Mødedato: 26.03.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ledsagelse og støtte i ferier m.v. til borgere i sociale tilbud m.v.

Se alle bilag
Socialudvalget orienteres om konsekvenserne af servicelovens regler om socialpædagogisk bistand til ledsagelse i forbindelse med ferier i ind- og udland samt udflugter m.v. for beboerne på forvaltningens døgn- og dagtilbud for voksne.  

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager forvaltningens orientering om konsekvenserne af udmeldingen fra Kommunernes Landsforening og Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om ledsagelse og støtte i ferier m.v. til beboerne i sociale tilbud til efterretning.

Problemstilling

Kommunernes Landsforening (KL) har den 16. januar 2014 skrevet til landets kommuner, at det ikke er tilladt at opkræve betaling hos borgerne for at dække udgifter, der går til at yde hjælp til socialpædagogisk bistand efter servicelovens § 85. I en del af landets kommuner har beboerne hidtil i forskellig omfang betalt for personalets ledsageudgifter i forbindelse med ferier og udflugter m.v. I Københavns Kommune har beboerne ikke betalt for personalets løn, men f.eks. for de afledede rejse- og opholdsudgifter m.v. i forbindelse med ferier m.v.

KL´s udmelding gælder både ved ledsagelse i forbindelse med individuelle og fælles aktiviteter, herunder indkøb, lægebesøg, fritids- og kulturtilbud, rejser og aktiviteter af social karakter, og omfatter udgifter til personalets løn, kost, logi, transport, entrébilletter til aktiviteter m.v. I botilbuddene skal udgifterne indregnes som en driftsudgift i taksten for det konkrete tilbud. 

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har bekræftet KL`s udmelding, og har tillige præciseret, at der ikke efter serviceloven er noget retskrav på at komme på ferier, men at kommunerne selv kan vælge, om deres serviceniveau indebærer tilbud om pædagogisk ledsagelse på ferie. Det er også oplyst, at der ikke er tale om en ny regulering af området, men at der er dialog med KL og LEV om problematikken for at identificere løsningsmuligheder inden for de nuværende økonomiske rammer og den aktuelle lovgivning.

Det er desuden aftalt mellem ministeriet og KL, at der gennemføres en mindre spørgeskemaundersøgelse for at afklare, hvilket serviceniveau kommunerne har omkring ledsagelse på ferier m.v.

Socialforvaltningen orienterer hermed Socialudvalget om de konsekvenser, som udmeldingerne fra KL og Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har for tilbuddene og beboernes muligheder for fremover at komme på ferierejser og udflugter m.v.

Løsning

Sagen vedrører beboere på forvaltningens døgntilbud efter servicelovens §§ 107 og 108 og i botilbud etableret i almene ældreboliger oprettet efter lov om almene boliger samt om brugere i forvaltningens samværs- og aktivitetstilbud efter servicelovens §§ 103-104.

Nedenfor beskrives kort de justeringer i forvaltningens retningslinjer, som udmeldingen fra KL og ministeriet giver anledning til. Herefter beskrives de konsekvenser, som udmeldingen har for tilbuddene og beboerne i forvaltningens døgn- og dagtilbud for voksne.

I indstillingens afsnit om ”Økonomi” anføres desuden det behov for budgettilførsel, som forvaltningen skønner er nødvendig, hvis det nuværende kommunale serviceniveau skal fastholdes i tilbuddene vedrørende ferier og andre aktiviteter.

Ministeriet har tilkendegivet, at der ikke er tale om en ny regulering af området. Forvaltningen er dog af den opfattelse, at der hidtil har været uklarhed omkring forståelsen af reglen, da det ikke fremgår tydeligt, hvad der menes med ”personaleomkostninger” i forbindelse med varig hjælp om socialpædagogisk bistand efter servicelovens § 85.  Der har desuden været forskellig forståelse af reglen i kommunerne. Nogle kommuner, som f.eks. Københavns Kommune, har betalt personalets lønudgift og opkrævet borgeren for de afledede ledsageudgifter, medens andre kommuner har opkrævet borgeren for hele ledsageudgiften, det vil sige også lønudgiften. Den forskellige administration af reglen i kommunerne understøtter opfattelsen af, at der har været uklarhed omkring forståelsen af reglen. Forvaltningen betragter derfor KL`s og ministeriets udmelding som en præcisering af reglen, der alene har betydning for administration af ledsageordningen fra det tidspunkt, hvor KL i januar 2014 udmeldte præciseringen. Forvaltningen vurderer derfor ikke, at borgere kan gøre krav på tilbagebetaling af ledsageudgifter afholdt før dette tidspunkt.    

