Mødedato: 25.01.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Orientering om arbejdet med en ny budgetfordelingsmodel for kvindekrisecentre

Socialforvaltningen har udarbejdet en ny budgetfordelingsmodel for kvindekrisecentre. Modellen tager udgangspunkt i en målgruppeanalyse af borgere på kvindekrisecentrene.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget
  1. at Socialudvalget tager budgetfordelingsmodellen for kvindekrisecentre til efterretning.

Problemstilling

Socialforvaltningen har i 2011 arbejdet med en budget- og målgruppeanalyse på krisecentre. Udgangspunktet for arbejdet har været ønsket om at udvikle en ny budgetfordelingsmodel, der i højere grad end hidtil afspejler borgernes støttebehov.

De 6 krisecentre i Københavns Kommune henvender sig dels til kvinder, som har været udsat for vold, eller trusler om vold eller tilsvarende krise i relation til familie- og samlivsforhold jf. Servicelovens § 109, og dels til familier med særlig sociale problemer som står uden bolig eller ikke kan opholde sig i egen bolig jf. Servicelovens § 110. Alle 6 krisecentre  rummer såvel § 109 som § 110 pladser. Den nye budgetfordelingmodel vedrører både § 109 og § 110 pladser på krisecentrene, der hver især får udmeldt et samlet budget til varetagelse af § 109 og § 110 opgaven. 

 

Analysen har taget udgangspunkt i 112 borgere, som i perioden 1.1.2011 – 30.6.2011 har været indskrevet på krisecentrene. I vurderingen af borgerne har indgået en lang række parametre, som i analysen har dannet udgangspunkt for opdeling af borgerne i fire kategorier på baggrund af deres kompleksitet – en let, mellemlet, mellemtung og tung kategori.  

Opdelingen i de fire kategorier er sket på baggrund af en række objektive kriterier, der knytter sig til borgernes situation, og som er med til at sige noget om de ressourcer, som krisecentrene må afsætte til den enkelte borger. Således tæller faktorer såsom borgerens alder; uddannelsesbaggrund og økonomiske situation; om der er medfølgende børn; recidiv og opholdslængde; samt om der knytter sig særlige problemstilliner til borgerens situation, herunder om borgeren er udsat for trusler på livet. Samlet giver de fire kategorier et billede af borgerens kompleksitet i forhold til behovet for indsats fra krisecentrenes side. Til en let borger knytter der sig en mindre kompleks situation, hvilket afspejler en mindre ressourceindsats fra krisecentrets side. Omvendt vil der i forhold til en tung borger være behov for en større indsats i forhold til at rådgive borgeren samt eksempelvis koordinere med andre enheder i forvaltningen.

Hovedkonklusionerne af den foreløbige analyse er bl.a.:

  • Den lette gruppe er den mindste.
  • Set i forhold til de enkelte krisecentre er der ikke en klar målgruppefordeling i tyngden. Således er alle tyngdegrupperne repræsenteret på alle krisecentre, undtagen Klostermosegård, hvor der ikke er nogle lette.
  • Målgrupperne er generelt meget komplekse, og det er de færreste, som ikke også har en socialt udsat dimension. Krisecentrenes opgave er derfor også forbundet med meget koordination med myndighedscentrene med henblik på at forsøge at løse sociale problemer udover hjælp i den konkrete krisesituation, som for § 109 borgerne også vedrører voldsproblematikken.

Løsning

På baggrund af målgruppeanalysen lægges der op til en ny budgetfordelingsmodel, som i højere grad afspejler den nuværende fordeling af målgrupper, samt sætter øget fokus på flow.

I den nye budgetfordelingsmodel deles op i faste og variable udgifter for centrene. Faste udgifter er ejendom, øvrige udgifter, døgnvagt, pedel, adm. og rengøring, hvor der i stor udstrækning vil blive taget udgangspunkt i udgiftsniveauet for regnskab 2010. Variable udgifter er en fordeling af de øvrige lønmidler, som fordeles på baggrund af den nuværende målgruppefordeling på centrene. Desuden fordeles udgiften forbundet med antallet af indskrivninger fordelt pr. plads.

