Mødedato: 24.04.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

2. Behandling af budget 2025

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til 2. behandling af omprioriteringsforslag til budget 2025, og dermed hvordan udvalget vil opfylde sit effektiviseringsbidrag på 57,6 mio. kr. Socialudvalget vedtog den 28. februar 2024 investeringsforslag for 28,3 mio. kr. til at opfylde en del af effektiviseringskravet. 17,1 mio. kr. kan herudover dækkes via stigende profiler fra tidligere års effektiviseringer mv., men der udestår at blive vedtaget effektiviseringsforslag for 12,2 mio. kr. Udvalget kan vælge at vedtage effektiviseringer, der ligger ud over effektiviseringskravet, og skal i så fald beslutte, hvordan den overskydende finansiering skal anvendes.

Under behandling af punktet vil der blive vist et regneark som baggrund for drøftelse af opfyldelse af effektiviseringskravet og anvendelse af evt. overskydende finansiering.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

1.

at Socialudvalget godkender, at 17,1 mio. kr. af Socialudvalgets effektiviseringsbidrag finansieres via allerede besluttede initiativer: Stigende profiler fra tidligere effektiviseringer, tværgående forslag, indkøbseffektiviseringer, faldende udgifter til Udbetaling Danmark og besparelse som følge af køb af fast ejendom (besluttet af Borgerrepræsentationen).

 

 

2.

at Socialudvalget godkender effektiviseringsforslag fra nedenstående liste for minimum 12,2 mio. kr. til Socialudvalgets effektiviseringsbidrag, og at evt. overskydende provenu anvendes til at håndtere interne udfordringer i Socialforvaltningen:

 

2a.

BU04(2025) Omlægning af visitation til ungestøtte (tidligere efterværn)

 

2b.

TV06(2025) Afvikling af supplerende ydelser eller sygebehandling (§ 102 ydelser)

 

2c.

TV07(2025) Brug af frigivne midler fra afdrag af internt lån

 

2d.

TV08(2025) Stigende profiler ifm. sparekataloget i 2024

 

2e.

TV09(2025) Rammereduktion på det administrative område

 

 

 

3.

at Socialudvalget godkender følgende effektiviseringsforslag for 2 mio. kr., og at disse anvendes til at finansiere interne udfordringer:

 

3a.

SU15 Indkøbsordning – skærpet visitation

 

3b.

SU16 Takster - ophør af tilskud til borgernes egenbetaling

 

3c

SU18 Ophør af årlig ’Ekstra rengøring’

 

 

4.

at Socialudvalget drøfter, hvilke bevillingsudløb der vurderes relevante at videreføre ved budget 2025 og om bevillingsudløbene kan være en  specifik udfordring.

 

Hertil kommer at-punkter af mere teknisk karakter:

5.

at Socialudvalget godkender de obligatoriske bilag til kommunens budget: udvalgsafsnit (bilag 9), takstbilag (bilag 10) og bevillingsoversigt (bilag 11)

 

 

 

6.

at Socialudvalget bemyndiger Socialforvaltningen til at indarbejde konsekvensrettelser, herunder tekniske korrektioner, i budgetmaterialet som følge af udvalgets beslutninger med henblik på at fremsende et samlet budgetforslag til Økonomiforvaltningen

Problemstilling

Økonomiudvalget vedtog indkaldelsescirkulæret for budget 2025 den 24. januar 2024 og dermed det samlede effektiviseringsmåltal for kommunen på i alt 250 mio. kr. Socialudvalgets effektiviseringsbidrag udgør 57,6 mio. kr., hvoraf 4,9 mio. kr. skal være besparelser på administrative udgifter.

