Mødedato: 25.11.2020, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Nyt kommunalt tilbud om socialtandpleje

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget skal godkende model for implementering af vederlagsfri tandpleje til de mest socialt udsatte borgere i Københavns Kommune pga. ny lovbestemmelse herom.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget godkender forslag til organisering og budgetfordeling af nyt kommunalt socialtandplejetilbud

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

    2.  at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at socialtandplejetilbuddets målgruppe både          omfatter socialt udsatte hjemløse borgere (skal-opgaven) og andre grupper af de mest socialt          udsatte borgere, som ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud (kan-opgave).

Problemstilling

Den 25. juni 2020 blev lovforslag om vederlagsfri akut smertelindrende og funktionsopbyggende tandpleje til de mest socialt udsatte borgere vedtaget med ikrafttrædelse pr. 1. juli 2020. Det nye tilbud skal sikre kommunal socialtandpleje, som bidrager til at øge de mest socialt udsatte borgeres livskvalitet, tandsundhed og begrænsning af yderligere marginalisering.

Af bemærkninger til lovforslaget fremgår det, at intentionen med lovforslaget er at understøtte, at de mest socialt udsatte borgere får den tandplejebehandling, som de har brug for. Det er en gruppe af borgere, der som regel ikke selv opsøger tandlæger og lignende, hvorfor de forudsættes et opsøgende arbejde i forhold til målgruppen.

Siden 1. juli 2020, hvor lovgivningen trådte i kraft, har der været etableret en midlertidig ordning, hvor den frivillige forening Bisserne, som hidtil har varetaget opgaven med socialtandpleje i København, og Voksentandplejen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har varetaget tilbuddet til borgerne i forhold til skal-opgaven. Socialforvaltningens gadeplansmedarbejdere i fx Hjemløseenheden og Sundhedsteam har varetaget det opsøgende arbejde i forhold til målgruppen.

Løsning

Den nye opgave med tilbud om socialtandpleje forankres pr. 1. januar 2021 i Voksentandplejen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Med etablering af et nyt kommunalt tilbud om socialtandpleje i Voksentandplejen vil kommunen tilbyde både akut smertelindrende tandpleje, funktionsopbyggende tandpleje og forebyggende råd og vejledning i forhold til vedligeholdelse af behandlingen. Samtidig vil det sikre den tandplejefaglige standard og kontinuitet i forhold til målgruppen, da der vil være organisatorisk sammenhæng til de allerede eksisterende tilbud om omsorgs- og specialtandpleje. Ordningen vil omfatte en bredere målgruppe, end kommunen er lovgivningsmæssigt forpligtet til, jævnfør nedenfor.

Det anbefales, at der er to tandklinikker dedikeret til opgaven, og samtidig at Voksentandplejens øvrige klinikker inddrages, hvor det er relevant. Det vil sikre både effektivitet og mulighed for at nå borgere i hele byen. Der er et samarbejde i gang med Kofoeds Skole og Mændenes Hjem med henblik på at benytte de to klinikker, som hidtil er benyttet af Bisserne. Da Mændenes Hjem er under en større renovering, undersøges det på nuværende tidspunkt om der er mulighed for at etablere en klinik omkring ’Stofscenen’, så der fortsat er en klinik, der hvor en stor del af målgruppen færdes. Alternativt undersøges det, om Voksentandplejen kan overtage det midlertidige lejemål på tandklinikken på Oslo Plads på Østerbro, som Bisserne har indgået.

Det opsøgende arbejde organiseres i Socialforvaltningen, så de relevante borgere nemt kan hjælpes hen til tandplejetilbuddet. Her vil gade- og socialmedarbejdere, personale på herberger, varmestuer, væresteder, stofindtagelsesrum og lignende lavtærskeltilbud få en betydelig rolle.

Etableringen af tilbuddet forudsætter efter lovforslaget, at der fra kommunal side ydes et vist oplysende og opsøgende arbejde i forhold til at gøre opmærksom på mulighederne for den særlige målgruppe til at modtage tandpleje i socialtandplejen. Samtidig lægges der vægt på, at borgerne skal have let adgang til tilbuddet, således at de pågældende borgere ikke skal ind i et længerevarende sagsbehandlingsforløb, der munder ud i en myndighedsafgørelse.

