Mødedato: 26.04.2006, kl. 20:15

Høringsbidrag til Udkast til sektorplan for Københavns Kommunes indsats overfor stofmisbrug 2005 - 2007 (Bilag)

Høringsbidrag til Udkast til sektorplan for Københavns Kommunes indsats overfor stofmisbrug 2005 - 2007 (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. april 2006

 

 

7.      Høringsbidrag til Udkast til sektorplan for Københavns Kommunes indsats overfor stofmisbrug 2005 - 2007 (Bilag)

 

SUD 171/2006  J.nr. 171/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

 

at Socialudvalget tager 1. udkast til sektorplan for Københavns Kommunes indsats overfor stofmisbrug 2005 – 2007 til efterretning, jf. bilag 1

at Socialudvalget tager notat om evaluering af kvalitetsudvikling til efterretning, jf. bilag 3.

at Socialudvalget tager forvaltningens indstillinger om høringsbidrag til 1. udkast til sektorplan for Københavns Kommunes indsats til efterretning, jf. nedenfor og bilag 4

at den reviderede sektorplans periode ændres fra 2005-2007 til 2006-2008

at Socialudvalget godkender at 2. udkast af sektorplanen forelægges udvalget til beslutning juni 2006

at Socialudvalget godkender, at 2. udkast af sektorplan ikke inddrager konklusionerne i selvstændigt udarbejdet notat "Skøn over det fremtidige kapacitetsbehov for Københavns Kommunes indsats overfor stofmisbrugere"

at Socialudvalget tager til efterretning, at såfremt behandlingssystemet ikke udbygges i en takt, der modsvarer efterspørgslen efter behandling, (jf. bilag 2, notat om "Skøn over det fremtidige kapacitetsbehov for Københavns Kommunes indsats over for stofmisbrugere") vil det medføre en kvalitetsforringelse af indsatsen.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte den 9. februar 2005 1. udkast til Sektorplan for Københavns Kommunes indsats overfor stofmisbrug 2005-2007" og besluttede samtidig, at 1. udkast samt "Skøn over kapacitetsbehov for Københavns Kommunes indsats overfor stofmisbrugere" skulle sendes i høring.

 

Det indstilles, at Socialudvalget godkender, at dette udkast danner rammerne for det videre arbejde med at udarbejde en ny sektorplan for indsatsen overfor stofmisbrug 2006 – 2008.

 

Det bemærkes, at det daværende Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg tidligere har besluttet, at den nuværende sektorplan for Københavns Kommunes indsats overfor stofmisbrug 2001 – 2003 er gældende, indtil der vedtages en ny.

 

Høringen blev gennemført marts og april 2005, ligesom der i samme periode blev afholdt fokusgruppeinterviews.

 

Som afslutning på høringsfasen afholdt Familie- og Arbejdsudvalget den 26. september 2005 et dialogmøde med deltagelse af brugere, institutioner, høringsparter og forvaltningen.

 

Forvaltningen har på baggrund af den samlede høringsfase udarbejdet et selvstændig notat om høringsbidragene (bilag 4) med indstilling om de ændringer, høringssvarene bør give anledning til i 2. udkast til sektorplanen.

 

Det indstilles, at de enkelte delindstillinger, der fremgår af bilag 4, godkendes som ramme for det videre arbejde med udarbejdelse af 2. udkast til en sektorplan for området.

 

Det indstilles endvidere, at udvalget godkender at 2. udkast af sektorplanen forelægges udvalget til beslutning juni 2006.

 

Endelig indstilles det, at udvalget godkender, at det videre arbejde med sektorplanen sker indenfor de nuværende budgetrammer og dermed ikke skal inddrage tiltag, der vil medføre merudgifter.

Det skal dog præciseres, at såfremt der ikke sker en kapacitetsudbygning indenfor stofbehandlingssystemet må der forventes en kvalitetsforringelse i forhold til den nuværende indsats.

SAGSBESKRIVELSE

"Udkast til Sektorplan for Københavns Kommunes indsats overfor stofmisbrug 2005-2007" og "Skøn over kapacitetsbehov for Københavns Kommunes indsats overfor stofmisbrugere" har været sendt i høring i perioden primo marts til 15. april. Der er indkommet 21 høringssvar (Bilag 7). Der har som led i høringsprocessen været afholdt fokusgruppeinterviews med henholdsvis brugere, medarbejdere på behandlingsområdet, de faglige organisationer og tværsektorielle samarbejdspartnere. Høringen blev afsluttet med, at  Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afholdt et dialogmøde med høringsparterne og interessenter på området den 26. september 2005.

 

Nedenfor redegøres for, hvordan høringssvarene tilgodeses i et revideret udkast til sektorplan, som efterfølgende forelægges Socialudvalget til beslutning.

