Mødedato: 25.11.2020, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. oktober

Se alle bilag

Resumé

Sagen omhandler Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. oktober 2020, der viser en prognosticeret afvigelse på 16,7 mio. kr. på servicerammen efter overførsler og tilbagebetalinger, svarende til 0,3 pct. af budgettet. Prognosen er forbundet med større usikkerhed, da COVID-19 har betydet væsentlige ændringer i aktiviteten i forvaltningen. I 2. halvår af 2020 har Socialforvaltningen konstateret, at COVID-19-restriktionerne ikke kun har givet merudgifter, men også mindreudgifter som følge af lavere aktivitet og vikarforbrug end forventet. Det betyder, at Socialforvaltningens nettotilførsel ift. COVID-19 for hele året forventes at ende på 16,7 mio. kr.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. oktober 2020.

Problemstilling

Socialforvaltningen skal aflevere regnskabsprognose til Økonomiforvaltningen. Regnskabsprognosen for Socialforvaltningen indgår i den samlede regnskabsprognose for Københavns Kommune, der behandles i Økonomiudvalget den 1. december 2020. Året har været præget af COVID-19, hvilket har påvirket aktivitetsniveauet – både direkte og indirekte.

Løsning

Der er pga. COVID-19 særskilt mange usikkerheder knyttet til prognosen, da samtlige aktiviteter i forvaltningen siden marts måned både direkte og indirekte har været påvirket af COVID-19. Socialforvaltningen har indrapporteret sit bedste bud på mer- og mindreudgifter til Økonomiforvaltningen, men det er vanskeligt at gøre helt præcist. I forlængelse heraf er der større usikkerheder end normalt knyttet til forbrugsmønstret hen over året sammenlignet med tidligere år, da ingen tidligere år minder om 2020. Generelt kan det pt. konstateres, at forbrugsniveauet mange steder ligger lavere end normalt på dette tidspunkt af året.

Prognosen er forvaltningens bedste bud på et regnskabsresultat med de aktuelt kendte oplysninger og risici. Hvis prognosen fx rammer 0,5 pct. forkert ud af et servicebudget på 5,9 mia. kr., giver det en usikkerhedsmargin på plus/minus 29 mio. kr.

Når de rapporterede netto-COVID-udgifter er trukket ud, prognosticeres Socialforvaltningens forventede regnskab på servicerammen pr. oktober til et mindreforbrug på 16,7 mio. kr. efter alle afregninger og overførsler, svarende til 0,3 pct. af budgettet. Før afregninger og overførsler prognosticeres mindreforbruget på servicerammen at være 59,2 mio. kr., hvoraf:

  • 1,5 mio. kr. udgør mindreforbrug vedr. investeringsmidler. Mindreforbruget er opstået, fordi det har været muligt at implementere to investeringsprojekter med færre midler end forventet. Mindreforbrug vedr. investeringsmidler skal betales tilbage til kommunekassen.
  • 7,6 mio. kr. i investeringsmidler, der ønskes overført til næste år, da det vedrører investeringsmidler, der ikke har kunnet anvendes grundet COVID-19.
  • 11,5 mio. kr. vedr. eksternt finansierede projekter og den sikrede institution Sønderbro skal overføres til næste år, jf. kommunens regnskabsregler.
  • 22 mio. kr. vedr. decentral opsparing fra 2019, der ikke har kunnet anvendes i 2020 pga. COVID-19 situationen, jf. uddybning nedenfor. Der var 25 mio. kr. til rådighed i 2020 i decentral opsparing.

Det resterende mindreforbrug på 16,7 mio. kr. skyldes især mindreforbrug på områderne for sindslidende og handicap, som er forklaret nedenfor og i bilaget. Det bemærkes, at der evt. kan være grundlag for at videreføre en del af det prognosticerede mindreforbrug på 16,7 mio. kr. ind i 2021, hvilket afklares frem imod regnskabsafslutningen.

Tabel 1: Socialforvaltningens regnskabsprognose pr. oktober  2020 (mio. kr.)

 

Nedenfor følger kort gennemgang af prognosen for hver målgruppe. Bemærk at gennemgangen behandler afvigelserne efter COVID-19 afregning.

Børnefamilier med særlige behov forventes et mindreforbrug på 6,4 mio. kr. Under dette tal ligger et mindreforbrug på 9,8 mio. kr. knyttet til den sikrede institution Sønderbro, som i henhold til kommunens principper for overførsler skal overføres til næste regnskabsår mhp. takstnedsættelse, da der er tale om objektiv finansiering mellem kommunerne. Det er dermed ikke midler, der kan anvendes til andre formål. Hertil kommer et mindreforbrug på tilbudsområdet, der skyldes, at det ikke har været muligt at få anvendt decentral opsparing til bl.a. vedligeholdelse grundet COVID-19 situationen.

Efter videreførelse af mindreforbruget på sikringsområdet og decentral opsparing vil området udvise et merforbrug på 8,2 mio. kr. Merforbruget skyldes primært, at aktiviteten vedr. de socialpædagogiske opholdssteder har været højere end forventet.