Målgruppe

Målgruppen for socialtandplejen er borgere med særlige sociale problemer i form af gadehjemløse og borgere, der kan benytte herberger, varmestuer, væresteder på grund af hjemløshed, herunder borgere som ikke kan opholde sig i egen bolig, og som ikke kan udnytte de almindelige tandplejetilbud (skal-opgaven). Derudover åbner loven mulighed for, at kommunerne også kan tilbyde vederlagsfri tandpleje til udsatte borgere, som ikke indgår i ovennævnte målgruppe, men som er socialt udsatte med et alkohol- og stofmisbrug eller borgere, der tidligere var hjemløse og nu er kommet i egen bolig (kan-opgave), jævnfør bilag 1. Faktaark om målgruppe og organisering. 

Socialt udsatte borgere har markant dårligere tandsundhed end den øvrige befolkning, og intentionen i loven er at understøtte, at de mest socialt udsatte borgere får muligheder for tandbehandling. Behovet for tandpleje er det samme hos skal-målgruppen og kan-målgruppen. På den baggrund anbefaler Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen, at begge målgrupper omfattes af det kommunale tilbud om vederlagsfri tandpleje.

Forvaltningerne har foretaget en vurdering af kapacitet overfor behov, men det vil være nødvendigt at følge udviklingen nøje, og hvis efterspørgslen overstiger kapaciteten i socialtandplejen, kan det blive nødvendigt at omdefinere eller nedskalere i forhold til kan-målgruppen.

Det forventes desuden, at lov om mellemkommunal refusion for socialtandplejen træder i kraft per 1. januar 2021. Det betyder, at Københavns Kommune kan få refunderet udgiften til akut tandpleje for udenbys borgere i skal-målgruppen fra borgerens hjemkommune.

Implementering og opfølgning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen vil etablere en dialoggruppe i implementeringsfasen. Ved større volumen i opgaven end forventet, kan det blive nødvendigt at justere på modellen for socialtandplejen, særligt i forhold til kan-målgruppen. Der vil blive udarbejdet en opsamling efter ét år der eventuelt kan medføre forslag til justering af modellen for socialtandplejen. Udvalgene vil få en orientering i første kvartal 2022.

Økonomi

Med finanslovsaftalen 2020 er der afsat midler til en kommunal socialtandpleje. Der er i alt afsat 40 mio. kr. i 2020 og 60,9 mio. kr. årligt fremover til implementering af tilbuddet i kommunerne. Københavns Kommunes andel er 4,1 mio. kr. i 2020 og herefter 6,4 mio. kr. årligt.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen foreslår på baggrund af forventet volumen af opgaverne nedenstående budgetfordeling. Det vurderes, at der skal anvendes ca.1,75 årsværk til den opsøgende indsats. Budgetfordelingen mellem forvaltningerne vil blive tilpasset, såfremt der opstår en anden fordeling af opgavevaretagelsen. Se nedenstående tabel.

2020

2021

2022

2023

SUF. Etablering og drift af tandklinikker, fx løn, materiale- og teknikudgifter samt husleje.

3.288.800

5.514.597

5.514.597

5.514.597

SOF. Opsøgende indsats i Hjemløseenheden.

800.000

900.000

900.000

900.000

KKs andel af statslige midler

4.088.800

6.414.597

6.414.597

6.414.597

I forbindelse med denne sag lægges samtidig en sag i Sundheds- og Omsorgsudvalget om ophør af den nuværende aftale mellem Københavns Kommune og Bisserne. Aftalen ophører efter gensidig aftale med Bisserne, og sådan at det driftstilskud på 1.500.000 kr. (2013 niveau), som Voksentandplejen årligt har overført til Bisserne, fastholdes i Voksentandplejen fra 2021 med henblik på at sikre, at hele kan-målgruppen så vidt muligt kan blive omfattet af det kommunale tilbud.

2020

2021

2022

2023

SUF. Etablering og drift af tandklinikker, fx løn, materiale- og teknikudgifter samt husleje

-

1.500.000*

1.500.000*

1.500.000*

(*2013 niveau)

Økonomien i forhold til det kommunale socialtandplejetilbud håndteres i en kommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget godkender fællesindstillingen, vil forvaltningerne igangsætte implementeringen. Udvalgene vil modtage en orientering i første kvartal 2022 om opfølgning på indsatsen.

 

Katja Kayser                                                                                                               Mikkel Boje                                   

Beslutning

1. at-punkt blev godkendt. 

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top