 

I revisionen af sektorplanen vil der blive taget højde for kommunalreformen, ny forvaltningsstruktur i Københavns kommune samt for nye tiltag i høringsperioden, herunder indgåelse af aftale i 2005 mellem H:S og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om indsatsen over for psykisk syge misbrugere, ny struktur på stofmisbrugsområdet samt tiltag besluttet i forbindelse med budgetaftalen 2006.

 

Flere høringsparter bemærker, at der er behov for udbygning af behandlingssystemet med afsæt i det udsendte notat om skøn over behandlingsbehovet. Derudover foreslås en række nye tiltag. Da sektorplanen skal udmøntes inden for den vedtagne budgetramme og således ikke kan indeholde udgiftsdrivende forslag, der går udover budgetrammen, afvises disse bemærkninger, idet der redegøres for, at de ligger uden for sektorplanen. I høringsnotatet oplyses, hvad de afviste forslag vil koste.

 

Såfremt forslag til tiltag, der ligger uden for budgetrammen, skal realiseres, behandles disse i forbindelse med budgetforhandlingerne.

 

Det skal dog bemærkes, at såfremt der i sektorplanens periode ikke sker en udbygning af behandlingssystemet, der modsvarer de n forventede stigning i efterspørgslen efter behandling, må man forvente en kvalitetsforringelse af indsatsen.

 

På baggrund af høringen foreslår Socialforvaltningen, at sektorplanen (bilag 1) ændres på følgende punkter:

 

·        Indsatsen over for unge med misbrugsproblemer.

Det beskrives i sektorplanen, hvordan den udvidede indsats over for unge misbrugsproblemer (Familie-  og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutningsprotokol 2.11.05 pkt. 6), herunder opsøgende sikring af behandlingsgaranti over for unge under 18 år, udmøntes. Det beskrives, at der vil være et skærpet fokus på en opsøgende indsats overfor unge med misbrugsproblemer.

 

Forvaltningen vil tage kontakt til Sundhedsforvaltningen i København med henblik på at opdatere beskrivelsen af den forebyggende indsats over for unge i risiko, samt præcisere ansvaret for hhv. forebyggelse, tidlig indsats og behandling og beskrive, hvordan brobygningen skal foregå.

 

Forvaltningen vil inddrage resultater fra de senest offentliggjorte undersøgelser om unges brug af rusmidler. Resultater fra disse undersøgelser erstatter SSP's (samarbejde mellem socialforvaltning, skole og politi) erfaringsopsamlinger vedr. enkelte bydele, uanset at undersøgelserne ikke siger noget om det enkelte lokalområde.

 

·        Indsatsen over for psykisk syge stofmisbrugere.

Beskrivelsen af indsatsen over for psykisk syge misbrugere tager udgangspunkt i den aftale, der er indgået i 2005 mellem H:S og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Der redegøres for aftalens indhold, dimensionering af indsatsen samt hvordan aftalen forventes udmøntet.

 

·        Tilpasning af behandlingen i relation til målgrupper.

Der redegøres for en ny struktur i behandlingssystemet, hvor man tilgodeser forskellige målgruppers forskellige behov ved at opdele mellem modtageenheder, behandlingsenheder, specialinstitutioner og væresteder efter målgrupper og behandlingsbehov. Der opstilles proces- og resultatmål for de forskellige enheder, der afløser "flow-målene" i udkastet til sektorplan side 53.

 

·        Beskæftigelsesindsatsen for stofmisbrugere.

Det beskrives i sektorplanen, hvordan man fremtidigt i den nye forvaltningsstruktur vil sikre, at beskæftigelsesindsatsen koordineres med misbrugsbehandlingen. At de opstillede mål for beskæftigelse af stofmisbrugere side 59 udgår af sektorplanen og erstattes af procesmål vedr. koordination mellem behandlingsindsats og beskæftigelsesindsats.

 

·        Pårørendearbejdet.

Pårørendearbejdet ekspliciteres som en del af behandlingsopgaven. Der redegøres i sektorplanen for, hvordan kontakten til pårørende, der hvor det skønnes relevant og bliver efterspurgt, er en integreret del af behandlingsarbejdet, f.eks. som parallelle gruppeforløb.

 

 

·        Stofmisbrugere med børn.

Der opstilles mål for indsatsen over for stofmisbrugende forældre, der omhandler antallet af børn, der fødes med abstinenser, samt hhv. frivillige anbringelser og anbringelser med anvendelse af tvang.

 

·        Konflikthåndtering.

At metoder til begrænsning af vold og konflikt i behandlingssystemet beskrives, og der sættes mål for voldsforebyggelse.

 

·        Opsøgende socialt arbejde.