Forvaltningen har desuden som følge af den hidtidige uklarhed omkring forståelse af personaleudgifter vedrørende socialpædagogisk ledsagelse valgt at gennemføre de allerede bestilte ferierrejser til ind- og udland, idet forvaltningen selvfølgelig ikke opkræver beboerne betaling for personalets rejse- og opholdsudgifter m.v. Opstramningen omkring ferierejser får således alene betydning for endnu ikke bestilte rejser. 

Forvaltningen har drøftet problematikken med de øvrige 5 store byer i 6 by samarbejdet (København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers). Det fremgår af drøftelserne, at de øvrige byer har valgt at implementere præciseringen omkring socialpædagogisk ledsagelse på ferier og udflugter med samme indgang til problematikken som Socialforvaltningen.   

1.     Forvaltningen retningslinjer omkring ferier, udflugter m.v. på tilbuddene

Overordnet om forvaltningens retningslinjer

Det tidligere Socialudvalg godkendte den 23. november 2011 forvaltningens nuværende retningslinjer for ophold i midlertidige og længerevarende botilbud.  Personkredsen omfatter borgere med handicap, sindslidelse og personer med særlige sociale problemer. 

Om de nærmere regler for fælles ferierejser i ind- og udland samt om individuelle ferierejser, dagligdags aktiviteter og fritids- og kulturtilbud henvises til bilag 1. Som det fremgår af bilaget er det udmeldt til tilbuddene, at der ikke længere må opkræves betaling hos beboerne for det ledsagende personales rejseudgifter incl. opholds- og kostudgifter i forbindelse med ferierejser og for betaling af ledsageudgifter i forbindelse med andre aktiviteter. 

Det bemærkes særligt om ledsagelse til ferierejser i udlandet, at der ikke i serviceloven er hjemmel til dette, hvorfor ferierejser til udlandet ikke længere kan gennemføres, hvis det kræver ledsagelse af personale.

2.     Konsekvenser for beboernes muligheder for ledsagelse på ferier, udflugter m.v

Forvaltningen har anmodet tilbuddene (døgn- og dagtilbud) om at anslå størrelsen af det beløb, som beboerne i 2013 har afholdt som ledsageudgifter til personalets rejse- og opholdsudgifter i forbindelse med ferier og i forbindelse med fritids- og kulturaktiviteter. Det fremgår heraf, at udgiften på handicapområdet anslås at udgøre ca. 4,3 mill.kr. og udgiften på psykiatriområdet anslås at udgøre ca. 1,1 mill.kr.

Nedenfor er anført, hvilke konsekvenser forvaltningen skønner det vil have for beboerne på forvaltningens døgn- og dagtilbud, hvis tilbuddene skal afholde udgifterne inden for deres eksisterende budget.  

Handicapområdet

På handicapområdet betyder den manglende mulighed i serviceloven for at tage socialpædagogisk ledsagelse med til udlandet, at  en stor gruppe af borgere med handicap, der ikke kan rejse uden kendt og faglært personale, ikke fremover har mulighed for at få deres ønske om en udlandsrejse opfyldt. Det bemærkes, at også rejser til Sverige og Norge er omfattet af forbuddet mod at medtage pædagogisk ledsagelse til udlandet.

Rejser indenfor landets grænser i form af sommerhusophold, deltagelse i diverse fritids- og kulturarrangementer, der betyder overnatning, transport og indgangsbilletter for personalet, forventes desuden af hensyn til økonomien at blive begrænset til et minimum i 2014. 

Tilbuddene vil arbejde videre med nogle af de alternative handlemuligheder, der er beskrevet nedenfor for at forsøge at tilvejebringe fritidsoplevelser for borgerne i det omfang, det er muligt indenfor de eksisterende budgetter.

Pædagogisk ledsagelse til aktiviteter, der har karakter af nødvendig ledsagelse til læge- og tandlægebesøg, frisør, ture til apoteket, bankbesøg vil naturligvis fortsat blive prioriteret. Tilbuddene vil eventuelt søge at begrænse f.eks. bankbesøg i det omfang det er muligt at klare via netbank eller lignende.  
 

