Mødedato: 25.03.2015, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status for overholdelse af sagsbehandlingsfrister

Se alle bilag

Socialforvaltningen fremlægger status for overholdelse af sagsbehandlingsfrister for hele 2014.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1. at Socialudvalget tager status for overholdelse af sagsbehandlings-frister for 2014 til efterretning.

Problemstilling

I medfør af retssikkerhedslovens § 3, stk. 2 skal kommunalbestyrelsen fastsætte en frist for, hvor lang tid der må gå, inden der skal være truffet en afgørelse på det sociale område. Ifølge vejledningen til retssikkerhedsloven skal sagsbehandlingsfristerne være realistiske, dvs. svare til den tid, der i praksis går med at behandle 80-90 pct. af den pågældende sagstype.

Socialudvalget har senest den 7. december 2011 godkendt sagsbehandlingsfrister for behandling af ansøgninger om hjælp til for eksempel enkeltydelser, personligt tillæg, merudgifter til handicappede voksne og merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste til forældre med børn med handicap.

Socialforvaltningen har gennem sin ledelsesinformation detaljeret kendskab til overholdelsen af sagsbehandlingsfristerne på enkeltsagsniveau.  Derfor er det muligt at fremlægge en oversigt for hele året og på sagsniveau.

Socialudvalget orienteres her om status for overholdelse af sagsbehandlingsfrister for hele 2014, opgjort i henhold til afgørelsesmåned.

Løsning

I 2014 har Socialforvaltningens myndighedscentre Handicapcenter København, Rådgivningscenter København og Socialcenter København modtaget i alt 35.398 ansøgninger fordelt på 20 forskellige sagstyper. Det drejer sig for eksempel om enkeltydelser, hjælpemidler, personlige tillæg, merudgifter til handicappede voksne og merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med handicap.

Den samlet oversigt for hele 2014 er opgjort i henhold til afgørelsesmåned i det vedlagte bilag 1. I nedenstående tabel ses den gennemsnitlige sagsbehandlingstid og overholdelsesprocent for de afgjorte sager for 2. halvår 2014 på sagsområder:

Områder

Den nuværende frist

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid

Den gennemsnitlige overholdelsesprocent

Enkeltydelsesområde, aktivlovens §§ 81-85a

(frist: 4 uger/ 6 uger for §§ 82-82a)

28 /42 dage

64 dage

47 %

Merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste til forældre med børn med handicap, servicelovens §§ 41 og 42

(frist: 8 uger)

56 dage

84 dage

46 %

Merudgifter for voksne, servicelovens § 100

(frist:10 uger)

70 dage

60 dage

69 %

Pensionsområde, aktivlovens § 27a og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension §§ 17-18

(frist: 2 uger for § 18/ 4 uger for §§ 17 og 27a)

14 / 28 dage

34 dage

56 %

Personlige og tekniske hjælpemidler, forbrugsgoder samt boligindretning, servicelovens §§ 112, 113, 116, stk. 1

(frist: 2 uger for personlige hjælpemidler - udskiftning/ 4 uger for personlige hjælpemidler og 8 uger for tekniske hjælpemidler)

14 / 28 / 56 dage

 

56 dage

44 %

Overholdelsesprocenten på disse områder er ikke tilfredsstillende og ligger langt fra målet på 80-90 %.

I bilag 1 kan man aflæse udviklingen i overholdelsesprocenten på de enkelte ydelsesområder.  

De lavere overholdelsesprocenter er beskrevet i udvalgsindstilling om forslag til revision af gældende sagsbehandlingsfrister, som blev behandlet på udvalgsmødet den 17. december 2014. Forvaltningen vurderer, at er behov for at ændre nogle af de aktuelle sagsbehandlingsfrister for at kunne overholde kravet om at behandle 80-90 % af sagerne inden for fristen.

Derudover vil det give en bedre forventningsafstemning mellem forvaltningen og borgerne om, hvornår de kan forvente en afgørelse på deres ansøgning.

Særligt vedr. merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste til forældre med handicappede børn, jf. servicelovens §§ 41 og 42

Den gennemsnitlige overholdelsesprocent af sagsbehandlingstiden for de ansøgninger, der blev afgjort i perioden juli – december 2014 er på 46 pct. for merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste til forældre med handicappede børn, jf. servicelovens §§ 41-42.

