Mødedato: 26.06.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Antallet af indberettede magtanvendelser for 2018

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om antallet af indberettede magtanvendelser for 2018 på Socialforvaltningens bo- og dagtilbud for børn, unge og voksne borgere med handicap, psykiske lidelser og udsathed. Socialforvaltningen vurderer, at der ikke er sket markante ændringer på området fra 2017 til 2018.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager opgørelse over indberettede magtanvendelser for 2018 til efterretning.

Problemstilling

Det følger af serviceloven og voksenansvarsloven, at Socialudvalget årligt skal forelægges data om indberettede magtanvendelser fra bo- og dagtilbud for børn, unge og voksne borgere med handicap, psykiske lidelser og udsathed, samt om årsagerne hertil.

I det daglige arbejde med en borger kan der opstå situationer, hvor medarbejderne, der tager sig af borgeren, er nødt til at foretage handlinger, der er et indgreb i borgerens rettigheder, eksempelvis for at beskytte borgeren. Alle magtanvendelser skal indberettes. Socialudvalget har på et møde d. 7. maj 2014 besluttet, at orienteringen skal ske halvårligt. Socialudvalget blev sidst orienteret om indberettede magtanvendelser den 31. oktober 2018.

Løsning

Der er i 2018 blevet registreret i alt 1639 indberetninger om magtanvendelse på forvaltningens bo- og dagtilbud. Det er en stigning på 29 indberettede magtanvendelser sammenlignet med 2017.

Stigningen skyldes en stigning på handicapområdet på i alt 33 magtanvendelser samt en stigning på 25 magtanvendelser på børn og ungeområdet. Modsat har der været et fald på 29 magtanvendelser på psykiatri og udsatteområdet. Registreringerne skal understøtte læring om, hvornår en magtanvendelse er nødvendig, og hvordan den kan forebygges. I 2019 vil Socialforvaltningen fortsat have stort fokus på magtanvendelsesområdet gennem undervisning og dialog med ledelse samt personale på tilbuddene.

Socialtilsynet får tilsendt indberetninger om magtanvendelse, så de kan vurdere, om indberetningerne om magtanvendelse giver anledning til tilsynsmæssige overvejelser. Det kan f.eks. være at påpege behov for ændringer i tilrettelæggelsen af arbejdet i tilbuddet, så anvendelsen af magt reduceres mest muligt. Socialforvaltningen er løbende i dialog med Socialtilsynet om arbejdet med magtanvendelser.

Opgørelse for 2018
Indberetningerne om magtanvendelser for 2016-2018 fremgår af tabel 1 på forvaltningens egne bo- og dagtilbud.

Tabel 1. Fordeling på områderne

 

Magtanvendelser

2016

Magtanvendelser

2017

Magtanvendelser

2018

Fordeling af

magtanvendelser

på antal

personer

(2018)

Handicap – børn

239

142

160

34

Handicap – voksne

520

367

382

119

Psykiatri

80

171

141

40

Udsatte grupper

17

6

7

5

Børn og unge

998

924

949

209

I alt

1854

1610

1639

 

*Der er tilføjet yderligere 15 magtanvendelser til 1. halvår 2018 i forhold til afrapporteringen 31. oktober 2018, fordi de er indberettet for sent eller forkert i systemet.

Kategorisering af magtanvendelser for 2018
I tabel 2 ses en oversigt over, hvordan de enkelte indberettede magtanvendelser på voksenområdet er kategoriseret i forhold til, om der er tale om magtanvendelser inden for servicelovens kapitel 24 eller uden for serviceloven samt nødret og nødværge.

Tabel 2. Fordeling på voksenområderne for 2018

 

Handicap (voksen)

Psykiatri

Udsatte grupper

I alt

Magtanvendelser efter servicelovens kapitel 24

295

11

0

306

Magtanvendelser der falder uden for servicelovens kapitel 24

71

2

0

73

Nødret og nødværge

16

128

7

151

Magtanvendelserne uden for servicelovens kapitel 24 vurderes ikke at være tilladt efter hverken servicelovens kapitel 24 eller efter straffelovens bestemmelser om nødværge/nødret. En magtanvendelse uden for de fremhævede love kan f.eks. være en situation, hvor en medarbejder ikke har overvejet, om magtanvendelse kunne undgås ved enten at anvende andre pædagogiske metoder eller ved at anvende mindre indgribende foranstaltninger. Det kan også være en såkaldt beskyttende magtanvendelse, hvor man i situationen vurderer, at det vil være omsorgssvigt, hvis medarbejderen ikke foretager disse magtanvendelser som f.eks. at fastholde beboeren i forbindelse med udførelse af omsorgsopgaver (f.eks. dele af den nødvendige personlige pleje, som ikke er specifikt nævnt i bekendtgørelsen).

Magtanvendelser efter straffelovens bestemmelser om nødret og nødværge udgjorde 151 sager i 2018. Nødværge anvendes for at afværge truende angreb. Nødret er, hvis handlingen er nødvendig for afværgelse af en truende skade på en person. Dette kan f.eks. være hvor en medarbejder træder ind i en borgers bolig uden samtykke, hvis medarbejderen er bekymret for borgerens liv og vil sikre sig, at der ikke er sket skade mod borgeren.

I tabel 3 ses en oversigt over, hvordan de enkelte indberettede magtanvendelser på børne- og ungeområdet. Magtanvendelser, der er registreret efter §§ 8-14, 16 og 19 i Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge, er magtanvendelser, som forvaltningen vurderer, er tilladte iht. loven. De øvrige magtanvendelser kan både indeholde tilladte (nødværge- eller nødretshandlinger efter straffeloven) og ikke-tilladte magtanvendelser.

Tabel 3. Fordeling på børne- og ungeområderne for 2018

 

Handicap (børn)

Børn og unge

I alt

Magtanvendelser efter lov om voksenansvar for anbragte børn og unge, §§ 8-14, 16 og 19 og folkeskoleloven

128

929

1057

Magtanvendelser, i øvrigt

32

20

52

Magtanvendelser efter Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge og folkeskoleloven omhandler eksempelvis situationer, hvor personalet fastholder barnet eller den unge, fordi barnet eller den unge er til fare for sig selv eller andre, situationer hvor personalet har foretaget undersøgelse af person eller opholdsrum, eller situationer hvor et barn eller ung på en delvis lukket afdeling er blevet tilbageholdt og tilbageført ved rømning.

Magtanvendelser i øvrigt omhandler eksempelvis fastholdelse af beboeren i forbindelse med udførelse af omsorgsopgaver (f.eks. dele af den nødvendige personlige pleje, som ikke er specifikt nævnt i bekendtgørelsen), eller en beskyttende magtanvendelse. Det kan også være tilfælde, hvor en medarbejder ikke har overvejet, om magtanvendelse kunne undgås ved enten at anvende andre pædagogiske metoder eller ved at anvende mindre indgribende foranstaltninger.

Revision af reglerne om magtanvendelse over for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet en revision af magtanvendelsesreglerne over for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne. Den politiske aftale skal sikre bedre og tydeligere regler om magtanvendelse, hvilket skal give personalet på bl.a. botilbud bedre muligheder for at drage omsorg for borgere med psykisk handicap. Aftalen giver f.eks. personalet på botilbud bedre mulighed for at gribe ind i akutte situationer for at sikre borgerens omsorg, sikkerhed og værdighed. Lovændringen er gældende fra 1. januar 2020.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget forelægges i efterår 2019 en opgørelse over indberettede magtanvendelser for 1. halvår 2019.

 

Nina Eg Hansen                                

                                                / Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen.

Til top