Psykiatri- og udsatteområdet

For botilbuddene på psykiatri- og udsatteområdet vil der ske en indskrænkning i omfanget af tilbudt ledsagelse og ferier. Valg af destination og serviceniveau vil blive begrænset, når ferie alene er mulig i Danmark, og ferieophold vil blive kortere. Der henvises i øvrigt til bemærkningerne ovenfor under handicap.

For så vidt angår aktivitetstilbuddene er der nogen forskel på, hvor stor betydning den nye udmelding vil få. En række brugere kan godt selv gå til aktiviteter uden ledsagelse, og i nogle tilfælde bliver brugerne allerede i dag ikke opkrævet betaling for ledsageudgifter.  Samlet set vurderes de nye regler at medføre mindre ledsagelse, begrænse spontanitet og færre ture i forbindelse med fritids- og kulturarrangementer. 

Der arbejdes videre på deltagelse i sociale arrangementer og andre innovative tiltag, som kan medvirke til at understøtte brugerens inklusion i forskellige aktiviteter.

3.     Eksempler på handlemuligheder for tilbuddene i form af omprioriteringer indenfor eksisterende budget

Nedenfor er oplistet nogle eksempler på handlemuligheder, som tilbuddene kan igangsætte for at tilpasse det lokale serviceniveau til tilbuddenes eksisterende budgetter: 

  • Kortere årlig ferietur på nogle dage. Det vil være oplagt at bruge kommunens egne feriehjem, hvor der er mulighed for det.
  • Store fællesarrangementer på botilbuddene i stedet for ture ud af huset til festivaler og koncerter m.v.
  • Aktiviteter begrænses til arrangementer i nærområdet, hvor der kan anvendes kollektiv trafik som zonekort, og hvor der ikke vil være udgifter til overnatning og forplejning for personalet.
  • Der tages madpakker og drikkevarer med på ture for at spare på forplejningsudgiften.
  • Årskort til Tivoli og Zoo for institutioner.
  • Ture med flere borgere ad gangen.
  • Søge om ekstern finansiering i form af sponsorstøtte m.v.
  • At borgeren søger om ledsagekort, som giver gratis adgang for en ledsager til en række kulturinstitutioner, som f.eks. teatre, museer, forlystelsesparker og zoologiske haver. Udgiften for borgeren er 200 kr. og gælder i 3 år. Betingelserne er, at behovet for en ledsager kan dokumenteres via en lægeerklæring eller ved, at pågældende i forvejen er visiteret til f.eks. et botilbud eller er medlem af Dansk Blindesamfund. Det begrænser dog ikke udgiften for tilbuddet til ledsagerens øvrige udgifter, f.eks. forplejning m.v. på turen.
  • Inddragelse af pårørende i udflugter m.v.

Økonomi

Hvis der skal tilbydes samme kommunale serviceniveau som hidtil, dog undtaget rejser til udlandet som der ikke er hjemmel til at yde socialpædagogisk ledsagelse til efter servicelovens § 2, stk. 2, jf. udlandsbekendtgørelsen, skønner forvaltningen, at der vil være behov for en budgetmæssig tilførsel på handicapområdet på 4,1 mill.kr. og på psykiatriområdet på 1,1 mill.kr. 

Ved beregningen er der ikke medtaget udgifter til udlandsrejser, men i stedet er der indregnet en større efterspørgsel på indenrigsrejser fremover. På baggrund af de indsamlede data er det vurderet, at udgifterne til ledsagelse på ferier i Danmark udgør 75 pct. af udgiften til ledsagelse på ferie i udlandet.  

Herudover må det forventes, at en række borgere, der ikke hidtil har deltaget i ferier og andre aktiviteter som følge af deres økonomiske forhold, fremadrettet vil deltage i sådanne aktiviteter, da beboerne ikke længere skal betale ledsagerens udgifter i forbindelse med ferien/aktiviteterne. Der er ikke i ovenstående skøn over behovet for budgettilførsel indregnet udgifter til dette, da det er usikkerhed omkring omfanget af den øgede efterspørgsel på deltagelse i aktiviteter.

Videre proces

Forvaltningens tilbud arbejder videre i overenstemmelse med de beskrevne beslutninger i indstillingen.

Anette Laigaard   

                                                                   /    Gitte Bylov Larsen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Socialudvalget afgav protokolbemærkning om, at  "Socialudvalget beklager tolkningen og ønsker at borgere på forvaltningens bosteder fortsat kan komme på ferier og udflugter."
Til top