Mødedato: 24.11.2021, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Godkendelse af ansøgning til Socialstyrelsen vedr. midler til projektet "Helhedsorienteret indsats til unge med selvskade og spiseforstyrrelse"

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til Socialforvaltningens ansøgning om midler fra Socialstyrelsen til projektet ”Helhedsorienteret indsats til unge med selvskade og spiseforstyrrelse”. Projektet skal kvalificere indsatsen til børn og unge med spiseforstyrrelse og/eller selvskade gennem udvikling af en ny indsats til målgruppen med særligt fokus på, at udførerled og myndighedssagsbehandleren arbejder tættere sammen.

Det bemærkes, at projektets målgruppe adskiller sig fra målgruppen for satspuljeprojektet STIME (Styrket tværsektoriel indsats for børn og unges mentale sundhed). Formålet med STIME-projektet er at hjælpe børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre i deres nærmiljø, inden udfordringerne kræver mere gennemgribende behandling eller udvikler sig til en alvorlig psykisk lidelse, hvor den regionale behandlingspsykiatri skal ind over. Målgruppen for det projekt, der er ansøgt om midler til, adskiller sig fra målgruppen for STIME-indsatserne, ved at de unges problemer er mere komplekse eller fastlåste - dog fortsat uden at de unge er i målgruppen for behandling i psykiatrien.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender ansøgning jf. bilag 1 om 4,2 mio. kr. til projektet ”Helhedsorienteret indsats til unge med selvskade og spiseforstyrrelse” fra ”Ansøgningspulje til udvikling af indsats til unge med selvskade og spiseforstyrrelse” udmeldt af Socialstyrelsen.
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget opjusteres med et forventet beløb på i alt 4,2 mio. kr. i perioden december 2021 til december 2023, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet, såfremt ansøgningen imødekommes af Socialstyrelsen.

Problemstilling

Der er en stigning i henvendelser til Københavns Kommune vedrørende børn og unge med spiseforstyrrelse og/eller selvskade. En gruppe af disse børn og unge modtager støtte i regi af Region Hovedstadens Psykiatri, mens andre kan hjælpes gennem rådgivning og korte forløb i kommunalt regi. En del børn og unge har imidlertid mere komplekse vanskeligheder, dog uden at være i målgruppen for behandling i psykiatrien, fx fordi de har brug for behandling af både spiseforstyrrelse og selvskade og samtidig kan have andre problemer som fx sociale vanskeligheder (fx forældre med misbrug), skolemæssige problemer (fx stress eller faglige problemer) eller udfordringer som fx anden sygdom, mobning mm.

Forvaltningen vurderer, at de børn og unge vil kunne have gavn af et mere skræddersyet tilbud, hvor udførerled og myndighedssagsbehandleren arbejder tættere sammen. Socialforvaltningen har derfor ansøgt Socialstyrelsen om midler til projektet ”Udvikling af indsats til unge med selvskade og spiseforstyrrelse” med henblik på opstart af et pilotprojekt, der skal udvikle en ny indsats til de målgrupper. Der er søgt om midler fra puljen ”Ansøgningspulje til udvikling af indsats til unge med selvskade og spiseforstyrrelse” (se bilag 1). Ansøgningen er sendt med forbehold for politisk godkendelse.

Løsning

Projektet skal kvalificere indsatsen for de børn og unge med spiseforstyrrelse og/eller selvskade, der ikke er i målgruppen for behandling i psykiatrien, og som på grund af kompleksiteten eller fastlåsheden af deres vanskeligheder vil kunne have gavn af en indsats, der rækker ud over de nuværende manualbaserede tilbud i Københavns Kommunes specialiserede indsats ROBUS (Rådgivning Og Behandling af børn og Unge med Spiseforstyrrelse og selvskade). Det overordnede mål for projektet er således at udvikle og implementere en ny model for fleksible forløb til udvalgte målgrupper af børn og unge med selvskade og/eller spiseforstyrrelse som en supplerende indsats til de eksisterende tilbud. Projektet erstatter derfor heller ikke nogen af de nuværende eller planlagte indsatser på området, herunder de aktiviteter, som der er afsat midler til ifm. budget 2022. 

Pilotprojektet er målrettet aldersgruppen 12-23 år, og det er forventningen at ca. 24 børn og unge i alt vil indgå i projektet, der løber i perioden 2021-2023. Målene for børnene og de unge, der deltager i projektet, er bl.a. stabilisering eller reduktion af den selvskadende adfærd og spiseforstyrrelse, øget trivsel og mestring af hverdagslivet samt individuelle målsætninger om fx skole/uddannelse/arbejde, sociale relationer mv. Projektet er forankret i Center for Socialpædagogik og Psykiatri i samarbejde med myndighedsområdet Valby-, Vesterbro- Kongens Enghave under Socialforvaltningens Borgercenter Børn og Unge. Pilotprojektet udvikles med henblik på, at de positive resultater på sigt vil kunne udrulles til øvrige myndighedsområder i kommunen.

De nye behandlingsindsatser der forventes etableret i projektet, er fx ”ungegrupper”, behandlingstilbud med mulighed for at kombinere familiesamtaler og individuelle samtaler og en skræddersyet kontaktpersonindsats. Som en del af projektet vil de medarbejdere, der udfører behandling, indgå i kompetenceudvikling og supervision, ligesom der vil være opkvalificering af bl.a. UU-vejledere, skolesocialrådgivere m.fl. for at styrke opsporing af målgruppen. Desuden ansættes en socialrådgiver i ROBUS for at sikre tæt samarbejde med myndighed. Som en del af udviklingen af den nye indsats vil Socialstyrelsen være ansvarlig for opfølgning og formidling af projektets resultater.

Økonomi

I projektet er der afsat midler til udvikling af et nyt behandlingskoncept, og der er også afsat midler til frikøb af medarbejdere, som primært omhandler kompetenceudvikling. Der er ikke krav om kommunal medfinansiering. Hvis Socialudvalget godkender projektet og Socialstyrelsen imødekommer ansøgningen vil Socialforvaltningens udgifts- og indtægtsbudget blive opjusteret med 4.208 t. kr. i perioden 2021 - 2023, jf. tabel 1. De bevillingsmæssige konsekvenser indarbejdes i relevant førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Indtægt (I) /

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?

 

Udgift (U)

 

 

2021

2022

2023

 

2

SUD

 

3000 – Børnefamilier med særlige behov

U

16

2.111

2.081

nej

 

2

SUD

 

I

-16

-2.111

-2.081

nej

3000 – Børnefamilier med særlige behov

 

I alt

-

-

-

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Det er forventningen, at der i projektperioden udvikles nye samarbejdsflader mellem myndighed og udfører og nye arbejdsgange, som betyder, at indsatsen også vil kunne videreføres indenfor egen ramme efter projektperiodens ophør, hvis projektet viser positive resultater.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, og projektet får tildelt midler fra Socialstyrelsen, vil Socialforvaltningen gå videre med projektet.

Mikkel Boje

                                          / Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen. 
Til top