Orientering om advokatfirmaet Norrbom Vindings fortrolige personalejuridiske vurdering (whistleblower-sagen Ringbo)
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget
- At Socialudvalget drøfter socialborgmesterens orientering om, at han indstiller til Økonomiforvaltningen, at de anbefaler Økonomiudvalget at tage advokatfirmaet Norrbom Vindings fortrolige personalejuridiske vurdering, deres anbefalinger og Socialforvaltningens opfølgning på anbefalingerne til efterretning.
Problemstilling
Socialudvalget fik den 23. februar 2016 en mundtlig og fortrolig orientering om, at Borgerrådgiveren den 28. januar 2016 havde afleveret en redegørelse om en fortrolig whistleblowersag vedrørende drabet på en medarbejder i 2013 til socialborgmesteren. Socialborgmesteren orienterede om, at Borgerrådgiveren i sin redegørelse blandt andet havde anført, at der var tale om alvorlige forhold vedrørende formidling af ukorrekte oplysninger til offentligheden og mindre tilsidesættelser af forvaltningens egne retningslinjer.
Borgmesteren orienterede også om, at han i samråd med Økonomiforvaltningen, der havde stillet nogle spørgsmål til sagen, havde kontaktet Advokatfirmaet Norrbom Vinding og bedt dem om at undersøge grundlaget for eventuelle personaleretlige konsekvenser af de forhold, der var beskrevet i Borgerrådgiverens redegørelse.
Advokatundersøgelsen foreligger nu, og Socialudvalget orienteres om konklusionerne og den videre proces vedrørende opfølgning på advokatundersøgelsen.
Løsning
Nedenfor er nævnt de overordnede konklusioner på advokatundersøgelsen.
Konklusionen i den fortrolige advokatundersøgelse
Advokatfirmaet Norrbom Vinding vurderer overordnet i advokatundersøgelsen,
- At der ikke er tilstrækkeligt grundlag for, at Københavns Kommune søger et tjenstligt ansvar placeret i relation til whistleblowersagen. Det er vurderingen, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag til at antage, at en eller flere medarbejdere har ageret på en sådan måde, at der kan gøres et tjenstligt ansvar gældende.
- At nogle forhold i håndteringen af sagen fra 2013 vurderes at være kritisable, at enkelte bør give anledning til indskærpelser og at ét bør give anledning til, at Socialforvaltningen redegør for, om gældende forretningsgange er fuldt ud tilstrækkelige.
Advokatfirmaet Norrbom Vinding anbefaler derfor følgende:
- At det for at undgå misforståelser fremover generelt indskærpes over for medarbejdere i Socialforvaltningen, at der skal udvises omhu i forhold til at sikre, at oplysninger, der afgives, er rigtige og retvisende. Opmærksomheden henledes på Bo Smith-udvalgets anbefalinger i Forslag til kodeks for embedsmænd, som Økonomiudvalget har vedtaget at implementere i Københavns Kommune.
- At det generelt indskærpes over for centerledere og botilbudsledere, at arbejdsmiljøorganisationerne skal inddrages i hele processen vedrørende udarbejdelse af arbejdspladsvurderinger, herunder at dette skal dokumenteres i forhold til påtegning.
- At Borgercenter Voksne redegør for, at gældende forretningsgange vedrørende uledsaget udgang er udarbejdet på en sådan måde, at der ikke fremover kan ske fejl i forhold til at sikre overholdelse af fastsatte domsvilkår.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialborgmesteren sender advokatfirmaets fortrolige personalejuridiske vurdering og denne indstillingen til Økonomiforvaltningen til videre foranstaltning sammen med forvaltningens opfølgning på undersøgelsen.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Socialudvalgets beslutning i mødet den 24. juni 2016
Udvalget besluttede, at det ikke var nødvendigt med tilstedeværelse af Borgerrådgiveren Johan Busse, chefjurist Vibeke Iversen, Økonomiforvaltningen samt advokat Jørgen Vinding og advokat Rasmus Linding fra advokatfirmaet Norrbom Vinding under punktet, idet udvalget under punkt 2 havde fået svar på sine spørgsmål til Borgerrådgiverens rapport samt Norrbom Vindings personalejuridiske vurdering.
Indstillingen blev drøftet.