Mødedato: 25.04.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialforvaltningens aprilprognose 2018

Se alle bilag

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. april 2018.

Problemstilling

Socialudvalget skal ifølge Cirkulære for budgetopfølgning 2018 aflevere regnskabsprognose til Økonomiforvaltningen. Regnskabsprognosen for Socialforvaltningen indgår i den samlede regnskabsprognose for Københavns Kommune, der behandles i Økonomiudvalget den 22. maj.

Løsning

Socialforvaltningens forventede regnskab pr. april udviser balance på servicerammen.

Bag ved prognosen ligger et forventet merforbrug ift. alkoholbehandling på 8,3 mio. kr. Området for alkoholbehandling har haft stigende ubalancer de senere år, og er ikke styrbart i forhold til takstfastsættelse, opholdstid og hvilke tilbud borgerne vælger, jf. bilag 2. Der er et modsvarende prognosticeret mindreforbrug på forvaltningens andre bevillingsområder.

Det bemærkes, at der er en forhøjet risiko ved prognosen som følge af en række særskilte usikkerheder, der kan give øget forbrug, inkl. de omkostningsreducerende tiltag på områderne for borgere med handicap og sindslidelse (jf. punkt på SUD-mødet den 27. februar 2018 om budgetoverholdelse 2018). Det skal nævnes, at forvaltningen er udfordret i forhold til stigende priser og stigende efterspørgsel på køb af herbergspladser, hvorfor der er iværksat en række handleplaner med henblik på at opnå balance på området. Hertil kommer, at overgangen til økonomisystemet Kvantum fortsat medfører et reduceret overblik over forbruget og øget prognoseusikkerhed. Forvaltningen har af samme grund iværksat en række indsatser for at forbedre den økonomiske styring allerede på kort sigt.

Balancen på servicedriften dækker over en række mer- og mindreforbrug på de enkelte bevillingsområder, som uddybes i nedenstående og indstillingens bilag 1.

Socialforvaltningen forventer desuden et mindreforbrug på Efterspørgselsstyrede overførsler på 7,2 mio. kr. Bevillingsområdet anlæg forventes at balancere.

Tabel 1: Forventet regnskab 2018 pr. april, mio. kr.

Bevilling

Forventet korrigeret budget 2018

Forventet regnskab 2018

Forventet afvigelse 2018

Procentvis afvigelse (pct.)

Servicedrift i alt

5.481,4

5.481,4

0,0

0,0

Børnefamilier med særlige behov

1.371,0

1.371,0

0,0

0,0

Hjemmepleje

357,9

357,9

0,0

0,0

Borgere med sindslidelse

898,5

898,5

0,0

0,0

Udsatte voksne

552,1

560,4

-8,3

-1,5

Borgere med handicap

2.082,3

2.082,3

0,0

0,0

Tværgående opgaver og administration

219,4

211,2

8,3

3,8

Overførsler mv. i alt

148,7

141,5

7,2

4,8

Anlæg i alt

82,6

82,6

0,0

0,0

Note: Afrundinger kan betyde, at ikke alle summer i tabellen stemmer på decimaler

Forventede afvigelser på servicedriften opgjort på målgruppeområder (jf. tabel 1)

På området for Børnefamilier med særlige behov forventes balance. Balancen er sammensat af modsatrettede tendenser i form et merforbrug som følge af stigende aktivitet vedrørende døgninstitutionspladser og forebyggende foranstaltninger samt et mindreforbrug som følge af lavere enhedspriser vedrørende dagbehandling og fleksible indsatser og lavere aktivitet vedrørende antallet af borgere, som fremstilles for dommervagten.

På området Hjemmepleje forventes balance.