Bunkeafviklingen fra januar til august 2014 har medført, at der i måleperioden er afgjort en del gamle sager, som har haft en negativ indvirkning på overholdelsesprocent af sagsbehandlingstiden på området. Derudover har forvaltningen siden sommeren 2014 modtaget flere ansøgninger end beregnet, hvilket har medført en ophobning af nye sager, som dog pr. 1. december er afviklet støt. Dette har også påvirket overholdelsesprocenten negativt.

Det vil fremover være faste sagsbehandlere, som skal hjælpe med at afdække familiernes behov for tabt arbejdsfortjeneste og merudgifter og der forventes derfor at blive iværksatte nye initiativer for at arbejde videre med at øge overholdelsesprocenten. Der vil blandt andet blive arbejdet videre med kvaliteten i opfølgningerne, således tidsforbruget for såvel løbende som enkeltstående ansøgninger minimeres. Dette sker ligeledes som en del af arbejdet med den nye lovgivning, der blev indført med virkning fra 1. januar 2015.

Særligt vedr. hjælp til tandbehandlingssagerne, jf. aktivlovens §§ 82 og 82a

Den gennemsnitlige overholdelsesprocent af sagsbehandlingstiden for de ansøgninger, der blev afgjort i perioden juli – december 2014 er på 40 pct. for sygebehandling, medicin, tandbehandling mv., jf. aktivlovens § 82 og 18 pct. for tandpleje, jf. aktivlovens § 82a. Det skal i den forbindelse bemærkes, at sagsbehandlingstiden for afgjorte sager i 2014 også indeholder de ansøgninger, der behandles af den nedsatte task force, det vil sige ansøgninger, der er modtaget 21. juli 2014 eller tidligere. ”Task force-sagerne” vil have negativ betydning for den gennemsnitlige længde af sagsbehandlingstiden, indtil sagerne er helt afviklet medio 2015.

Ophobningen af tandbehandlingssagerne har haft en afsmittende effekt på fristoverholdelsen på de øvrige områder.

På udvalgsmøde den 25. februar 2015 blev Socialudvalget i forbindelse med drøftelsessag vedrørende overholdelsesprocenterne for sagsbehandlingstiden i sager om økonomisk hjælp til tandbehandling og tandpleje, orienteret om de udfordringer forvaltningen havde på området samt hvilke initiativer forvaltningen havde iværksat for at overholde sagsbehandlingsfristen.

Der er f.eks. afsat yderligere ressourcer til afviklingen af de løbende modtagne ansøgninger om hjælp til bl.a. tandbehandling (aktivlovens § 82 og § 82 a), det vil sige ansøgninger modtaget efter den 21. juli 2014. Forvaltningen forventer dermed, at der kan opnås balance mellem indkomne og afgjorte sager, således en ny ophobning af ansøgninger kan undgås. 

Særligt vedr. tekniske hjælpemidler, forbrugsgoder samt boligindretning, jf. servicelovens §§ 112, 113, 116, stk. 1

Den gennemsnitlige overholdelsesprocent af sagsbehandlingstiden for de ansøgninger, der blev afgjort i perioden juli – december 2014 er på 50 pct. for tekniske hjælpemidler, forbrugsgoder samt boligindretning, jf. servicelovens §§ 112, 113, 116, stk. 1.

På hjælpemiddelområdet har forvaltningen haft bunkeafviklinger, som har medført, at der i måleperioden er afgjort en del gamle sager, som har haft en negativ indvirkning på overholdelsesprocent af sagsbehandlingstiden på området.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen arbejder målrettet på, at sagsbehandlingstiderne bliver nedbragt og vil holde udvalget orienteret om effekten af de initiativer, som bliver taget.

Forvaltningen er i samarbejde med en række brugerorganisationer i gang med at undersøge forslag til, hvordan sagsbehandlingstiden bedst formidles på kommunens hjemmeside.

Anette Laigaard

                    / Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling

Indstillingen blev taget til efterretning.

Det Konservative Folkeparti (C) afgav protokolbemærkning, som det øvrige Socialudvalg tilsluttede sig om, at
”Den nuværende overholdelse af sagsbehandlingstiderne er uacceptabel”.

Til top