At der i sektorplanens afsnit 1.6 (om metoder i den behandlingsmæssige indsats) beskrives opsøgende arbejde som en af de anvendte metoder.

 

·        Den sundhedsfaglige indsats.

At  afsnit 6.8  om den sundhedsfaglige indsats udbygges med beskrivelse bl.a. af det opsøgende sundhedsteams aktivitet og koordinerende opgaver.

 

·        Fasebehandling.

At afsnittet om fasebehandling side 55 i sektorplanen ændres, således at man vægter individuelt tilrettelagte forløb, men at faserne opretholdes.

 

·        Prostitution.

At der indarbejdes et afsnit om brugernes prostitutionserfaringer samt overvejelser over en indsats, der kan begrænse skadevirkningerne af prostitution og understøtte prostitutionsophør.

 

Socialforvaltningen foreslår følgende tilføjelse til og ændring af sektorplanen:

·        Sammenhæng mellem alkohol- og stofmisbrugsbehandling.

At der i sektorplanens afsnit 1.5 (om samordning og brobygning)  redegøres for, hvordan sammenhængen mellem alkoholbehandling og stofmisbrugsbehandling sikres.

·        At sektorplanens periode ændres fra 2005-2007 til 2006-2008

 

Nedenstående oversigt viser forslag til ændringer eller tiltag som  forvaltningen indstiller afvises, da de ikke kan finansieres indenfor den gældende budgetramme:

 

Høringspart

Forslagets indhold

Skønnet merudgift

H:S

Døgndækket botilbud til dobbeltdiagonisticerede brugere

Enhedspris pr. årsplads: 377.000 kr.

Anlægsudgift til 10 pladser 3 mill.kr

LFS/

Ambulatoriet Bellahøj/

Behandlingsinstitutionerne Kysten, Netværket og Kirkens Korshærs Ungdomscenter/

Kontaktudvalget for Frivilligt socialt arbejde/

Fokusgruppemøde med medarbejdere/

Fokusgruppemøde med de faglige prganisationer

 

Udbygning af behandlingssystemet jfr. høringsnotat

Årlig driftsudgift 25 mill.kr

Anlægsudgift ca. 22 mill.kr.

Lægeambulatoriet Broen

Aktivitets-og værested

Årlig driftsudgift

1 mill.kr

Integrationsrådet

Undersøgelse af omfanget af misbrug blandt unge, der tilhører de etniske minoriteter

0,5mill.kr.

(engangsudgift)

Landsforeningen af væresteder/

Fokusgruppemøde med bruigere

Etablering af 2 væresteder

Årlig driftsudgift 3,1 mill.kr

Anlægsudgift 3,2 mill.kr.

Landsforeningen af pårørende til stofmisbrugere/

Fokusgruppemøde med medarbejdere

Et ungetilbud, der supplerer U-turn

Årlig driftsudgift 10 mill.kr

Anlægsudgift ca. 5 mill.kr.

Pårørendeforeningen Netværket

En særlig pårørendeindsats

Årlig driftsudgift

2,4 mill.kr

Østerbro lokalråd

Gademedarbejder på skaterbanen

Årlig driftsudgift på 0,035 mill.kr

Fokusgruppemøde med medarbejdere

Botræningspladser

Årlig pladspris 0,212 mill.kr

Dialogmøde

Akutte overnatningspladser til unge under 18 år

Årlig pladspris 0,212 mill.kr

Anlægsudgift (10 pladser) ca. 3 mill.kr.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af positivlisten over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Nærværende sektorplan vurderes at kunne gennemføres inden for de gældende økonomiske rammer. Dog skal det påpeges, at med mindre der tilføres midler til udbygning af behandlingskapaciteten i sektorplanens periode (2006-2008) vil der ske en serviceforringelse på området (forårsaget af merindskrivninger), da behandlingsgarantien skal overholdes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

BILAG

1.      "Udkast til sektorplan for Københavns Kommunes Indsats overfor stofmisbrug 2005-2007"

2.      Notat om "Skøn over det fremtidige kapacitetsbehov for Københavns Kommunes indsats over for stofmisbrugere

3.      Notat om Evaluering af kvalitetsudvikling af den ambulante behandling

4.      Notat om høringsbidrag vedrørende "Udkast til sektorplan for Københavns Kommunes Indsats overfor stofmisbrug 2005-2007" samt om notatet "Skøn over det fremtidige kapacitetsbehov for Københavns Kommunes indsats over for stofmisbrugere

5.      Oversigt over inviterede deltagere i skriftlig høring

6.      Oversigt over deltagere i fokusgruppeinterviews

7.      Skriftlige høringssvar

 

 

                      Grethe Munk


 

Til top