 

En foreløbig beregning viser, at en ny budgetfordelingsmodel kan få store konsekvenser for flere af krisecentrene. Der vil derfor blive arbejdet med en overgangsløsning i 2012 og 2013 inden modellen er endeligt indfaset i 2014.

 

I 2012 vil der kun blive foretaget en mindre omfordeling fra den institution, der skal afgive mest, til den institution, der skal tilføres mest. Således vil Egmontgårdens budget blive tilført 800.000 kr., mens Garvergården skal afgive 800.000 kr. Dette vil blive meddelt centrene allerede nu og vil rent teknisk ske i forbindelse med 2. Budgetudmelding 2012.

 

Årsagen til denne omfordeling er den tidligere omtalte målgruppe analyse som viste, at Egmontgårdens målgruppe i forhold til budget lå væsentligt under gennemsnittet, mens Garvergården tilsvarende lå over. En konsekvens af den fuldt implementerede budgetfordelingsmodel ville bl.a. være at Egmontgården skulle tilføres flest midler, mens Garvergården skulle afgive flest. Dette tages der hul på med overgangsløsningen for 2012. De personalemæssige konsekvenser af omfordelingen vil så vidt muligt blive forsøgt klaret ved intern omflytning i det omfang det er muligt. I forhold til brugerne vil et mindre budget på Garvergården kunne medføre en nedgang i serviceniveauet, men eftersom Garvergården de seneste år har leveret mindreforbrug vurderes dette at være af mindre omfang. Tilsvarende vil brugere af Egmontgården kunne opleve en stigning i serviceniveauet.

 

Tabel 1 viser centrenes budgetter før og efter omfordelingen i 2012.

Tabel 1: Konsekvenser for centrene i 2012

Budget 2012 (t. kr.)

Pladser

1. Budget- udmelding

2012

 

Pladspris før omfordeling

Omfordeling

2012

2. Budget- udmelding

2012

 

Pladspris efter omfordeling

Kvindekrisecentre

 

 

 

 

 

Den Åbne Dør

12

4.408

367

4.408

367

Kvindehjemmet

47

7.873

168

7.873

168

Garvergården

32

8.967

280

-800

8.167

255

Egmontgården

76

5.148

68

800

5.948

78

Klostermosegård

10

6.094

609

6.094

609

Baltic

40

10.059

251

10.059

251

Kvindekrisecentre i alt

217

42.550

196

0

42.550

196

 

I løbet af 2012 vil der endvidere blive arbejdet med en yderligere kvalificering af fordelingen mellem basisbudget og aktivitetsbudget, bl.a. i forhold til beskrivelse af ydelser og kvalitet i arbejdet. De enkelte krisecentre vil blive inddraget i dette arbejde. 

Forvaltningen vil desuden i forbindelse med det videre arbejde med budgetfordelingsmodellen sørge for, at de krisecentre, der har den største koncentration af familier, der optager mere end et værelse, i et vist omfang vil blive kompenseret for den øgede nettoudgift, som følger af at der ikke kan indhentes opholdsbetaling for mere end et værelse.

Økonomi

I 2012 og 2013 vil der ske en gradvis indfasning af den nye budgetmodel, således at den forventes helt implementeret i budget 2014.

Der vil endvidere til Budget 2013 blive udarbejdet budgetforslag om tilførsel af midler til området. Forslaget vil tage udgangspunkt i at pladspriserne på krisecenterområdet i Københavns Kommune ligger væsentligt under priserne i resten af landet. Såfremt området på den baggrund tilføres yderligere midler kan modellen evt. indfases hurtigere.

Forvaltningen anbefaler på den baggrund endvidere, at området friholdes fra at levere spareforslag til prioriteringsrummet til budget 2013.

Videre proces

Socialforvaltningen vil implementere første del af budgetfordelingsmodellen i 2012, og samtidig arbejde videre med at kvalificere modellen.

Socialforvaltningen har endvidere noteret sig Socialudvalgets ønske om at fokusere på kvaliteten på kvindekrisecentre, og Socialforvaltningen vil komme med forslag hertil.


                                                Anette Laigaard

                                                                                    /Jens Elmelund

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen og kontorchef Katrine Bagge Thorball overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt.

Til top