På området for Borgere med sindslidelse forventes balance. Balancen er sammensat af modsatrettede tendenser i form af et merforbrug som følge af køb af dyrere udenbys døgntilbudspladser til særligt udadreagerende borgere samt stigende aktivitet på døgntilbudsområdet generelt, herunder en stigning i efterværn. Merforbruget modsvares af et mindreforbrug som følge af færre liggedage blandt færdigmeldte patienter og lavere aktivitet vedrørende køb af dagtilbudspladser. Områdets samlede balance skyldes endvidere forsinkelse i oprettelsen af specialiserede døgntilbudspladser på Granvej, hvilket forventes at blive iværksat 1. oktober 2018. Det bemærkes, at den prognosticerede balance er risikobetonet på grund af det fortsat øgede aktivitets- og omkostningspres på området.

På området for Udsatte voksne forventes et merforbrug på 8,3 mio. kr. som følge af stigende aktivitet samt stigende enhedspriser på alkoholbehandling. Det er særligt de private aktører på markedet, som udfordrer området i og med flere borgere vælger disse leverandører. Enkelte leverandørers takster ligger væsentligt over prisen på kommunens egne pladser. Forvaltningen oplever aktuelt, at området ikke er styrbart, idet forvaltningen ikke kan påvirke, hvilken leverandør den enkelte borger vælger (se også bilag 2). Socialforvaltningen vil (evt. sammen med de øvrige 6-byer) tage initiativ til at løfte problemstillingen gennem KL for at sikre bedre rammer for styring af området. Merforbruget skal endvidere ses i sammenhæng med nationale kampagner, som har opfordret borgere med alkoholproblemer til at henvende sig til deres kommune for at få behandling. Området er desuden fortsat presset i form af stigende omkostninger til køb af herbergspladser, idet selvhenvenderprincippet – ligesom på alkoholområdet – besværliggør forvaltningens muligheder for styring.

På området for Borgere med handicap forventes balance. Balancen er sammensat af modsatrettede tendenser; et mindreforbrug som følge af færre visiterede ydelser vedrørende socialpædagogisk bistand og faldende aktivitet vedrørende køb af dagtilbudspladser, hvilket modsvares af et merforbrug som følge af stigende enhedspriser vedrørende borgerstyret personlig assistance, stigende enhedspriser vedrørende køb af pladser på døgninstitutioner og socialpædagogiske opholdssteder samt stigende aktivitet vedrørende dagbehandling som følge en stigning i antallet af børn og unge med diagnoser, herunder autismespektrumforstyrrelser. Det bemærkes, at prognosticerede balance ligesom på området for borgere med sindslidelse er risikobetonet pga. det fortsat øgede aktivitets- og omkostningspres på området.

Merbruget på området for udsatte voksne modsvares af et mindreforbrug på området for Tværgående opgaver og administration. Mindreforbruget skyldes målrettede indsatser til at nedsætte forbruget grundet udfordringerne på området for udsatte voksne samt forventning om forøgede indtægter vedrørende beboeres betaling for forbrug af el og varme og en forventning om et momstilgodehavende vedrørende tidligere år.

På området for Efterspørgselsstyrede overførsler forventes et mindreforbrug på 7,2 mio. kr. som følge af lavere aktivitet vedrørende enkeltydelser.     

På området for Anlæg forventes balance.

På den budgetterede del af finansposter samt på de øvrige balanceforskydninger under finansposter forventes at udvise balance.

Uddybende forklaringer på de enkelte områders afvigelser på hovedprodukter fremgår af bilag 1, Uddybende prognoseforklaringer.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser er indeholdt i sagen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af prognosen oversendes den til Økonomiforvaltningen, hvor den vil indgå i den samlede prognose for hele kommunen, der forelægges Økonomiudvalget 22. maj. Prognosen viser ubalancer mellem forvaltningens bevillingsområder. Da prognosen er udarbejdet på baggrund af årets første tre måneder, afventer forvaltningen næstkommende kvartalsprognose, hvor en eventuel balancesag, som udligner afvigelserne mellem bevillingsområder, vil blive forelagt udvalget.

 

Nina Eg Hansen                                                              

                                                 / Søren Munk Skydsgaard                    

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top