsen har meddelt, at der generelt ikke er hjemmel til at opsætte videokameraer på tilbud efter servicelovens §§ 107-110 medmindre alle beboere samtykker hertil.

Ankestyrelsen har oplyst, at forbuddet mod overvågning både dækker indendørs og udendørs arealer inden for matriklen, hvor borgere forventes at færdes. Samtidig oplyser Ankestyrelsen, at princippet kan fraviges i forhold til bo- og døgntilbud til voksne, hvis samtlige beboere samtykker til videoovervågning. Dette forudsætter dog, at beboerne er i stand til at give informeret samtykke, dvs. at borgeren forstår, hvad der samtykkes til, og hvad konsekvenserne ved et samtykke er. I en ikke offentliggjort afgørelse fra Ankestyrelsen udtaler styrelsen dog, at der ikke er hjemmel til videoovervågning udendørs, hvis videokameraerne peger mod arealer, hvor der ikke er offentlig adgang. Det kunne således tyde på, at der er hjemmel efter Lov om Tv-overvågning til at filme på udendørs arealer, hvor der er offentlig adgang, så længe der skiltes hermed.

Særligt på børne- og ungeområdet betyder ny lovgivning, at der pr. 1. januar 2019 er pligt til at foretage tv-overvågning af fællesarealer på delvis lukkede afdelinger på døgninstitutioner samt sikrede døgninstitutioner. Der er dog tvivl om, hvilke indendørs fællesarealer, loven omhandler, og om der kan ske overvågning af udendørs arealer. På børne og ungeområdet kan der ikke anvendes samtykke.

Socialforvaltningen har foråret 2019 foretaget en gennemgang af udvalgte tilbud med fokus på datasikkerhed. Gennemgangen viser, at tv-overvågningen opfylder kriterier om saglighed, nødvendighed og proportionalitet i forhold til formålet om at beskytte borgere og medarbejdere på tilbuddene. Ledere og medarbejdere udtrykker i forbindelse med gennemgangen, at beboere oplever, at tv-overvågningen skaber tryghed og opleves mindre indgribende, end hvis der var tale om personalets tilstedeværelse. Tv-overvågningen anvendes som generel kriminalitetsforebyggelse – og ikke til overvågning af enkelte borgere – men anvendes dog på fælles arealer, hvor beboere færdes. På nogle af tilbuddene er der ikke personale om natten, og tv-overvågningen bidrager her til tryghed og sikkerhed om natten.

Løsning

Socialforvaltningen vil gå i dialog med Børne- og Socialministeriet og tydeliggøre udfordringerne ift. tryghed og sikkerhed for medarbejdere og beboere. Socialforvaltningen vil fremføre, at det på nogle tilbud vurderes for risikofyldt at afvikle tv-overvågningen, og at man derfor foreløbigt og indtil der er modtaget vejledning fra ministeriet om, dels hvordan lovgivningen skal forstås og dels hvordan man skal forholde sig til problemstillingerne på disse botilbud, ikke afvikler tv-overvågningen, ligesom man heller ikke afvikler på tilbud, hvor beboerne giver samtykke til tv-overvågningen. Socialborgmesteren vil desuden sammen med Rådmanden for Sociale Forhold og Beskæftigelse fra Århus Kommune henvende sig til Børne- og Socialministeren med et ønske om, at der skabes et klart lovgrundlag for, at der fortsat kan anvendes tv-overvågning på botilbud til voksne efter serviceloven.

I forhold til den nye lovgivning på børneområdet omkring videoovervågning på delvist lukkede afdelinger og sikrede institutioner har Socialforvaltningen skrevet til Justitsministeriet samt Børne- og Socialministeriet i april 2019 i forhold til afklaring af lovgivningens rækkevidde. Socialforvaltningen afventer en tilbagemelding på henvendelserne. 

Indtil disse afklaringer foreligger, må tv-overvågningen på tilbud, hvor forvaltningen finder, at tv-overvågningen kan erstattes af andre praktiske løsninger (eksempelvis dørspioner, opnormering af medarbejdere mv.), afvikles umiddelbart efter sommeren 2019. Socialforvaltningen er ved at planlægge en proces herfor, hvor de enkelte ledere sammen med medarbejderne kan tilrettelægge afviklingen. Til brug for arbejdet har Socialforvaltningen udredt tilbuddenes nuværende anvendelse af tv-overvågning, og inddelt dem i tre overordnede kategorier, som fremgår herunder, og er konkret beskrevet i bilag 1:

1. Den første kategori omfatter 20 tilbud, hvor Socialforvaltningen ud fra et forsigtighedshensyn ikke finder det hensigtsmæssigt at afvikle tv-overvågningen, før der er søgt vejledning fra Børne- og Socialministeriet i forhold til, hvordan reglerne for tv-overvågning skal forstås og anvendes. Denne vurdering skyldes den samlede målgruppe på tilbuddet og en generel risiko for voldsudøvelse mv. Overvågningen fungerer således som beskyttelse af borgere og medarbejdere. Det vurderes ikke muligt at indhente samtykke til tv-overvågningen fra samtlige beboere på tilbud i kategori 1. Flere steder anvendes tv-overvågningen også af politiet i forbindelse med efterforskning. Lokale politikredse har i flere tilfælde udtrykt bekymring for afvikling af tv-overvågningen.

2. Den anden kategori omfatter 5 tilbud, hvor det vurderes muligt at indhente samtykke til overvågningen fra samtlige beboere. Skulle én beboer på et sådant tilbud ikke ønske at give samtykke, skal der imidlertid træffes andre forholdsregler, jf. kategori 1 ovenfor.

3. Den tredje kategori omfatter 2 tilbud, hvor Socialforvaltningen vurderer, at overvågningen kan afvikles og i nødvendigt omfang erstattes af alternative, praktiske løsninger (eksempelvis dørspion, opnormering af medarbejdere mv.).

Økonomi

I forbindelse med afvikling af tv- overvågning jf. kategori 3, vil Socialforvaltningen allerede i 2019 have udgifter til erstatningsløsninger, eksempelvis til nye dørtelefoner, fast vagt, opnormering af personale mv. De økonomiske konsekvenser vil blive afdækket, og Socialforvaltningen vil vende tilbage herom.

Videre proces

Socialforvaltningen indstiller, som beskrevet ovenfor, at tv-overvågningen foreløbigt bevares på tilbud i kategori 1 og 2. På disse tilbud indstilles tv-overvågningen bevaret, så længe forvaltningen arbejder på at få vejledning fra det relevante ministerium om forståelse og anvendelse af reglerne for tv-overvågning samt i det omfang, der kan indhentes samtykke fra samtlige beboere på et tilbud.

Udmeldingen om afvikling af overvågningen kan give anledning til bekymring hos både borgere, pårørende og medarbejdere. Socialforvaltningen arbejder på en forsvarlig plan for afvikling af tv-overvågningen på de berørte tilbud i kategori 3, således at den konkrete afvikling kan påbegyndes efter sommerferien 2019. Der er tilrettelagt en proces for afviklingen med inddragelse af medarbejderne i lokalMED, samt en kommunikationsplan, som skal sikre, at alle berørte medarbejdere og beboere får tilstrækkelig information på en ordentlig måde.

 

Nina Eg Hansen  

                                             / Eva Stokbro               

 

Beslutning

Sagen blev udsat til behandling efter sommerferien.

Til top