Socialforvaltningens indsats overfor radikaliserede unge
Indstilling og beslutning
1. at Socialudvalget drøfter orientering om Socialforvaltningens indsats overfor radikalisering og forslag til en styrket indsats på området.
Problemstilling
Løsning
- støtte og vejlede den relevante sagsbehandler, pædagog eller andre med kontakt til den unge og dennes familie og tage aktivt del sagsarbejdet
- bidrage til at udvikle forvaltningens gadeplansindsats, således at frontmedarbejdere får viden og redskaber til at opdage unge, der er radikaliseringstruede
- bidrage til at udvikle konkrete indsatser målrettet radikaliseringstruede unge og deres forældre
- etablere samarbejder med relevante aktører fra civilsamfundet herunder i de lokalmiljøer, hvor de unge befinder sig.
Radikaliserede unge over 18 år
En central målgruppe i det radikaliseringsforebyggende arbejder er kriminelle eller kriminalitetstruede unge mænd mellem 18 og 25 år. Socialforvaltningen møder disse mænd i 18 + centrene, gennem vores gadeplansarbejde og i Exitprogrammet, der er Københavns Kommunes indsats overfor borgere, der ønsker at komme ud af alvorlig eller personfarlig kriminalitet, der er relateret til specifikke grupperinger. Forvaltningen har erfaring med at nå disse mænd gennem programbaserede indsatser via Enheden for Kriminalpræventive Programmer. Denne erfaring kan bruges i radikaliseringssammenhæng.
Da de unge er over 18 år, vil forvaltningen ikke kunne tvinge den unge til at indgå i programmet eller til at modtage hjælp i andet regi. I de sager, hvor Socialforvaltningen har mistanke om, at en ung er radikaliseret og den unge ikke ønsker kontakt til forvaltningen, tager forvaltningen kontakt til VINK, der samarbejder med politiet.
Unge over 18 år, der har behov for hjælp, men ikke ønsker denne, er en central samfundsudfordring, der ikke kan løses af Københavns Kommune alene. I sager med kriminelle unge og unge, der er i risiko for at blive radikaliserede vil Socialforvaltningen arbejde for, at en løsladelse før tid bliver betinget af, at den unge skal modtage hjælp eksempelvis i Socialforvaltningens regi.
For at opdage og handle på radikaliseringstruede unge vil forvaltningen udvide den nuværende pin point-metode fra Nørrebro, hvor et samarbejde mellem politiet og SSP følger og aftaler fælles handling i forhold til de mest kriminelle unge. Med en udvidelse af metoden skal unge, der er radikaliserede eller som er i risiko for at blive det, omfattes.
For i højere grad at støtte unge, der løslades fra fængsler, ønsker Socialforvaltningen endvidere at se på, om der kan etableres boliger, der målrettes unge hjemløse, herunder unge, der løslades fra varetægtsfængsling eller afslutter deres afsoning. Boliger til unge hjemløse skal sikre, at de unge skærmes fra hårdkogte hjemløse voksne, og at de unge får støtte og vejledning for på sigt at blive selvhjulpne.
Økonomi
Videre proces
/
Ane K. Christensen
Beslutning
Kontorchef Ane K. Christensen, sekretariatschef Michael Melbye og områdechef Joy Torpdahl deltog under punktets behandling.
Det Radikale Venstre (B) stillede ændringsforslag om, at følgende at-punkter blev tilføjet indstillingen:
2. At Socialforvaltningens forslag indgår i det arbejde, der pågår i den nedsatte ekspertgruppe til forebyggelse af radikalisering, hvor SOF er repræsenteret.
3. At arbejdet med at styrke radikaliseringsindsatsen skal ske i tæt samarbejde med det bestående radikaliseringsberedskab repræsenteret ved Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, SSP og den kriminalpræventive sektion samt tage afsæt i de anbefalinger, som den nedsatte ekspertgruppe til forebyggelse af radikalisering fremsætter ultimo juni.
Socialdemokraterne (A) stillede forslag om, at ændringsforslagets 3. at-punkt blev ændret til:
3. At arbejdet med at styrke radikaliseringsindsatsen skal ske i tæt samarbejde med det bestående radikaliseringsberedskab repræsenteret ved Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, SSP og den kriminalpræventive sektion.
Der blev begæret afstemning om underændringsforslaget, der blev vedtaget med følgende stemmeafgivelse:
For: (5)
A (2)
F (1)
Ø (2)
Imod: (2)
B (1)
O (1)
Undlod:
C (1)
Det nu tilpassede ændringsforslag blev vedtaget uden afstemning.
Indstillingen blev drøftet med bemærkning om, at indstillingens at-punkter blev tilpasset i overensstemmelse med det vedtagne ændringsforslag.
Ø afgav protokolbemærkning om:
”Enhedslisten lægger særlig vægt på at de lokale aktører og de muslimske miljøer inddrages aktivt i den videre håndtering af radikaliseringsproblemer.”