Mødedato: 26.03.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ansøgning om støtte fra puljen til Forankring og udbredelse af hjemløsestrategien

Se alle bilag
Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens ansøgning til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om støtte fra Pulje til forankring og udbredelse af hjemløsestrategien.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens ansøgning til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om støtte fra Pulje til forankring og udbredelse af hjemløsestrategien, og
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningens udgifts- og indtægtsbudget forhøjes med 537.600 kr. i 2014 og 460.600 kr. i 2015 under forudsætning af, at Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold bevilger midler til Socialforvaltningens projektansøgning. Forhøjelse af udgifts- og indtægtsbudgettet vil i så fald ske i forbindelse med første sag om bevillingsmæssige ændringer i 2014.  

Problemstilling

Københavns Kommune deltog i 2009-2013 i den nationale hjemløsestrategi, hvor kommunen fik 210 mio. kr. fra satspuljen til indsatser, der skulle mindske den eksisterende hjemløshed.

I forbindelse med afslutningen af hjemløsestrategien blev der i aftalen om satspuljen i 2014 afsat 72,5 mio. kr. til at styrke den fortsatte indsats mod hjemløshed. Pengene er fordelt i to puljer, hvoraf den ene er udmeldt. Det skete i primo 2014 i form af en såkaldt ”Pulje til forankring og udbredelse af hjemløsestrategien”. Puljen indeholder 9,2 mio. kr., og kunne søges af 40 inviterede kommuner, herunder København. Anden del af puljen er målrettet unge hjemløse, men er endnu ikke udmeldt.

De foreløbige resultater fra kommunens deltagelse i hjemløsestrategien fra 2009 - 2013 viser, at 9 ud af 10 borgere kan fastholdes i egen bolig med den rette støtte. Derfor er flere af indsatserne også overgået til drift efter strategiens udløb. De praktiske erfaringer, som borgere, bostøttemedarbejdere og sagsbehandlere har gjort sig, skal nu komme endnu flere til gavn.

Derfor ansøgte Socialforvaltningen den 20. februar 2014 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om 998.200 kr. fra puljen til forankring og udbredelse af hjemløsestrategien. Ansøgningen er sket med forbehold for Socialudvalgets godkendelse.

Løsning

Hjemløsestrategien og principperne bag metoden Housing First har udvidet definitionen af, hvad service er overfor hjemløse borgere i Københavns Kommune, så servicen i endnu højere grad reflekterer målgruppens faktiske behov. Hjemløsestrategien fra 2009-2013 har således medført ny viden, anderledes sprogbrug samt nye organisationskulturer og fremgangsmåder i forhold til indsatserne overfor hjemløse i kommunen. Tilsammen er der tale om et paradigmeskift i tilgangen til hjemløshed i Københavns Kommune.

De foreløbige resultater viser at 9 ud af 10 borgere kan fastholdes i egen bolig med den rette støtte. Derfor er flere af indsatserne i Københavns Kommunes hjemløsestrategi også overgået til drift efter strategiens udløb ultimo 2013. Det gælder blandt andet de to evidensbaserede bostøttemetoder ”Assertive Community Treatment” (ACT) og ”Critical Time Intervention” (CTI).

De praktiske erfaringer, som borgere, bostøttemedarbejdere og sagsbehandlere har gjort sig, skal nu komme endnu flere til gavn. Derfor har Socialforvaltningen søgt projektmidler til et projekt, som har til formål at undersøge og udbrede de praktiske erfaringer med de to bostøttemetoder ACT og CTI i Københavns Kommune.

Målgruppen for forankringen af ACT-indsatsen er udsatte borgere uden fast bolig med blandt andet komplekse sociale og misbrugsproblematikker. Målgruppen er borgere, som ikke er i stand til at profitere af eksisterende støtte- og behandlingstilbud, der har brug for støtte fra flere instanser, og som er motiveret for at flytte i bolig med støtte. ACT-indsatsen tilbyder en langvarig, tværfaglig og fleksibel støtte, som finder sted, der hvor borgeren opholder sig. Den tværfaglige indsats består af bostøttemedarbejder, sagsbehandler fra BIF og SOF, sygeplejerske, misbrugsbehandlere samt psykiater og misbrugslæge.