Socialudvalget besluttede den 28. februar 2024, at 13 investeringsforslag indgår i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljerne i Overførelsessagen 23/24, og at provenuet fra forslagene anvendes til at indfri forvaltningens effektiviseringsmåltal for 2025. To forvaltningstværgående forslag er også blevet godkendt i hhv. Børne- og Ungdomsudvalget den 28. februar og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 4. marts 2024. Socialudvalget har derfor samlet set vedtaget effektiviseringer for 28,3 mio. kr. ud af de 57,6 mio. kr. i 2025. En oversigt over de godkendte forslag fremgår af bilag 1. Det bemærkes i forbindelse hermed, at et yderligere investeringsforslag vedr. oprettelse af Autismehuset er udskudt. Der er fundet en lokation, som formentlig er egnet, men der er behov for konsolidering af forslaget, som i stedet forventes løftet ifm. Budget 2025.

Socialforvaltningen har bevillinger, der udløber med udgangen af 2024 (bilag 5, 6, 7 og 8). Jf. indkaldelsescirkulæret skal fagudvalg tage aktivt stilling til, hvorvidt forvaltningens bevillingsudløb er relevante at videreføre, og om bevillingsudløbene skal genbevilges inden for udvalgets ramme, herunder om de skal bevilges midlertidigt eller varigt. Proceduren svarer i al væsentlighed til den eksisterende procedure i Socialudvalget, hvor udvalget de senere år har valgt at anvende merprovenu på refinansiering af udløb.

Løsning

Da Socialudvalget allerede har fundet effektiviseringer for 28,3 mio. kr. ud af de i alt 57,6 mio. kr., udestår derfor at finde effektiviseringer for 29,3 mio. kr. i 2025. 17,1 mio. kr. af disse kan finansieres via allerede besluttede initiativer som stigende profiler mv. Hvis Socialudvalget vedtager det, vil der fortsat udestå finansiering af 12,2 mio. kr. af effektiviseringskravet, som skal findes via effektiviseringsforslag.

At-punkt 1: Teknisk finansiering af effektiviseringsbidrag

Socialudvalget har besluttet, at de 13 investeringsforslag, som blev vedtaget på udvalgsmødet den 28. februar 2024, skal bidrage til effektiviseringskravet. Herudover indstiller Socialforvaltningen, at det ekstra provenu fra tidligere års vedtaget investerings- og effektiviseringsforslag, hvor effektiviseringen ikke har haft fuld effekt i året, hvor det blev indfaset, bliver anvendt til måltallet. Disse forslag har stigende profiler på i alt 11,1 mio. kr.

Socialudvalget skal ligeledes tage stilling til, hvorvidt to forvaltningstværgående forslag omhandlende hhv.Administrative lettelser i mobilhåndteringen” og ” Indregning af energibesparelser ved renovering og planlagt vedligehold ligeledes skal anvendes til effektiviseringskravet Forslagene fremgår af bilag 3 og blev også forelagt udvalget til 1. behandlingen den 3. februar 2024. Socialforvaltningen indstiller, at provenuet fra disse på sammenlagt 0,6 mio. kr. anvendes til effektiviseringskravet.

Herudover indstiller Socialforvaltningen, at midlerne fra indkøbseffektiviseringer og faldende udgifter til Udbetaling Danmark for samlet 3,1 mio. kr., som også fremgår af indkaldelsescirkulæret, medregnes. 

Endelig indgår det i aftale om Overførselssagen 2023-2024, at der købes en fast ejendom, hvilket medfører besparelse, som medgår til udvalgenes opfyldelse af måltal for administrative forenklinger. Økonomiforvaltningen har meddelt, at Socialudvalget i den forbindelse kan indregne en besparelse 2,3 mio. kr. i 2025.

Ovenstående indstillinger vil samlet betyde, at der vil udestå 12,2 mio. kr., som dermed skal findes via nye effektiviseringer. Heraf skal mindst 1,7 mio.kr. være besparelser på administration. Det samlede overblik fremgår af tabel 1.