Økonomien på den almindelige drift på børne- og ungeområdet har ikke ændret sig væsentligt siden augustprognosen. Den største ændring på området er, at forvaltningen har konstateret et mindreforbrug på foranstaltningsområdet, primært som følge af, at det fald i underretninger, der opstod under nedlukningen i foråret, ikke er blevet modsvaret af en efterfølgende stigning, som det ellers var forventet. Mindreforbruget er indmeldt i COVID-19-regnskabet, der opgøres til ØU.

I Hjemmeplejen forventes et merforbrug på 5,9 mio. kr. og efter ønsket overførsel af ubrugte investeringsmidler vedr. projektet effektiv driftsplanlægning på 2,6 mio. kr. forventes der et merforbrug på 8,5 mio. kr. Merforbruget skyldes, at de økonomiske handleplaner, som har præget området de seneste år, stadig ikke har fuld effekt. Disse forventes først at få effekt fra 2021.

For borgere med sindslidelse forventes et mindreforbrug på 33,8 mio. kr. Mindreforbruget på området skyldes primært manglende muligheder pga. COVID-19 ift. anvendelse af den decentrale opsparing til igangsættelse af udskudte vedligehold- og byggeprojekter, udskydelse af større indkøb af alarmer og e-tavler til næste år, da der mangler at blive forhandlet nye indkøbsaftaler, et lavere sygefravær end forventet samt personaleomsætning og vakancer knyttet til en omorganisering af socialpsykiatriens udførerområde (genbesættelse af stillinger har været vanskeliggjort af COVID-19 situationen). Som følge heraf ventes videreført den i 2020 disponible decentrale opsparing på 8,8 mio. kr. og eventuelt mere. Hertil kommer en række spredte mindreforbrug på bl.a. administration samt mindreforbrug vedr. Coronahjælpepakken på 3,6 mio. kr., jf. Status på hjælpepakken på det Sociale område på Socialudvalgsmødet d. 7. oktober.

Det bemærkes, at prognosen på området er forbundet med en særskilt risiko knyttet til usikkerhed omkring afregning med regionen vedr. færdigmeldte patienter. Da der har været udfordringer med Regionens aktivitetsopgørelse i 2019 og 2020 forventes en efterregulering af afregningerne for begge år. Det er endnu uvist præcis, hvor stor efterreguleringen bliver, og om den når at blive afregnet i 2020. Der er derfor en risiko for, at den endelige afregning bliver i størrelsesordenen 5 mio. kr. højere end forventet.

For Udsatte voksne forventes et merforbrug på 2,4 mio. kr., som primært skyldes stigning i køb af pladser på kvindekrisecentre og stigende priser på samme samt merudgifter ifm. køb af ambulant alkoholbehandling. Merforbruget modsvares delvist af et mindreforbrug vedr. deleboliger grundet lavere efterspørgsel.

For Handicapområdet forventes et mindreforbrug på 18,9 mio. kr. Mindreforbruget skyldes dels opnåelse af bedre prisaftaler på hjælpemidler, som har haft økonomisk effekt tidligere end forventet. Dels ønskes hovedparten (8 mio. kr.) af den decentrale opsparing videreført til næste år, da det pga. COVID-19 ikke har været muligt at gennemføre de forventede aktiviteter, herunder vedligehold. Dels ligger forbruget på vedligeholdende træning 6,8 mio. kr. under det budget, som blev estimeret, da Børne- og Ungdomsforvaltningen sidste år oplyste, at de ikke længere kunne løfte opgaven. Dette trods en særskilt indsats for at gøre opmærksom på tilbuddene. Såfremt det konstateres, at det strukturelle budgetbehov til aktiviteten har været for højt estimeret, vil en del af budgettet i 2021 blive omfordelt til andre dele af handicapområdet.

For området Tværgående opgaver og administration forventes et mindreforbrug på 8,4 mio. kr. Mindreforbruget er sammensat af mindreforbrug på centrale enheder som følge af forsinkede investeringsforslag og et eksternt finansieret projekt (disse to elementer udgør 6,4 mio. kr.). Hertil kommer aflyste arrangementer og et mindreforbrug på krisehjælp samt kompetence- og ledelsesudvikling. Investeringsmidler og midler vedr. det eksternt finansierede projekt søges overført til næste år.

På området Efterspørgselsstyrede overførsler forventes tilnærmelsesvist balance.

På området anlæg forventes et mindreforbrug på 0,7 mio. kr. Mindreforbruget skyldes to anlægsprojekter, der forventes afsluttet med et mindreforbrug. Da anlægsområdet har været præget af forsinkelser sfa. COVID-19-restrikioner kan der forekomme yderligere forsinkelser, som vil betyde, at der skal overføres anlægsmidler til 2021.

For området Finansposter prognosticeres balance.

Økonomi

Økonomien er indeholdt i sagen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af prognosen forelægges den Økonomiudvalget d. 1. december 2020, hvor den behandles som en del af den samlede prognose for hele kommunen.

Mikkel Boje

                                         / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling. 

Til top