Mødedato: 25.01.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ankestyrelsens praksisundersøgelse om flytning og hjemgivelse af anbragte unge

Se alle bilag
Ankestyrelsen offentliggjorde den 24. november 2011 en praksisundersøgelse om flytning og hjemgivelse af anbragte unge, som Københavns Kommune har deltaget i. Praksisundersøgelsen skal i henhold til retssikkerhedslovens § 79 a behandles på et møde i kommunalbestyrelsen i de kommuner, der har deltaget i undersøgelsen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler:

  1. at Borgerrepræsentationen tager resultaterne af Ankestyrelsens praksisundersøgelse om flytning og hjemgivelse af anbragte unge til efterretning, jf. bilag 1 


Problemstilling

Ankestyrelsen har i praksisundersøgelsen gennemgået og vurderet 81 sager fra 16 kommuner, heraf 5 sager fra Københavns Kommune, hvor Ankestyrelsen kun i en enkelt af disse sager har konstateret en væsentlig sagsbehandlingsfejl. Samlet set vurderer Ankestyrelsen, at lovgivningen på området ikke er fyldestgørende overholdt i 83 procent af de undersøgte sager.

Praksisundersøgelsen vedrører sager, hvor kommunerne har truffet afgørelse om, at 12 -17 årige, der er anbragt uden for hjemmet, skal:

  • flytte på eget værelse som led i anbringelsen, eller
  • flytte til et anbringelsessted beliggende inden for kommunens grænser fra et anbringelsessted beliggende uden for kommunens grænser, eller
  • hjemgives, det vil sige ophøre med at være anbragt 

Praksisundersøgelsen vedrører således en helt særlig type sager inden for kommunernes anbringelsessager. Ankestyrelsen har i undersøgelsen vurderet, om kommunerne ved behandlingen af sagerne har fulgt de lovpligtige krav i serviceloven samt gældende praksis på området. Der har ved undersøgelsen været fokus på handleplaner, børnesamtalen og inddragelse af de unge. Praksisundersøgelsen har desuden berørt spørgsmålene om høring af anbringelsessted, afgørelse om hjemgivelsesperiode og udvalgte forvaltningsretlige emner. Derudover er der foretaget en børnesagkyndig vurdering af 26 udvalgte sager.

Ankestyrelsens samlede vurdering af sagerne
En stor del af sagerne i undersøgelsen omhandler unge med mange forskellige og komplicerede problematikker. Mange af sagerne i undersøgelsen er omfangsrige, og de unge har op til den afgørelse, som vurderes i undersøgelsen, haft et langvarigt forløb med mange kontakter til de kommunale myndigheder. Det er Ankestyrelsens vurdering, at kommunernes sagsbehandling præges af de unges forskellige og ofte meget komplekse problematikker og dermed sagernes tyngde. Det stiller store krav til sagsbehandlingen ikke mindst med hensyn til oplysningsgrundlaget, systematikken og opfølgningen.

Samlet set vurderer Ankestyrelsen som nævnt, at lovgivningen på området ikke er fyldestgørende overholdt i 83 procent af de undersøgte sager. De hyppigste årsager til, at afgørelserne vurderes ikke at være i overensstemmelse med lovgivningen er:

  • at reglerne om børnesamtalen ikke er overholdt, herunder at det ikke er dokumenteret i sagerne, at den lovpligtige børnesamtale er afholdt - på trods af manglende børnesamtale fremgår det dog i en stor del af sagerne, at kommunen har haft løbende kontakt til den unge i forløbet op til den konkrete afgørelse
  • at handleplanen ikke er revideret, inden der er truffet afgørelse, eller
  • at der ikke foreligger en handleplan i sagen
  • at der mangler samtykke til flytningen fra mindst én relevant part  

I forbindelse med offentliggørelsen af Ankestyrelsens rapport om praksisundersøgelsen har Socialforvaltningen modtaget Ankestyrelsens vurdering af Københavns Kommunes sager. 5 af de 81 sager, som Ankestyrelsen har vurderet i praksisundersøgelsen, er fra Københavns Kommune. Ankestyrelsen har i 4 af sagerne vurderet, at sagsbehandlingen samlet set er i overensstemmelse med regler og praksis. Den ene sag, som efter Ankestyrelsens vurdering ikke er i overensstemmelse med regler og praksis, indeholder en enkelt sagsbehandlingsfejl. Sagsbehandlingsfejlen i den pågældende sag skyldes, at reglerne om børnesamtalen ikke er overholdt.

Den børnesagkyndige vurdering peger overordnet på, at kommunerne bør fokusere på at iværksætte relevante og nødvendige undersøgelser af den unge og den unges forhold, at sikre tæt opfølgning og styring i sagerne, og at fastholde faglige vurderinger - også i et vist omfang uanset den unges (og forældrenes) ønsker.

Løsning

Socialforvaltningen har generelt stor fokus på sagsbehandlingen, og der bliver kontinuerligt arbejdet med at udvikle og forbedre myndighedsarbejdet i Børnefamiliecenter København. Socialforvaltningen har implementeret en sagsbehandlerportal (Fælles Faglig Platform), der understøtter en ensartet indsats af højt fagligt niveau samtidig med, at de lovgivningsmæssige krav til myndighedsarbejdet overholdes. Fælles Faglig Platform indeholder den information og de redskaber, som sagsbehandlerne har brug for i deres daglige arbejde på børneområdet. Sagsbehandlerportalen udgør et solidt fundament for det gode myndighedsarbejde og vil løbende blive udbygget og justeret i takt med ny viden og nye behov i forhold til myndighedsarbejdet.

Derudover er Socialforvaltningen også i gang med at gennemføre en sagsbehandlingsundersøgelse i Børnefamiliecenter København, som bl.a. har fokus på inddragelse af barnet, familien og netværket, barnets perspektiv og børnesamtaler. Der vil i undersøgelsen indgå i alt 192 sager til en analyse af sagsbehandlingen i forhold til de udvalgte fokusområder med henblik på at sikre, at sagsbehandlingen bliver understøttet, hvor der er behov for det. Undersøgelsens samlede resultater på tværs af Børnefamiliecenter København forventes at blive afrapporteret til Socialudvalget i oktober 2012.

Endelig går implementeringen af et nyt IT-myndighedssystem på børneområdet i gang i maj 2012. Det nye myndighedssystem (IMU) forventes at understøtte overholdelsen af lovgivningens krav til sagsbehandlingen samt bidrage til øget dokumentation og systematik i sagerne. 

Økonomi

Sagen har ikke økonomiske konsekvenser.
Anette Laigaard                            /Ane K. Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved mødets start.

Til top