Orientering vedrørende projektansøgning om psykiatrisk gadeplansteam i samarbejde med regionen
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,
- at vedhæftede projektbeskrivelse udarbejdet i fællesskab mellem Region Hovedstadens Psykiatri og Socialforvaltningen vedrørende psykiatrisk gadeteam tages til efterretning.
Problemstilling
Som et led i Københavns Kommunes Hjemløsestrategi er der oprettet et tilbud til psykisk syge gadesovere, hvor der blandt andet er ansat en psykiater 14 timer ugentligt. Det psykiatriske gadeplansteam udgør en udvidelse og forlængelse af forvaltningens eksisterende tilbud til psykisk syge gadesovere.
Løsning
Projektet indebærer, at Region Hovedstadens Psykiatri etablerer et tværfagligt psykiatrisk gadeteam, som kan opstarte udredning og behandling, hvor den hjemløse opholder sig. Det vil fortsat være Socialforvaltningen, som har ansvaret for at opspore målgruppen, og det vil som udgangspunkt være forvaltningens hjemløseenhed, som aktiverer det psykiatriske gadeteam ved en borgers behov for en hurtig udgående psykiatrisk kontakt. Det psykiatriske gadeteam vil bestå af læge, psykiatriske sygeplejersker og andet kvalificeret, specialuddannet sundhedsfagligt personale. Teamet vil blive forankret i en psykiatrisk akutmodtagelse, der betjener Københavns Kommune.
Det psykiatriske gadeplansteam vil som hovedregel rykke ud, når kommunens Hjemløseenhed har opsporet en hjemløs, hvor der er mistanke om sindslidelse. Gadeplansteamet vil herefter opsøge den hjemløse i dennes nærmiljø for at påbegynde et relationsarbejde, der er en forudsætning for, at der kan ske en vurdering af, om den hjemløse har en psykisk sygdom, der er behandlingskrævende. Hvis dette er tilfældet skal det psykiatriske gadeplansteam bistå med at motivere til behandling og sætte en behandling i værk, når/hvis den hjemløse er motiveret for det.
Gadeplansteamet vil desuden i forbindelse med sin færden blandt de hjemløse også få en sekundær funktion i forhold til opsporing af hjemløse med psykisk sygdom. Det psykiatriske gadeplansteam og Hjemløseenheden vil skulle samarbejde i forskellige faser af et forløb, som overordnet vil inkludere: Opsporing, etablering af kontakt, udredning/afklaring, behandlingsmotivation og behandlingsopstart, herunder stabilisering.
Når det vurderes, at patienten kan overgå til behandling i et af de ordinære behandlingspsykiatriske tilbud, udsluses patienten til dette tilbud.
Projektet er beskrevet nærmere i bilag 1.
Økonomi
Regionsrådet finansierer projektet med 2,78 mio. kr. i 2012 og har forud-disponeret 6,72 mio. kr. i 2013 og 7,05 mio. kr. i 2014 og 4,3 mio. i 2015 fra en pulje på 50 mio. kr., de har afsat til samarbejde med kommunerne om udsatte borgere.
Videre proces
/Gitte Bylov Larsen
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt