Mødedato: 26.02.2014, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8
Model for tilsyn med tilbud der ikke er omfattet af Socialtilsynet
Se alle bilag
Anette Laigaard /
Ane K. Christensen
Til top
Socialudvalget skal tage stilling til en model for driftsorienteret tilsyn med 90 dagtilbud og forebyggende tilbud, der ikke er omfattet af socialtilsynet, som trådte i kraft 1. januar 2014.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,
- at Socialudvalget godkender, at akkreditering erstatter et udgående socialfagligt tilsynsbesøg i 2014-2015 for forvaltningens egne dagtilbud til voksne
- at Socialudvalget godkender, at forvaltningen indgår aftale med en privat leverandør om at foretage udgående socialfaglige tilsynsbesøg med private dagtilbud til voksne og otte af forvaltningens egne forebyggende tilbud til udsatte børn og unge
Problemstilling
I juni 2013 vedtog et enigt Folketing lov om socialtilsyn for at styrke godkendelsen af og tilsynet med sociale døgntilbud og plejefamilier i Danmark. Loven trådte i kraft 1. januar 2014 og indebærer, at langt hovedparten af forvaltningens hidtidige driftsorienterede tilsynsopgaver fremover varetages af socialtilsynet.
Der vil dog derfor fortsat være en række tilbud, som forvaltningen har ansvar for at føre driftsorienteret tilsyn med, da der er tilbud, som ikke er omfattet af socialtilsynet. Desuden er forvaltningens hidtidige kontrakt om eksternt tilsyn udløbet med udgangen af 2013. Socialudvalget skal derfor tage stilling til den fremtidige model for driftsorienteret tilsyn med tilbud, der ikke er omfattet af socialtilsynet.
Der vil dog derfor fortsat være en række tilbud, som forvaltningen har ansvar for at føre driftsorienteret tilsyn med, da der er tilbud, som ikke er omfattet af socialtilsynet. Desuden er forvaltningens hidtidige kontrakt om eksternt tilsyn udløbet med udgangen af 2013. Socialudvalget skal derfor tage stilling til den fremtidige model for driftsorienteret tilsyn med tilbud, der ikke er omfattet af socialtilsynet.
Løsning
Socialforvaltningen anbefaler, at Socialudvalget godkender den model for tilsyn, der er beskrevet i det følgende. Modellen gælder for 2014 og 2015 og omfatter tilsyn med de tilbud, der ikke er omfattet af socialtilsynet. I anden halvdel af 2015 skal Socialudvalget tage fornyet stilling til akkreditering og tilrettelæggelse af tilsyn fra 2016 og frem. Det skyldes, at akkreditering kun er finansieret til og med 2015, og at det ikke vides, om der sker tilpasninger i Lov om Socialtilsyn, når socialtilsynet er fuldt implementeret i løbet af 2015.
I det følgende beskrives kort de lovgivningsmæssige rammer for det driftsorienterede tilsyn, herunder socialtilsynet, hvorefter den foreslåede tilsynsmodel beskrives.
Socialtilsynets rolle i forhold til det driftsorienteret tilsyn
Det driftsorienterede tilsyn er et tilsyn med tilbuddet og har til formål at kontrollere, at tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet til at have ansvar for de udsatte borgere. Et driftstorienteret tilsyn ser bl.a. på det socialfaglige indhold i forhold til om borgerne hører til tilbuddets målgruppe, om de pædagogiske metoder omsættes i praksis og om de matcher borgernes behov. Desuden omfatter det tilsyn med tilbuddets organisation, økonomi og de fysiske rammer.
Serviceloven beskriver rammerne for det driftsorienterede tilsyn, men det er op til den enkelte kommune at vurdere, hvordan tilsynet konkret skal tilrettelægges. Der er f.eks. ikke krav om, at et driftsorienteret tilsyn skal bestå af et udgående tilsynsbesøg. I stedet kan det driftsorienterede tilsyn ske i form af et økonomisk tilsyn som suppleres med den løbende dialog og sparring, der er imellem forvaltningens centrale kontorer, centeret og det enkelte tilbud.