Tabel 1. Oversigt over teknisk opfyldelse af effektiviseringskrav til budget 2025

Omprioriteringsbidrag til kommunens effektiviseringsstrategi

mio.kr. 2025 p/l

Måltal for forvaltningsspecifikke effektiviseringsforslag

57,6

Vedtagne investeringsforslag

-28,3

Måltal efter behandlingen af investeringsforslag

29,3

Stigende profiler fra tidligere års effektiviseringer

-11,1

Besparelse som følge af køb af fast ejendom

-2,3

Indkøbseffektiviseringer

-2,2

Faldende udgifter til Udbetaling Danmark

-0,9

Forvaltnings tværgående forslag

-0,6

Samlet provenu for allerede besluttede initiativer

-17,1

I alt udestående Socialudvalgets bidrag

12,2

 

At-punkt 2: Beslutning om effektiviseringsforslag til effektiviseringsbidraget

Til at opfylde effektiviseringskravet har Socialforvaltningen udarbejdet et katalog over effektiviseringsforslag, som blev drøftet ifm. udvalgets budgetseminar den 2.-3. februar 2024. Kataloget er siden blevet opdateret med yderligere effektiviseringsforslag, herunder ”TV09(2025) - Rammereduktion på det administrative område”. Af nedenstående tabel 2 fremgår en oversigt over Socialforvaltningens effektiviseringsforslag til budget 2025. Forslagene fremgår af bilag 2.

Tabel 2. Oversigt over SOF's  effektiviseringsforslag til Budget 2025

Nr.

Forslag

mio.kr. 2025 p/l

2a.

BU04(2025) - Omlægning af visitation til ungestøtte (tidligere efterværn)

-2,5

2b.

TV06(2025) - Afvikling af supplerende ydelser eller sygebehandling (§ 102 ydelser)

-0,7

2c.

TV07(2025) - Brug af frigivne midler fra afdrag af internt lån

-3,5

2d.

TV08(2025) - Stigende profiler sparekataloget i 2024

-2,8

2e.

TV09(2025) - Rammereduktion på det administrative område

-5,2

 

I alt, kun Socialforvaltningen

-14,7

 

Hvis der ikke vedtages forslag, der tilvejebringer et provenu på mindst 12,2 mio. kr., jf. tabel 1, vil det resterende provenu i stedet skulle findes via forslagene under punkt 3, jf. tabel 2, eller alternative besparelser, fx en rammebesparelse eller lign. Socialforvaltningen anbefaler, at evt. overskydende provenu anvendes til interne udfordringer.

 

At-punkt 3: Beslutning om effektiviseringsforslag til interne udfordringer

Sundheds- og Omsorgsudvalget havde 2. behandling den 18. april 2024, hvor de vedtog tre effektiviseringsforslag om hjemmeplejen, som både vedrører Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget (Bilag 4), da der skal være ens serviceniveau mellem de to udvalg. Det er en forudsætning for at fastholde ens serviceniveau på indsatser på tværs af Københavns Kommune, at forslagene godkendes af begge udvalg.

Tabel 3. Oversigt over SUF's effektiviseringsforslag på hjemmeplejen til Budget 2025

Nr.

Forslag

mio.kr. 2025 p/l

3a.

SU15 - Indkøbsordning – skærpet visitation

-0,4

3b.

SU16 - Takster - ophør af tilskud til borgernes egenbetaling

-0,4

3c.

SU18 - Ophør af årlig ’Ekstra rengøring’

-1,3

 

I alt, Socialforvaltningens andel i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag

-2,0*

*Afvigelse skyldes afrundinger

Det samlede provenu for forslagene på hjemmeplejen udgør  2 mio. kr. Hvis udvalget vedtager et eller flere af forslagene, anbefaler Socialforvaltningen, at det overskydende provenu anvendes til interne udfordringer i 2025, herunder de økonomiske udfordringer i hjemmeplejen. Dette skal også ses i sammenhæng med den politiske aftale om Overførselssagen 2023-24, der forpligter Socialudvalget til at sikre budget i balance i 2024 og tiltag i 2025 med henblik på etablering af en langsigtet strukturel balance i udvalgets økonomi.

