Mødedato: 24.11.2021, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udmøntning af midler til en Udsatteenhed

Se alle bilag

Resumé

I Budget 2022 blev der afsat midler til etablering af en Udsatteenhed (SO19c). Socialudvalget skal godkende udmøntningen af de afsatte midler. Samtidig gives en status på samarbejdet med Region Hovedstaden omkring etableringen af en Udsatteenhed på tværs af Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at de afsatte midler til en Udsatteenhed (SO19c) udmøntes som beskrevet i bilag 1.
  2. at Socialudvalget tager status på samarbejdet med Region Hovedstaden omkring etableringen af en Udsatteenhed på tværs af Københavns Kommune og Region Hovedstaden til efterretning.

Problemstilling

I Københavns Kommunes Budget 2022 blev der med budgetnotat SO19c afsat 4,5 mio. kr. årligt i perioden 2022-2025 til den kommunale andel af etableringen af en Udsatteenhed. Bevillingen dækker over:

  • 1,2 mio.  kr. til fremskudt bydækkende substitutionsbehandling.
  • 3,3 mio.  kr. til koordinerende sagsbehandling.

Indsatsen er målrettet de mest udsatte københavnere, som ofte har vanskeligt ved at indpasse sig i de rammer, som de etablerede hjælpesystemer har stillet op, og som derfor har brug for fleksible og individuelt tilrettelagte indsatser, der sikrer, at de får den støtte, de har behov for og ret til. En central del af indsatsen omhandler ligeledes et tæt samarbejde med øvrige indsatser til målgruppen, både internt i kommunen, bl.a. beskæftigelsesområdet, samt særligt ift. Region Hovedstadens psykiatriske og somatiske behandlingsindsatser.

Socialudvalget skal tage stilling til udmøntningen af de afsatte midler (SO19c). Samtidig gives en status på samarbejdet med Region Hovedstaden omkring etableringen af en Udsatteenhed på tværs af Region Hovedstaden og Københavns Kommune.

Løsning

Udmøntning af midler til en Udsatteenhed i Københavns Kommune

Socialforvaltningen foreslår, at de afsatte midler udmøntes som beskrevet i bilag 1. Med udmøntningen vil den fremskudte substitutionsbehandling, som under coronaperioden blev etableret på Vesterbro, blive bydækkende, så den kan komme flere borgere til gode. De socialfaglige medarbejdere fra den fremskudte substitutionsbehandling vil indgå i et tæt samarbejde med sagsbehandlere i Hjemløseenheden I Borgercenter Voksne.

Forvaltningen foreslår, at bevillingen til koordinerende sagsbehandling bliver udmøntet ved etablering af et kontaktpunkt (Udsatteteamet) i Hjemløseenheden i Borgercenter Voksne, som bliver den organisatoriske ramme om Socialforvaltningens bidrag til en kommende tværsektoriel Udsatteenhed. Konkret foreslås navnet fremadrettet at være Hjemløse- og Udsatteenheden, hvilket vil kunne imødekomme variationen af indsatser i enheden. Kontaktpunktet (Udsatteteamet) vil have egen mailadresse, et kontakttelefonnummer og en ansvarlig koordinator, der fungerer som indgang for samarbejdspartnere. Kontaktpunktet kan med tiden i højere grad samtænkes med regionens indsatser og på sigt organiseres i mere forpligtende arbejdsfællesskaber. Med bevillingen vil der desuden være fokus på at sagsbehandlere i Udsatteteamet får et lavere caseload, så de kan arbejde mere intensivt og helhedsorienteret med koordinationen af den enkelte borger.

Forvaltningens forslag til udmøntning af midlerne har været i høring hos Udsatterådet, der overordnet finder, at aktiviteterne i udmøntningsnotatet svarer til rådets forventninger.

Dog finder Udsatterådet det beklageligt, at det ikke er lykkedes at få andre forvaltninger med i Udsatteteamet, og at der endnu ikke er etableret et forpligtende samarbejde med Region Hovedstaden. Derudover efterlyser rådet, at det nærmere beskrives, hvilken bevillingskompetence de fremskudte sagsbehandlere i Udsatteenheden har, fx til at stabilisere borgerens økonomiske situation.

Udsatterådets høringssvar er vedlagt som bilag 3.

Status på samarbejdet med Region Hovedstaden omkring etablering af en fælles Udsatteenhed

Socialforvaltningen har sammen med Region Hovedstaden udarbejdet et “forståelsespapir”, der beskriver visionerne for en fælles udsatteenhed. I forståelsespapiret (bilag 2) beskrives målgruppen, allerede eksisterende indsatser til målgruppen samt erfaringer om samarbejde og koordinering mellem Københavns Kommune og Region Hovedstaden. Dette arbejde skal danne grundlag for det videre arbejde med at konkretisere mulige scenarier for etablering af en Udsatteenhed på tværs af Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

I forståelsespapiret beskrives det også, at Bispebjerg og Frederiksberg Hospital aktuelt arbejder på at etablere en Flexklinik for socialt udsatte borgere bestående af et ambulatorium med tilhørende sengeafsnit. Flexklinikken skal bl.a. håndtere koordination af de udsattes behandlingsforløb, herunder samarbejde med relevante parter såsom psykiatrien, NGO’er og kommunen. Flexklinikken rummer således nogle af de samme elementer som Udsatteenheden, fx ift. koordinering på tværs.

Samarbejdet med Flexklinikken indgår som et delelement i udmøntningen af midlerne til Udsatteenheden, jf. bilag 1.

Flexklinikkens indsats dækker imidlertid kun Bispebjerg Hospitals optageområde, hvorfor der pågår en dialog mellem Socialforvaltningen og Regionen om, hvordan Flexklinikken indgår i den samlede udsatteenhed.

Region Hovedstaden har udtrykt et ønske om at starte Flexklinikken op, forventeligt i en pilotform, indenfor de kommende tre måneder. Socialforvaltningen deltager ved arbejdsgruppemøderne vedr. Flexklinikken og følger derved arbejdet tæt.  

Socialforvaltningens forslag til udmøntning af midler til den kommunale andel af en udsatteenhed (bilag 1) er i overensstemmelse med de fælles tanker om det tværsektorielle samarbejde, som er beskrevet i det fælles forståelsespapir (bilag 2). Etableringen af en egentlig tværsektoriel udsatteenhed afventer dog det videre arbejde i styre- og arbejdsgruppen, herunder regionens stillingstagen til indsatser og organisering. Med den foreslåede udmøntning af SO19c, herunder etableringen af et Udsatteteam, er den kommunale ramme for samarbejdet iværksat. 

Økonomi

Socialforvaltningen foreslår, at de afsatte midler (SO19c) udmøntes som beskrevet i bilag 1.

Videre proces

Socialforvaltningen og Region Hovedstaden arbejder videre i styregruppen og arbejdsgruppen med at konkretisere mulige scenarier for etableringen af en Udsatteenhed på tværs af Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

 

Mikkel Boje

  / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt og 2. at-punkt blev taget til efterretning. 

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top