Derudover kan en akkrediteringsproces også fungere som driftsorienteret tilsyn, hvis den tilhørende kvalitetsmodel indeholder de samme temaer, som et driftsorienteret tilsyn. På voksenområdet er der allerede truffet beslutning om akkreditering af forvaltningens egne 35 dagtilbud i 2014 og 2015 (SUD 19/9/2012). Der er ikke truffet afgørelse om akkreditering på området for udsatte børn og unge.
Socialtilsynet har overtaget det driftsorienterede tilsyn med alle døgntilbud til børn og voksne, ambulante stofmisbrugsbehandlingstilbud og generelt godkendte plejefamilier. Socialtilsynet har fokus på de tilbud, hvor borgeren bor eller får behandling, da der fra Folketingets side af har været et ønske om at ensrette tilsynene i Danmark mest muligt med henblik på at skabe transparens og sikre kvaliteten af tilbuddene over hele landet.
Socialforvaltningen i København har igennem flere år benyttet en ekstern leverandør til at føre tilsyn med en stor del af vores tilbud. Størstedelen af forvaltningens tilbud og plejefamilier hører nu under Socialtilsyn Hovedstaden, som varetages af Frederiksberg Kommune.
Tilsyn med tilbud, der ikke er omfattet af socialtilsynet
Forvaltningen har fortsat ansvar for at føre driftsorienteret tilsyn med 90 tilbud, der dækker over:
Socialforvaltningen har gennemgået alle tilbud, som forvaltningen fortsat har en tilsynsforpligtelse over for, og vurderet, hvilke tilbud der har behov for et udgående tilsynsbesøg. I denne vurdering har forvaltningen lagt vægt på, om der er tale om et tilbud, hvor der sker en egentlig behandling eller er tilknyttet socialfagligt/pædagogisk personale. Gennemgangen har ført til, at forvaltningen vurderer, at der er 33 tilbud, hvor der ikke er behov for et udgående tilsynsbesøg. Det drejer sig blandt andet om forebyggende og rådgivende tilbud. For disse tilbud vil tilsynet fremover bestå af et økonomisk tilsyn og den løbende dialog, som forvaltningen har med tilbuddet. For de resterende 57 tilbud vurderer forvaltningen, at der bør være et tilsynsbesøg.
På baggrund af ovenstående foreslår forvaltningen en tilsynsmodel, som er skitseret i nedenstående figur.
Akkreditering
Dette forslag til en tilsynsmodel indebærer, at akkreditering fremover vil erstatte det eksterne tilsyn, der hidtil har været med dagtilbuddene på voksenområdet. Den nuværende kvalitetsmodel, der er en del af akkrediteringsprocessen, vil derfor blive suppleret med kriterier om økonomi, administration og fysiske rammer, så den rummer alle de temaer, der skal indgå i et driftsorienteret tilsyn. Det er dog kun forvaltningens egne dagtilbud på voksenområdet, der bliver omfattet af akkreditering, da det ikke er muligt at pålægge de private dagtilbud et krav om, at de skal være omfattet af forvaltningens akkrediteringsordning.
Til brug for akkrediteringsprocessen har forvaltningen udarbejdet en kvalitetsmodel, som beskriver den kvalitet, som tilbuddene skal leve op til. Tilbuddene har på den baggrund beskrevet, hvordan de lever op til kvalitetsmodellen i en kvalitetsbeskrivelse. Derefter får tilbuddene et besøg, hvor det undersøges, om der er overensstemmelse mellem den overordnede kvalitetsmodel, tilbuddets kvalitetsbeskrivelse og den daglige praksis på tilbuddet.
Tilbuddet bliver akkrediteret, hvis der er tilstrækkelig overensstemmelse. Dette fremgår af en rapport, som tilbuddene modtager efter besøget, og som også indeholder bemærkninger til og bedømmelse af tilbuddenes praksis og udviklingsarbejde. Centre og tilbud er ansvarlige for at reagere på bedømmelsen af dem, og f.eks. planlægge og gennemføre udvikling og ændringer af praksis. Forvaltningens centrale kontorer støtter centre og tilbud i denne proces, og derudover er der en ledelsesmæssig opfølgning på rapporterne.
