Mødedato: 25.02.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag: Godkendelse af ansøgning om støtte fra puljen ”Fremme af lighed i sundhed og sundhedsvæsnet”

Se alle bilag
Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens ansøgning om midler fra Sundhedsstyrelsens ”Pulje til fremme af lighed i sundhed og sundhedsvæsnet”. Midlerne skal anvendes til at borgere med handicap tilbydes et systematisk sundhedstjek for at skabe mere lige adgang til sundhedsvæsnet.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, Socialforvaltningens ansøgning af puljen ”Fremme af lighed i sundheds og sundhedsvæsnet” om kr. 1.941.216 i perioden 2015-2017 fra Sundhedsstyrelsen, og
  2. at Socialudvalget godkender egenfinansieringen fra Københavns Kommune på kr. 325.786 i perioden 2015-2017.

 

Problemstilling

Borgerne med handicap på forvaltningens botilbud har vanskeligere end andre befolkningsgrupper ved selv at være opmærksomme på og opsøge læge på baggrund af tidlige symptomer på sygdom. For at skabe lighed i sundhed kan det være nødvendigt at give et særligt tilbud i form af tilbud om et årligt, systematisk sundhedstjek til denne gruppe. Sundhedsstyrelsen har afsat en pulje på 20 millioner til fremme af lighed i sundhed og sundhedsvæsnet for borgere med betydelige kognitive og psykiske funktionsevnenedsættelser. Formålet med puljen er bl.a. tidlig opsporing af sygdom hos personer med betydelige kognitive og psykiske funktionsevnenedsættelser. Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens ansøgning til puljen samt egenfinansiering. Ansøgningen blev sendt den. 17. december 2014 med forbehold for politisk godkendelse.

Løsning

Projektet gennemføres for at fremme ligheden i adgangen til og brugen af sundhedsydelser for borgere på botilbud eller bofællesskab med betydeligt nedsat kognitiv og psykisk funktionsevne.  

Det giver borgerne mulighed for et sundhedstjek hos egen læge, som de ellers kun tilbydes, hvis den enkelte læge finder det nødvendigt. De deltagende borgere kan få afdækket eventuelle uidentificerede helbredsmæssige problemstillinger, så der kan følges op på disse.

Det er dokumenteret i bl.a. engelske reviews, at et systematisk sundhedstjek for alle borgere vil betyde, at der opdages uidentificerede sundhedsproblemer hos borgerne.  

Det er derudover forventningen, at det ikke-sundhedsfaglige personale på de deltagende botilbud bliver mere opmærksomme på sundhedsfaglige problemstillinger, og dermed bedre bliver i stand til at handle proaktivt i forhold til tidlige tegn på sygdom. 

Socialforvaltningen vil afprøve samarbejdsmodellen for systematisk sundhedstjek på 300 borgere, som omfatter borgere med forskellige grader af udviklingshæmning, autisme, multiple funktionsnedsættelser samt borgere med senhjerneskade. Borgerne tilbydes to sundhedstjek med ca. et års mellemrum. Det er de deltagende borgeres praktiserende læger, der skal foretage sundhedstjekket, og den enkelte læge skal indvillige i at deltage i projektet. Lægerne har i dag begrænsede muligheder for at gøre opsøgende indsats og for at tilpasse konsultationen, både tidsmæssigt og i forhold til at undersøge flere handicaprelaterede problemstillinger. Lægerne bliver kompenseret med et honorar for at deltage i projektet.  

Inden sundhedstjekket hjælper personalet borgeren med at forberede sig til besøget samt ledsager borgeren til lægen. Da en del borgere med betydelige psykiske og kognitive funktionsnedsættelser er utrygge ved lægebesøg, tilbydes en del af borgerne lægeundersøgelse i eget hjem. Borgeren kan endvidere fravælge dele af lægetjekket, som vedkommende ikke har lyst til at deltage i.   

Socialforvaltningen har allerede gode erfaringer fra et ligende pilotprojektet gennemført af Danske Handicaporganisationer, hvor sundhedstjekket og samarbejdsmodellen omkring dette bl.a. blev afprøvet på en lille gruppe borgere fra et botilbud på handicapområdet. Pilotprojektet viste, at der hos alle deltagende borgere blev opdaget sundhedsproblemer i mere eller mindre alvorlig grad. 

Socialforvaltningen har ansøgt puljen, da forvaltningen ser potentialer i at anvende samarbejdsmodellen for systematisk sundhedstjek i forhold til en bredere og mere differentieret målgruppe, end det var tilfælde i pilotprojektet.

Gennem brugen af modellen i projektperioden vil medarbejderne på botilbuddene blive mere opmærksomme på sundhedsfaglige problemstillinger, og dermed blive bedre i stand til at handle proaktivt i forhold til tidlige tegn på sygdom. Brugen af modellen vil også skabe en mere kvalificeret dialog med lægen, således at lægen bedre kan træffe kvalificerede faglige beslutninger i forhold til borgeren og evt. tidlig opsporing af sygdomme.   

Økonomi

Jf. budget (bilag 1) søger forvaltningen for hele projektperioden 2015 - 2017 samlet set puljemidler for kr. 1.941.216. Endvidere er der egenfinansiering på kr. 325.786, der dækkes inden for Socialforvaltningens ramme.  

De ansøgte midler skal bruges til at finansiere lægernes honorar, løn til personale på botilbuddene samt til evaluering. Projektledelsen dækkes inden for Socialforvaltningens egen ramme (egenfinansieringen) på Rammen Borgere med handicap, fumktion 5.38.50.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender ansøgningen, og Sundhedsstyrelsen imødekommer ansøgningen, vil forvaltningen igangsætte projektet med start 1. april 2015. Det vil ikke være muligt at udføre systematiske sundhedstjek uden tilførslen af midlerne. 

Når projektet udløber, vil der ikke længere være midler til de omkostningstunge systematiske sundhedstjek, og borgerne har ikke længere krav på et sundhedstjek, hvis ikke lægen vurderer, at det er nødvendigt. Derfor vil systematiske sundhedstjek efter projektets afslutning kun kunne videreføres, såfremt der tilføres midler til fortsat at dække lægernes honorar, eller hvis denne sundhedsydelse skrives ind i de praktiserende lægers overenskomst.

 

Anette Laigaard

                                                 / Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen.

Til top