At-punkt 4: Vurdering af, hvorvidt bevillingsudløb er relevante at videreføre

Socialforvaltningen har en række bevillinger, der udløber i 2024 (bilag 5 og 6). Ifølge indkaldelsescirkulæret skal udvalget tage stilling til, hvorvidt de enkelte bevillingsudløb er relevante at videreføre eller ej, samt om bevillingsudløbene kan kategoriseres som en specifik udfordring. Til denne vurdering er der udarbejdet materiale indeholdende konsekvensbeskrivelser for bevillingsudløbene (bilag 7 og 6). På udvalgsmødet fremvises et regneark (bilag 5), som udfyldes i forbindelse med stillingtagen til bevillingsudløbene. I dette regneark fremgår bl.a., om bevillingsudløbet tidligere har været genbevilget.

At-punkt 5: Udvalgsafsnit, takstbilag og bevillingsoversigt
Socialudvalget skal tage stilling til nedenstående obligatoriske bilag med budgetbidraget 2025. Der er tale om et bilag, som skal indgå i juniindstillingen for budget 2025, som forelægges Økonomiudvalget den 4. juni 2024:

  • Udvalgsafsnit (bilag 9): Udvalgsafsnittet beskriver kort udvalgets overordnede opgaver og forvaltningens hovedudfordringer.
  • Takstoversigt (bilag 10): Takstoversigten viser udvalgets takster.
  • Bevillingsoversigt (bilag 11): Bevillingsoversigten giver et overblik over udviklingen i udvalgets budget fordelt på bevillinger.

At-punkt 6: Tilpasning af budgetmaterialet

Socialforvaltningen vil efter Socialudvalgets 2. behandling af budgetforslag 2025 indarbejde tekniske korrektioner og konsekvensrettelser i budgetmaterialet som følge af udvalgets beslutninger.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser fremgår af sagen.

Videre proces

Socialforvaltningen vil efter Socialudvalgets 2. behandling af budgetforslag 2025 indarbejde tekniske korrektioner og konsekvensrettelser i budgetmaterialet som følge af udvalgets beslutninger. Socialforvaltningen sender efter indarbejdelse af tekniske korrektioner og konsekvensrettelser i budgetmaterialet det samlede budgetbidrag til Økonomiforvaltningen den 2. maj 2024. Økonomiudvalget behandler udvalgenes budgetbidrag den 4. juni 2024. De politiske forhandlinger om budget 2025 forventes at foregå i perioden fra den 1. september til den 15. september 2024. Budgettet vedtages endeligt af Borgerrepræsentationen den 3. oktober 2024.

Mikkel Boje

                                         / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

1. at-punkt blev godkendt.

Ad 2. at-punkt blev TV06, TV07), TV08 og TV09 godkendt. BU04 udgik.

Ad 3. at-punkt blev SU15, SU16 og SU18 godkendt. SU14b og SU21 udgik jf. vedlagte rettelsesblad, da de ikke blev godkendt i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 18. april 2024.

4. at-punkt blev drøftet

5. og 6. at-punkter blev godkendt.

 

Socialudvalget afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialudvalget ser frem til præsentationen af modeller for demografi på udsatte børn og unge, som forelægges Økonomiudvalget den 4. juni 2024. Tidligere har det været midlertidige bevillinger, der har dækket behovet for indsatser til udsatte børn- og ungemålgruppen, herunder behovet for midler til antallet af nødvendige anbringelser uden for hjemmet og forebyggende foranstaltninger.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialområdet har i alt udløb for mindst 270 mio.kr i 2024. Langt størstedelen af udløbene dækker Socialforvaltningens grunddrift som; personlig støtte til mennesker med handicap, ansatte sagsbehandlere, normering på botilbud og tid til omsorg og støtte. Finansiering og måltal er der allerede, men ligger lige nu i den pulje penge, der skal forhandles om ved det store bord. Enhedslisten mener, at budgetkredsen fra starten af forhandlingerne bør tilbageføre de udløb, der dækker over driftsmidler til socialområdet – inden man begynder at dele penge ud til andre områder. Hvis socialområdet mister 270 mio. kr., får det kæmpe betydning for mange mennesker, som i forvejen er presset. Grunddriften skal sikres i alle forvaltninger, inden man igangsætter nye initiativer.”

Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.


Til top