Forvaltningens erfaringer med akkreditering viser, at det godt kan erstatte et eksternt tilsyn. Forvaltningens akkrediteringsproces har fokus på læring og kvalitetsudvikling, men det har vist sig, at processen også er god til at sætte fokus på kvalitetssikring og kontrol af den støtte, som borgerne får. Medarbejderne er således mere villige til at fortælle om de ting, som er svære og går mindre godt, når de oplever den fokus på læring og udvikling, som er indbygget i akkrediteringsmodellen.
Tilsyn fra privat leverandør
Forvaltningen anbefaler, at der indgås aftale med en privat leverandør, der skal føre tilsyn med 14 private dagtilbud på voksenområdet og 8 forebyggende tilbud på børneområdet. De i alt 22 tilbud med eksternt tilsyn vil få tilsynsbesøg hvert andet år. Det er samme intensitet, som gælder for akkreditering, og samme tilsynsintensitet, som dagtilbudsområdet har været omfattet af i den hidtidige tilsynmodel, hvor Revas ApS har været leverandør.
Gråzoner
Antallet af tilbud med behov for akkreditering eller udgående tilsyn kan ændre sig over tid. Socialforvaltningen har indmeldt en række gråzonetilbud til socialtilsynet, som skal afgøre, om de er omfattet af deres tilsyn eller ej. Lov om Socialtilsyn beskriver gråzonetilbuddene, som vedrører botilbud til voksne, hvor borgeren har sin egen lejekontrakt. Socialtilsynet skal tage stilling til alle gråzonetilbud inden 1. januar 2016, men det forventes, at størstedelen vil være afklaret i 2014.
Indtil Socialtilsynet træffer afgørelse herom, varetager Socialforvaltningen fortsat det driftsorienterede tilsyn med gråzonetilbuddene. Der er ført tilsyn med alle gråzonetilbuddene i 2013. Forvaltningen vender tilbage med en orientering til udvalget, når der er en afklaring omkring gråzonetilbuddene.
Socialforvaltningen fører fortsat personrettet tilsyn
Denne indstilling vedrører de driftsorienterede tilsyn med tilbuddene. Sideløbende med de driftsorienterede tilsyn skal Socialforvaltningen føre personrettet tilsyn i forhold til den enkelte borger. Det personrettede tilsyn indebærer, at kommunen løbende følger op på, om hjælpen opfylder sit formål i sager, hvor kommunen har truffet afgørelse om at tildele en borger en social ydelse efter serviceloven. På børneområdet kan det eksempelvis være en afgørelse om anbringelse af barnet eller en forebyggende foranstaltning i forhold til barnet. På voksenområdet kan det være en afgørelse om midlertidigt eller længerevarende botilbud eller støtte i egen bolig.
Etableringen af socialtilsynet ændrer ikke ved det personrettede tilsyn.
I det følgende beskrives kort de lovgivningsmæssige rammer for det driftsorienterede tilsyn, herunder socialtilsynet, hvorefter den foreslåede tilsynsmodel beskrives.
Socialtilsynets rolle i forhold til det driftsorienteret tilsyn
Det driftsorienterede tilsyn er et tilsyn med tilbuddet og har til formål at kontrollere, at tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet til at have ansvar for de udsatte borgere. Et driftstorienteret tilsyn ser bl.a. på det socialfaglige indhold i forhold til om borgerne hører til tilbuddets målgruppe, om de pædagogiske metoder omsættes i praksis og om de matcher borgernes behov. Desuden omfatter det tilsyn med tilbuddets organisation, økonomi og de fysiske rammer.
Serviceloven beskriver rammerne for det driftsorienterede tilsyn, men det er op til den enkelte kommune at vurdere, hvordan tilsynet konkret skal tilrettelægges. Der er f.eks. ikke krav om, at et driftsorienteret tilsyn skal bestå af et udgående tilsynsbesøg. I stedet kan det driftsorienterede tilsyn ske i form af et økonomisk tilsyn som suppleres med den løbende dialog og sparring, der er imellem forvaltningens centrale kontorer, centeret og det enkelte tilbud.
Derudover kan en akkrediteringsproces også fungere som driftsorienteret tilsyn, hvis den tilhørende kvalitetsmodel indeholder de samme temaer, som et driftsorienteret tilsyn. På voksenområdet er der allerede truffet beslutning om akkreditering af forvaltningens egne 35 dagtilbud i 2014 og 2015 (SUD 19/9/2012). Der er ikke truffet afgørelse om akkreditering på området for udsatte børn og unge.
