Mødedato: 24.06.2015, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

PUNKTET ER TRUKKET FRA DAGSORDENEN. Kommunalisering af Ungeinstitutionen Rymarksvænge

Se alle bilag

Der skal tages stilling til kommunalisering af den selvejende institution Ungeinstitutionen Rymarksvænge, der består af en døgninstitution for udsatte unge i alderen 14-18 år, samt et hybelafsnit for unge i alderen 15-23 år.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at det godkendes, at den selvejende institution Ungeinstitutionen Rymarksvænge kommunaliseres.

Problemstilling

Ungeinstitutionen Rymarksvænge (herefter Rymarksvænge) består af en døgninstitution og hybler. Målgruppen for døgninstitutionsafdelingen er udsatte og kriminalitetstruede unge i alderen 14-18 år. Hyblerne er Rymarksvænges tilbud til unge, som er i stand til at bo for sig selv med pædagogisk støtte efter behov. Efter den tidligere leders fratrædelse og dialog med Socialforvaltningen har bestyrelsen for Rymarksvænge besluttet at ansøge Københavns Kommune om at blive kommunaliseret og lagt sammen med Børne- og Ungdomspensionen Brydes Allé (herefter Brydes Allé).

Løsning

Socialforvaltningen anbefaler, at bestyrelsens anmodning om kommunalisering af Rymarksvænge imødekommes.

Den nu tidligere leder af Rymarksvænge fratrådte sin stilling pr. 1. maj 2015. Der har efterfølgende været en tæt dialog mellem Socialforvaltningen og Rymarksvænges bestyrelse om at finde en ledelsesmæssig løsning for institutionen. Der har været
enighed om, at det var hensigtsmæssigt, at Rymarksvænge indgik i et tæt samarbejde med Brydes Allé, der henvender sig til samme målgruppe, og som, ligesom Rymarksvænge, er en del af
Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge.

Den 1. maj overtog Brydes Allé derfor ledelsen af Rymarksvænge, og Socialforvaltningen udarbejdede et udkast til en samarbejdsaftale med bestyrelsen for at bibeholde Rymarksvænge som selvejende institution.

Udkastet blev behandlet på bestyrelsesmøde den 26. maj 2015. Bestyrelsen på Rymarksvænge har dog meddelt, at den har vanskeligt ved at se sin rolle i forhold til en ledelse ansat af kommunen. Bestyrelsen har derfor d. 2. juni 2015 ansøgt Københavns Kommune om kommunalisering.

Socialforvaltningen ønsker at bevare Rymarksvænge. Dette skyldes den store efterspørgsel efter pladserne; at der er tale om en veldrevet institution; og at Rymarksvænge spiller en central rolle i forhold til omstillingen af ungeområdet – Tæt på Familien.

Rymarksvænge har i 1. halvår af 2015 haft en belægning på 100 %, og denne tendens forventes at fortsætte. Rymarksvænge har flere forskellige boformer og pædagogiske tilbud, som gør institutionen i stand til at arbejde med unge, som kan have svært ved at indgå i mere faste, traditionelle døgninstitutionsrammer. Den pædagogiske indsats giver mulighed for massiv pædagogisk støtte til de unge i dagtimerne med gode muligheder for at arbejde tæt med den unge og familien ude i civilsamfundet. Rymarksvænge ønsker derudover at understøtte Tæt på Familien ved at omstille dele af døgninstitutionen til korte, intensive anbringelser.

En kommunalisering af Rymarksvænge vil indebære, at forvaltningen får det fulde ledelses- og personalemæssige ansvar for Rymarksvænge. Som beskrevet overfor er der allerede konstitueret en fælles ledelse for institutionerne Rymarksvænge og Brydes Allé. Dette forventes at fortsætte efter kommunaliseringen af Rymarksvænge.

Formålet med en sammenlægning af de to institutioner er at styrke samarbejdet mellem institutionerne, skabe et grundlag for en mere effektiv ressourceudnyttelse samt fremtidssikre institutionerne gennem større fleksibilitet i udviklingen af tilbud til målgruppen, til gavn for de udsatte og anbragte unge.

Institutionen er i forvejen tæt integreret i forvaltningens centerstruktur samt IT- og økonomisystemer, og derfor vil kommunaliseringen ikke medføre større ændringer i forhold til den daglige drift. Derudover vil en kommunalisering indebære, at Københavns Ejendomme indtræder som lejer i et af Rymarksvænge lejemål, da lokalerne, hvori døgninstitutionen drives, er ejet af boligforeningen FSB.

Forvaltningen har gode erfaringer med kommunalisering fra en lignende sag, hvor Brydes Allé blev kommunaliseret per 1. januar 2014.

Kommunaliseringen af Rymarksvænge vil ikke medføre større ændringer for de nuværende beboere og personalet, da alle medarbejdere kan fortsætte, og beboerne kan blive boende. 

Økonomi

Der forventes ikke at være økonomiske konsekvenser ved kommunaliseringen af Rymarksvænge.

Eventuelle udgifter i forbindelse med kommunaliseringen vil blive håndteret inden for Socialudvalgets ramme på bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1, Døgninstitutioner.

Rymarksvænge har gennem en årrække haft en sund økonomi.

Tabel 1. Regnskab for Rymarksvænge 2012-2015

Regnskab for Rymarksvænge  
2015 – prognose pr. 31. maj 2015 Balance
2014 regnskab -137.000*
2013 regnskab -29.000*
2012 regnskab -192.000*
*Minus er mindreforbrug

Rymarksvænge har ingen gældsforpligtelser eller tilgodehavender, som vil belaste eller tilfalde Københavns Kommune ved en kommunalisering.

Aktiviteterne videreføres i de eksisterende lokaler, og Københavns Kommune forventer, at kunne overtage den selvejende institutions lejemål efter nærmere aftale med udlejer, der er det almennyttige boligselskab FSB.

Vedligeholdelsesstanden på lejemålet er god, og der er indenfor de seneste år foretaget renovering af køkken og badeværelser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget anbefaler indstillingen, vil den blive sendt videre til godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Hvis indstillingen bliver godkendt, vil Socialforvaltningen i samarbejde med Rymarksvænge udarbejde en aftale om virksomhedsoverdragelse, så Rymarksvænge kan blive kommunaliseret.

 Anette Laigaard        

                                    /
 Mie Rohde Laursen

 

 

 

Beslutning

Indstillingen blev udsat til behandling på et senere udvalgsmøde.

Til top