Mødedato: 25.11.2020, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afslutning på frikommuneforsøg om tilkøbsydelser i Socialforvaltningen

Resumé

Socialforvaltningen deltager sammen med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i et frikommuneforsøg om tilkøbsydelser i hjemmeplejen. Socialudvalget orienteres om afsluttende status på forsøget, da Københavns Kommune i første omgang har tilsluttet sig forsøget til og med 2020. Udvalget skal samtidig godkende, at Socialforvaltningen afslutter forsøget ved udgangen af 2020.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager afsluttende status på frikommuneforsøg om tilkøbsydelser i Socialforvaltningen til efterretning.
  2. at Socialudvalget godkender, at forsøget afsluttes ved udgangen af 2020.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog i marts 2017, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skulle deltage i et frikommuneforsøg, hvor den kommunale leverandør kan sælge ekstra ydelser til borgere, der er visiteret til personlig støtte og pleje, praktisk hjælp og madservice med udbringning efter servicelovens § 83, på lige fod med de private leverandører. Socialudvalget besluttede på udvalgsmødet den 1. november 2017 at tilslutte sig forsøget, så også hjemmeplejemodtagere i regi af Socialforvaltningen fik mulighed for at tilkøbe ekstra ydelser i forsøgsperioden.

Københavns Kommune tilsluttede sig i første omgang forsøget til og med udgangen af 2020. Socialudvalget skal nu tage stilling, om forsøget skal afsluttes med udgangen af 2020. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal på udvalgsmøde den 19. november 2020 tage stilling til et forslag om at afslutte forsøget med udgangen af 2020.

Løsning

Frikommuneforsøget med tilkøbsydelser har sit afsæt i en ansøgning fra frikommunenetværket på sundheds- og omsorgsområdet, der tæller Esbjerg, Odense, Randers, Aarhus og Københavns kommuner. Kommunerne har fået dispensation til at tilbyde og sælge ekstra ydelser på linje med de private leverandører af hjemmepleje til borgere, der i forvejen er bevilget ydelser efter servicelovens § 83. Københavns Kommune har som den eneste deltagende kommune også tilbudt borgere ekstra madservice som tilkøb.

Lanceringen og implementeringen af tilkøbsydelser blev igangsat i foråret 2018 og understøttet af en kommunikations- og undervisningsindsats i det daværende Borgercenter Hjemmepleje. Indsatsen var målrettet henholdsvis borgere og medarbejdere på både udfører- og myndighedsniveau.

Prisfastsættelsen af tilkøbsydelser er foretaget af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen efter bestemmelserne i lov om frikommunenetværk § 28, stk. 2. Det betyder, at prisniveauet har afspejlet de gennemsnitlige omkostninger ved tilrettelæggelsen og leveringen af tilkøbsydelserne, at prisniveauet ikke har måttet være konkurrenceforvridende, og at Københavns Kommune hverken har måttet opnå en økonomisk fortjeneste på tilkøbsydelserne eller opkræve en lavere pris, end omkostningerne har begrundet. Derudover har forvaltningerne i prisfastsættelsen sikret, at priserne er ens for borgerne på tværs af forvaltningerne.

Afsluttende status og erfaringer fra forsøget
Der er ikke i forsøgsperioden solgt tilkøbsydelser eller ekstra madservice til borgere i Socialforvaltningen. Nedenstående erfaringer beror derfor udelukkende på oplysninger og data fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

I perioden fra 16. april 2018 til 31. juli 2020 har hjemmeplejen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen solgt 224 tilkøbsydelser til i alt 18 borgere. Borgerne har typisk købt praktisk hjælp/rengøring og primært i hverdagen.

I lighed med tilkøbsydelser har der været meget begrænset interesse for tilkøb af madservice blandt borgerne, idet alene 11 borgere fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har benyttet sig af ekstra madservice i forsøgsperioden.

Manglen på køb af tilkøbsydelser i Socialforvaltningen og det beskedne køb i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan umiddelbart forklares med forholdsvis høje timepriser, og at borgere ofte kan anvende det såkaldte klippekort til indsatser, der ligner dem, som tilbydes i forsøget. For så vidt angår det manglende køb i regi af Socialforvaltningen skal det bemærkes, at forvaltningens målgruppe ofte er kendetegnet ved at have et begrænset økonomisk råderum.

Afslutning af forsøget ved udgangen af 2020
På baggrund af den manglende efterspørgsel på tilkøbsydelser blandt modtagere af hjemmepleje i Socialforvaltningen er det forvaltningens anbefaling, at forsøget afsluttes med udgangen af 2020. Det er forventningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget på udvalgsmøde den 19.  november 2020 vil godkende, at forsøget afsluttes med udgangen af 2020.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, afsluttes frikommuneforsøget med tilkøbsydelser i Socialforvaltningen med udgangen af 2020. Socialudvalget vil i en fredagsmail blive orienteret om Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærds evaluering af frikommuneforsøget på tværs af kommuner, når den foreligger.

 

Mikkel Boje

                                                                                  / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

1. at-punkt blev taget til efterretning og 2. at-punkt blev godkendt. 

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top