Socialtilsynet har overtaget det driftsorienterede tilsyn med alle døgntilbud til børn og voksne, ambulante stofmisbrugsbehandlingstilbud og generelt godkendte plejefamilier. Socialtilsynet har fokus på de tilbud, hvor borgeren bor eller får behandling, da der fra Folketingets side af har været et ønske om at ensrette tilsynene i Danmark mest muligt med henblik på at skabe transparens og sikre kvaliteten af tilbuddene over hele landet.
Socialforvaltningen i København har igennem flere år benyttet en ekstern leverandør til at føre tilsyn med en stor del af vores tilbud. Størstedelen af forvaltningens tilbud og plejefamilier hører nu under Socialtilsyn Hovedstaden, som varetages af Frederiksberg Kommune.
Tilsyn med tilbud, der ikke er omfattet af socialtilsynet
Forvaltningen har fortsat ansvar for at føre driftsorienteret tilsyn med 90 tilbud, der dækker over:
- Beskyttet beskæftigelse til voksne
- Aktivitets- og samværkstilbud til voksne
- Ambulante alkoholbehandlingstilbud til voksne
- Forebyggende tilbud til børn og unge
Socialforvaltningen har gennemgået alle tilbud, som forvaltningen fortsat har en tilsynsforpligtelse over for, og vurderet, hvilke tilbud der har behov for et udgående tilsynsbesøg. I denne vurdering har forvaltningen lagt vægt på, om der er tale om et tilbud, hvor der sker en egentlig behandling eller er tilknyttet socialfagligt/pædagogisk personale. Gennemgangen har ført til, at forvaltningen vurderer, at der er 33 tilbud, hvor der ikke er behov for et udgående tilsynsbesøg. Det drejer sig blandt andet om forebyggende og rådgivende tilbud. For disse tilbud vil tilsynet fremover bestå af et økonomisk tilsyn og den løbende dialog, som forvaltningen har med tilbuddet. For de resterende 57 tilbud vurderer forvaltningen, at der bør være et tilsynsbesøg.
På baggrund af ovenstående foreslår forvaltningen en tilsynsmodel, som er skitseret i nedenstående figur.
Behov for tilsynsbesøg på 57 tilbud |
Ikke behov for tilsynsbesøg på 33 tilbud |
|
Akkreditering |
Tilsyn fra privat leverandør |
|
|
|
|
Akkreditering
Dette forslag til en tilsynsmodel indebærer, at akkreditering fremover vil erstatte det eksterne tilsyn, der hidtil har været med dagtilbuddene på voksenområdet. Den nuværende kvalitetsmodel, der er en del af akkrediteringsprocessen, vil derfor blive suppleret med kriterier om økonomi, administration og fysiske rammer, så den rummer alle de temaer, der skal indgå i et driftsorienteret tilsyn. Det er dog kun forvaltningens egne dagtilbud på voksenområdet, der bliver omfattet af akkreditering, da det ikke er muligt at pålægge de private dagtilbud et krav om, at de skal være omfattet af forvaltningens akkrediteringsordning.
Til brug for akkrediteringsprocessen har forvaltningen udarbejdet en kvalitetsmodel, som beskriver den kvalitet, som tilbuddene skal leve op til. Tilbuddene har på den baggrund beskrevet, hvordan de lever op til kvalitetsmodellen i en kvalitetsbeskrivelse. Derefter får tilbuddene et besøg, hvor det undersøges, om der er overensstemmelse mellem den overordnede kvalitetsmodel, tilbuddets kvalitetsbeskrivelse og den daglige praksis på tilbuddet.
Tilbuddet bliver akkrediteret, hvis der er tilstrækkelig overensstemmelse. Dette fremgår af en rapport, som tilbuddene modtager efter besøget, og som også indeholder bemærkninger til og bedømmelse af tilbuddenes praksis og udviklingsarbejde. Centre og tilbud er ansvarlige for at reagere på bedømmelsen af dem, og f.eks. planlægge og gennemføre udvikling og ændringer af praksis. Forvaltningens centrale kontorer støtter centre og tilbud i denne proces, og derudover er der en ledelsesmæssig opfølgning på rapporterne.
