Mødedato: 24.06.2016, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Medlemsforslag om offentliggørelse af Borgerrådgiverens fortrolige rapport om undersøgelse af whistleblower-sagen Ringbo

Medlemsforslag

Det foreslås,

 

  1. at Socialudvalget, på baggrund af en drøftelse af de fortrolige rapporter fra hhv. Norrbom Vinding og Borgerrådgiveren, med deltagelse af Borgerrådgiveren og repræsentanter fra advokatfirmaet, drøfter rapporterne og hovedkonklusionerne heri.

  2. at Socialudvalget, i forlængelse af beslutning på udvalgets møde den 15. juni, præciserer, at Socialforvaltningen skal offentliggøre den mest vidtrækkende udgave af Borgerrådgiverens rapport.

  3. at Socialudvalget skal godkende den endelige version af rapporten inden offentliggørelse.

 

(Stillet af Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti)

 

 

Motivering

På udvalgets møde den 15. juni 2016 blev der truffet beslutning om at pålægge borgmesteren, i samarbejde med borgerrådgiveren, at udarbejde en version af borgerrådgiverens fortrolige rapport om undersøgelse af whistleblowersagen Ringbo. Denne rapport skal indeholder de oplysninger, som på ingen måder er fortrolige, og være klar til offentliggørelse senest tre uger efter mødets afholdelse.

Dagen inden Socialudvalgets møde den 15. juni fik udvalgets medlemmer udleveret en fortrolig rapport fra advokatfirmaet Nordbom Vinding, udarbejdet i forlængelse af Borgerrådgiverens rapport om whistleblowersagen i relation til dødsfaldet på Ringbo i 2013.

Udvalgets medlemmer havde ikke mulighed for at læse det omfattende materialet inden mødet, og derfor blev der, på anmodning fra O, V og C, fremsat ønske om et ekstraordinært møde i udvalget, med det formål at få en politisk drøftelse af de fortrolige rapporter. Forslagsstillerne ønsker med dette dagsordenspunkt, at udvalget skal diskutere både den fortrolige redegørelse fra borgerrådgiveren og den fortrolige advokatundersøgelse samt have mulighed for at stille spørgsmål både til Borgerrådgiveren og Advokatfirmaet Norrbom Vinding.

Vi ønsker at pålægge forvaltningen, at offentliggøre nøjagtig det, som en evt. begæring om aktindsigt ville resultere i. I det omfang, at det er muligt, skal den fulde rapport altså fremlægges uden anonymisering af personhenførbare oplysninger.

Forslagsstillerne gør opmærksom på at Økonomiudvalget (ØU) har vedtaget at implementere Bo Smith-udvalgets anbefalinger i ”Forslag til kodeks for embedsmænd” i Københavns Kommune. Denne ØU-vedtagelse mener forslagsstillerne er udtryk for at kommunen skal gøre, hvad der er i kommunens magt for, at offentligheden får tillid til de oplysninger, som udgår fra kommunen og det politiske niveau.

Dette gælder også de oplysninger som Socialforvaltningens tidligere og nuværende personale og borgmester er kommet med i Ringbo-sagen. For at befolkningen kan have tillid til forvaltningen og det politiske system, er det derfor yderst vigtigt, at ukorrekte oplysninger korrigeres, når disse kommer for dagen. 

 

Beslutning

Socialudvalgets beslutning i mødet den 24. juni 2016

Som besluttet ved mødets start tog Socialudvalget stilling til det af Borgerrepræsentationens Sekretariats udarbejdede forslag til alternativt beslutningspunkt:

”Forslag til justeret beslutningspunkt

1. at Socialudvalget, på baggrund af en drøftelse af de fortrolige rapporter fra hhv. Norrbom Vinding og Borgerrådgiveren, med deltagelse af Borgerrådgiveren og repræsentanter fra advokatfirmaet, drøfter rapporterne og hovedkonklusionerne heri.

2. at Socialudvalget, i forlængelse af beslutning på udvalgets møde den 15. juni, henstiller til, at Socialforvaltningen offentliggører den mest vidtrækkende udgave af Borgerrådgiverens rapport.”

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten og Det Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag:

”Det foreslås,

”at følgende tilføjes til 2. at-punkt efter ordet ”Borgerrådgiverens rapport”: ”samt Norrbom Vindings personalejuridiske vurdering.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Det af Borgerrepræsentationens Sekretariat udarbejdede justerede beslutningsforslag med det vedtagne ændringsforslag blev herefter vedtaget uden afstemning.

 

 

Det Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre er glade for, at begge rapporter nu bliver offentliggjort. Vi finder dog stadig behov for at udtale kritik af de fejlagtige oplysninger, som forvaltningen har videregivet til henholdsvis udvalg, Folketinget mv.”

 

Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afgav følgende to protokolbemærkninger:

”Protokol nr. I vedr. forvaltningen:

VKO finder at forvaltningen har handlet kritisabelt og passivt ift. at orientere udvalget og offentligheden om konkrete og relevante oplysninger vedr. det tragiske drab på Ringbo i 2013. Forvaltningen har ikke korrigeret og rettet fejlagtige oplysninger til hverken udvalg eller borgerrepræsentation åbent og ærligt, hvilket er uacceptabelt. Det er relevant med denne skarpe kritisk, da de pågældende oplysninger ville have sat forvaltningens håndtering af Ringbo i et andet – og langt mere kritisk – lys. Som politiker, skal vi kende den fulde sandhed for at kunne træffe rette afgørelser.”

 

”Protokol nr. II vedr. borgmesteren:

VKO er af den helt klare opfattelse, at Socialborgmesteren har det øverste ansvar for den daglige ledelse og personaleforhold i Socialforvaltningen. Det er ligeledes Socialborgmesterens ansvar, at udvalget er fuldt oplyst, når det gælder om at korrigere tidligere oplyste forkerte og kritiske oplysninger. VKO har især ønsket at få belyst den fremgangsmåde, hvorpå Socialudvalget er blevet orienteret siden borgmesteren modtog Borgerrådgiverens rapport d. 28. januar 2016. Den har vi fundet meget utilstrækkelig. Sagen er først kommet på udvalgets dagsorden efter initiativ fra VKO, ligesom Borgerrådgiverens rapport først er sendt til udvalget d. 14. juni i år. Det finder vi for passivt.”

Til top