Målgruppen for forankringen af CTI-indsatsen er beboere på herberg, som vurderes at kunne gøre brug af eksisterende tilbud uden for herberget efter en kort intensiv bostøtteperiode. CTI er en faseopdelt og tidsbegrænset bostøtte på 9 mdr., der starter når borgeren får tilbud om bolig. Støtten starter således op, mens borger stadig bor på herberg og faserne er: 1) overgang til egen bolig, 2) afprøvning i egen bolig og 3) overdragelse af støtte til eksisterende tilbud.

Et overblik over de praktiske erfaringer med de fremmende faktorer og barrierer i forhold til fastholdelsen af egen bolig, gør det muligt for Socialforvaltningen at adressere de relevante problemstillinger, når indsatsen målrettet hjemløse borgere planlægges i fremtiden. Derudover vil den viden, projektet tilvejebringer om anvendelsen af ACT og CTI efter overgangen til drift, bidrage til den fortsatte forankring og udbredelse af Housing First principperne i København Kommune.

Undersøgelsesdesign

Projektet baseres på inddragelse af borgernes og medarbejderes erfaringer og har særligt fokus på de langsigtede virkninger af bostøttemetoderne, herunder hvilke fremmende faktorer og barrierer, der er forbundet med indsatserne i forhold til tidligere hjemløses evne til fastholdelse af egen bolig.

Projektet er bygget op omkring fire dele:

  • Kvantitativ dokumentation af alle borgere i CTI og ACT forløb i perioden 2011-2013.
  • Indsamling af (kvalitativ) viden om udvalgte bostøtteforløb.
  • Analyse af indsamlet materiale og udarbejdelse af mindre rapport.
  • Udbredelse af resultaterne fra undersøgelsen via oplæg på personalemøder hos relevante enheder og tilbud i og udenfor kommunen.

Projektet vil blive gennemført af Hjemløseenheden i samarbejde med Center for Udsatte Voksne og Familier. Det er forventningen, at samtlige borgere i henholdsvis ACT- og CTI-forløb indgår i den kvantitative undersøgelse i projektet, hvor der følges op på fastholdelse af bolig efter et, to og tre år. I den kvalitative del af undersøgelsen indgår 10 borgere, der enten modtager eller har modtaget bostøtte efter metoderne ACT og CTI.

En helt central del af projektet er formidling og udbredelse af undersøgelsens konklusioner og anbefalinger. Dette vil både blive gjort i form af intern formidling på relevante personalemøder, workshops baseret på undersøgelsens resultater samt en mindre rapport til eksternt brug, hvis formål er at medvirke til udbredelse og forankring af Housing First-principperne i København og øvrige kommuner.

Økonomi

Det samlede budget for projektet er 537.600 kr. i 2014 og 460.600 kr. 2015, og vil skulle placeres på bevillingsområdet udsatte voksne, funktion 5.38.42 Botilbud for personer med særlige sociale problemer.

I Københavns Kommunes budgetaftale for 2014 blev aftaleparterne enige om, at Socialforvaltningen skulle ansøge Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om midler til fortsatte indsatser på hjemløseområdet i form af natcaféen for kvinder, Café Klare, og 12 plejehjemspladser til hjemløse på botilbuddet E-huset. Socialudvalget fik på den baggrund indarbejdet et indtægtskrav på 9 mio. kr. i budget 2014.

Finansieringen af indsatserne i Café Klare og E-huset kan imidlertid ikke indgå i ansøgningen til puljen til forankring og udbredelse af hjemløsestrategien, da indsatserne ikke kan indeholdes i ansøgningskriterierne. Puljens formål er udelukkende at undersøtte kommunernes udbredelse af bostøttemetoderne fra hjemløsestrategien og dokumentationen heraf.

Anden del af puljen er som nævnt ovenfor endnu ikke udmeldt. Socialforvaltningen vurderer dog på baggrund af de udmeldte kriterier (unge hjemløse), at Københavns Kommune ikke kan forventes at få tilskud til Café Klare og E-huset, da aktiviteterne ikke ligger indenfor puljernes ramme.

Københavns Kommune mulige tilskud fra puljerne vil derfor gå til andre formål end de to aktiviteter, der var nævnt i budgetaftale 2014.

Videre proces

Hvis projektansøgningen imødekommes af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, vil projektet blive iværksat pr. maj 2014. Socialudvalget vil i 2015 blive præsenteret for projektets resultat i form af en mindre rapport om erfaringerne med udbredelse og forankring af Housing First-principperne i København og øvrige kommuner.

         Anette Laigaard                              

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top