Forvaltningens erfaringer med akkreditering viser, at det godt kan erstatte et eksternt tilsyn. Forvaltningens akkrediteringsproces har fokus på læring og kvalitetsudvikling, men det har vist sig, at processen også er god til at sætte fokus på kvalitetssikring og kontrol af den støtte, som borgerne får. Medarbejderne er således mere villige til at fortælle om de ting, som er svære og går mindre godt, når de oplever den fokus på læring og udvikling, som er indbygget i akkrediteringsmodellen.
Tilsyn fra privat leverandør
Forvaltningen anbefaler, at der indgås aftale med en privat leverandør, der skal føre tilsyn med 14 private dagtilbud på voksenområdet og 8 forebyggende tilbud på børneområdet. De i alt 22 tilbud med eksternt tilsyn vil få tilsynsbesøg hvert andet år. Det er samme intensitet, som gælder for akkreditering, og samme tilsynsintensitet, som dagtilbudsområdet har været omfattet af i den hidtidige tilsynmodel, hvor Revas ApS har været leverandør.
Gråzoner
Antallet af tilbud med behov for akkreditering eller udgående tilsyn kan ændre sig over tid. Socialforvaltningen har indmeldt en række gråzonetilbud til socialtilsynet, som skal afgøre, om de er omfattet af deres tilsyn eller ej. Lov om Socialtilsyn beskriver gråzonetilbuddene, som vedrører botilbud til voksne, hvor borgeren har sin egen lejekontrakt. Socialtilsynet skal tage stilling til alle gråzonetilbud inden 1. januar 2016, men det forventes, at størstedelen vil være afklaret i 2014.
Indtil Socialtilsynet træffer afgørelse herom, varetager Socialforvaltningen fortsat det driftsorienterede tilsyn med gråzonetilbuddene. Der er ført tilsyn med alle gråzonetilbuddene i 2013. Forvaltningen vender tilbage med en orientering til udvalget, når der er en afklaring omkring gråzonetilbuddene.
Socialforvaltningen fører fortsat personrettet tilsyn
Denne indstilling vedrører de driftsorienterede tilsyn med tilbuddene. Sideløbende med de driftsorienterede tilsyn skal Socialforvaltningen føre personrettet tilsyn i forhold til den enkelte borger. Det personrettede tilsyn indebærer, at kommunen løbende følger op på, om hjælpen opfylder sit formål i sager, hvor kommunen har truffet afgørelse om at tildele en borger en social ydelse efter serviceloven. På børneområdet kan det eksempelvis være en afgørelse om anbringelse af barnet eller en forebyggende foranstaltning i forhold til barnet. På voksenområdet kan det være en afgørelse om midlertidigt eller længerevarende botilbud eller støtte i egen bolig.
Etableringen af socialtilsynet ændrer ikke ved det personrettede tilsyn.
Økonomi
Den foreslåede tilsynsmodel kan finansieres inden for Socialudvalgets egen ramme.
Tilsynsmodellen finansieres af de midler, der allerede er afsat til akkreditering og tilsynsopgaver i Socialforvaltningen i 2014 og 2015. Der er afsat 0,86 mio. kr. i 2014 og 2015 til at føre driftsorienteret tilsyn med de tilbud, hvor tilsynsopgaven fortsat ligger i Socialforvaltningen. De private tilbud skal selv betale for det tilsyn, som udføres af en ekstern leverandør.
Tilsynsmodellen finansieres af de midler, der allerede er afsat til akkreditering og tilsynsopgaver i Socialforvaltningen i 2014 og 2015. Der er afsat 0,86 mio. kr. i 2014 og 2015 til at føre driftsorienteret tilsyn med de tilbud, hvor tilsynsopgaven fortsat ligger i Socialforvaltningen. De private tilbud skal selv betale for det tilsyn, som udføres af en ekstern leverandør.
Videre proces
Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen arbejde videre med at beskrive de udgående tilsynsbesøg. På den baggrund vil forvaltningen indgå en kontrakt med en privat leverandører om tilsyn med de tilbud, der ikke er omfattet af akkreditering, og hvor der er behov for et udgående socialfagligt tilsyn.
Anette Laigaard /
Ane K. Christensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.