Mødedato: 25.01.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Etablering af ungesamråd

Socialudvalget skal tage stilling til etablering af et ungesamråd i Københavns Kommune, der skal medvirke til at sikre en hurtigere og ensartet behandling af unge lovovertrædere mellem 14- 18 år.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, 

1. At Socialudvalget godkender nedenstående forslag til etableringen af ungesamråd i Københavns Kommune.

Problemstilling

Justitsministeriet anbefaler, at der etableres et såkaldt ungesamråd i alle Politikredse. Forslaget udspringer af Ungdomskommissionens anbefalinger om at afkorte sagsbehandlingstiden/ varetægtsfængslingen af unge mellem 14 og 18 år, som sigtes for kriminelle handlinger.

 

Kredsrådet i København, som består af Politidirektøren og borgmestrene fra de fire kommuner, som hører under kredsen (København, Frederiksberg, Taarnby og Dragør) har besluttet at gå sammen omkring etableringen af et ungesamråd. Det er endvidere aftalt, at Københavns Kommune, som kredsens største, står for tilrettelæggelsen af ungesamrådet. Anklagemyndigheden og Kriminalforsorgen skal ud over kommunernes repræsentanter deltage fast i samrådets møder.

 

Løsning

Hensigten med ungesamråd er at effektivisere og dermed afkorte sagsbehandlingen for den periode, hvor den unge fremstilles i grundlovsforhør indtil dommen afgives, herunder at sikre en generel kvalificeret og ensartet behandling af den unge. Ungesamrådene har som formål at udarbejde indstillinger til domstolen om sanktionsvalg i forbindelse med straffesager mod unge lovovertrædere. Herunder skal de udpege det mest hensigtsmæssige anbringelsessted, hvis den unge idømmes en ubetinget frihedsstraf, eller idømmes ungdomssanktion.  Den kommunale del af ungesamrådet tager udgangspunkt i Dommervagtsprojektet, som koordinerer den fælles sociale indsats for unge, der har begået alvorlig kriminalitet og fremstilles i grundlovsforhør. Det nye ved ungesamrådet er det koordinerede samarbejde med Kriminalforsorgen og Anklagemyndigheden, samt at der udarbejdes indstillinger til domstolen om sanktion  og alternativer til varetægtsfængsling (varetægt på en lukket institution/fængsel).

Formålet med ungesamrådet er at finde mulige alternativer til varetægtssurrogat, samt at afkorte tiden i varetægt, da det anses for uhensigtsmæssigt at lade unge sidde varetægtsfængslet unødig lang tid i lukkede institutioner. Ungesamrådet skal både fungerer som et forum, hvori generelle udfordringer i forbindelse med sagsbehandling diskuteres og som forum til at optimere samarbejdet mellem Anklagemyndigheden, Kriminalforsorgen og BørneFamilieCenter København, således at sagsbehandlingstiden afkortes.

Det forventes, at et velfungerende ungesamråd vil lette betjeningen af domstolen og dermed komme den unge til gavn ved en hurtigere sagsbehandling og en tværfaglig konsensus om den rette sanktionering og det rette tilbud.

 

Det foreslås, at Københavns Kommune etablerer et ungesamråd, der fast består af:
Ungesamrådskoordinator: repræsentant for Døgnvagten

Repræsentant for Anklagemyndigheden

Repræsentant for Kriminalforsorgen

Repræsentant for Kriminalforsorgen i Frihed

Fast repræsentant fra BørneFamilieCenter København

 

Derudover skal den aktuelle unges sagsbehandler fra BørneFamilieCenter København deltage for at sikre den individuelt tilpassede handleplan. Antallet af sagsbehandlere på samrådsmødet afhænger således af antallet af behandlede sager på det enkelte møde.

De eksterne parter er alle meget interesserede i at deltage og har meldt positivt tilbage.

 

Ungesamrådet skal drøfte de sanktionsmuligheder, som vurderes at stå mål med den form for kriminalitet, som er begået af den unge. Dette skøn foretages ud fra en strafferetlig vurdering, foretaget af Anklagemyndigheden. Københavns Kommunes tilstedeværelse i kraft af en fast repræsentant for BørneFamilieenheden og for Døgnvagten sikrer, at der gøres rede for de tilbud, som Kommunen stiller til rådighed. Sammen med samrådets øvrige parter diskuteres den unges egnethed i forhold til en given sanktion. På den baggrund laves der, hvis alle parter er enige, en indstilling til domstolen, hvori det bedst mulige anbringelsessted for den unge præsenteres som sanktionsmulighed. Alternativt redegøres der for uenigheden i et samlet notat.

 

Målgruppen, der vil få deres sager behandlet i ungesamrådet, er unge, der har begået alvorlig eller personfarlig kriminalitet, og som bliver stillet for et grundlovsforhør. Det forventede antal sager bragt i ungesamrådet vil være på ca. 120 årligt. En ung vil, hvis anbragt i varetægtssurrogat, få behandlet sin sag op til to gange i ungesamrådet, i forbindelse med drøftelse af et muligt alternativ til varetægtssurrogat og evt. drøftelse af en passende sanktion.

 

Døgnvagten skal fungere som koordinator i samrådet, og er ansvarlig for, at den rette dokumentation foreligger, samt at formalia omkring indstillingen er korrekt. Samtidig er denne garant for at relevante tilbud fra Socialforvaltningen bliver inddraget som mulige alternativer til varetægtsfængsling og anbringelser, eller at de relevante foranstaltninger bliver drøftet. Deltagelse fra BørneFamilieCenter København garanterer en ensartet sagsbehandling af den unges sag, og assisterer den unges sagsbehandler i udarbejdelsen af en forsvarlig socialfaglig indstilling, herunder at sørge for at de relevante oplysninger om den unge er blevet inddraget.

 

Kriminalforsorgens opgave vil i ungesamrådet være, ud fra egne tilbud, at give kvalificerede bud på passende sanktionsmuligheder, og i forhold til varetægtsdelen at medvirke til at kvalificere og sikkerhedsgodkende de eventuelle alternativer til varetægtssurrogat.

De andre tre kommuner som hører under kredsrådet i København, har mulighed for at tilmelde sager til behandling i ungesamråd. Her vil møderne foregå uden deltagelse af repræsentanter for Københavns Kommune, men med deltaglese af Anklagemyndighed og Kriminalforsorg. Ved sager, hvor der samtykkes herom, kan de øvrige kommuner frikøbe Københavns Kommunes ungesamrådskoordinator til koordinering og planlægning. Der er, for de øvrige kommuners vedkommende, skønsmæssigt tale om ca.10 sager årligt. De øvrige kommuner udvælger selv de personer, som de mener er relevante i forhold til behandling af deres ungesamrådssager. 

 

 

Økonomi

Udgifter til ungesamråd i Københavns Kommune dækkes af Det udvidede totalbalanceprincip (DUT midler). Der er bevilliget 533.000 kr. årligt. Dette skønnes at dække udgifter til en fastansættelse af en koordinator i regi af Dommervagtsprojektet, herunder oprettelse af en kontorplads, midler til mødeafholdelse, samt evt. leje af lokaler.

 
Ydermere vil de udgifter der påregnes i de tilfælde, hvor de tre øvrige kommuner deltager, blive dækket mellemkommunalt ud fra midler, der er tilgået øvrige kommuner i DUT midler.  Der vil blive fastlagt en fast takst per behandlet ung i samrådet.

Videre proces

Der vil hurtigst muligt blive ansat en koordinator, og ungesamrådet vil umiddelbart derefter starte op.

                                        Anette Laigaard
                                                                                    /Ane Kristine Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved mødets start.

Til top