Mødedato: 24.04.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Redegørelse om Fensmarksgade Døgninstitution

Se alle bilag

Resumé

Socialforvaltningen har udarbejdet en redegørelse om Fensmarksgade Døgninstitution på baggrund af den kritik, der har været fremsat af institutionen. Redegørelsen gennemgår de bekymringshenvendelser og oplysninger, Socialforvaltningen har modtaget siden april 2023 og viser, hvordan forvaltningen har afdækket og håndteret kritikpunkter. Redegørelsen viser, at der har været udfordringer med arbejdsmiljøet og trivslen i en del af personalegruppen, og at institutionen siden sommeren 2023 har arbejdet med handleplaner for at rette op på disse forhold. Redegørelsen viser også, at der bl.a. har været behov for at tydeliggøre retningslinjer for tilbuddets arbejdet og sikre en tilbundsgående implementering af disse i hele medarbejdergruppen, fx ift. håndtering af vold og trusler i arbejdet. Socialforvaltningens undersøgelser kan til gengæld ikke bekræfte en række konkrete påstande, herunder ift. adfærd hos ledelse og personale samt ift. de unges generelle trivsel.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget tager redegørelsen om Fensmarksgade Døgninstitution til efterretning.

Problemstilling

Fensmarksgade er en døgninstitution under Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge (CUKU) i Borgercenter Børn og Unge. Tilbuddet har 10 pladser, og målgruppen er børn og unge mellem 12 og 17 år, med mulighed for efterværn til det 23. år. Der er tale om unge, som er karakteriserede ved at være risikovillige, ved at have et vist misbrug af rusmidler og ved at være kriminalitetstruede. Fensmarksgade har indtil sommeren 2023 været beliggende centralt på Nørrebro, men er pga. en renovering af de eksisterende bygninger flyttet til midlertidige faciliteter på Sundholmsvej på Amager.

Fensmarksgade blev d. 18. december 2023 sat under skærpet tilsyn af Socialtilsynet frem til april 2024.

Løsning

Socialforvaltningen har udarbejdet en redegørelse om udviklingen på Fensmarksgade siden ultimo april 2023, hvor resultaterne af Socialforvaltningens trivselsundersøgelse lå klar. Redegørelsen er vedlagt som fortroligt bilag til sagen (bilag 1) sammen med en fortrolig samlet tidslinje (bilag 2) og den seneste udgave af den handleplan, institutionen aktuelt arbejder efter (bilag 3). Redegørelsen gennemgår de bekymringshenvendelser og oplysninger, Socialforvaltningen har modtaget siden trivselsundersøgelsen i april 2023 og frem til 1. april 2024, og viser, hvordan forvaltningen har arbejdet afdækket og håndteret de væsentligste kritikpunkter. Redegørelsen uddyber dermed orienteringer, som Socialudvalget har modtaget løbende om Fensmarksgade siden august 2023. I det omfang forvaltningen modtager nye oplysninger i sagen, vil disse naturligvis også blive undersøgt.

Redegørelsen viser, at der har været problemer med arbejdsmiljøet og trivslen i en del af personalegruppen, og at institutionen siden sommeren 2023 har arbejdet med handleplaner for at rette op på disse forhold, herunder som opfølgning på trivselsundersøgelse og arbejdspladsvurdering (APV) i foråret. Redegørelsen viser også, at der bl.a. har været behov for at tydeliggøre retningslinjer for tilbuddets arbejde og sikre en tilbundsgående implementering af disse i hele medarbejdergruppen. Redegørelsen bekræfter til gengæld ikke en række konkrete påstande, som bl.a. vedrører problematisk adfærd og praksis hos ledelse og personale.

Det er samlet set forvaltningens vurdering, at ledelsen af institutionen burde have handlet tidligere ift. at håndtere den splittelse, der har været internt i personalegruppen og genoprette et godt og trygt arbejdsmiljø. Det er ligeledes forvaltningens vurdering, at der har været behov for større tydelighed om retningslinjer og redskaber mhp. at sikre systematik i den daglige praksis, fx ift. vold og trusler og rumundersøgelser. Socialforvaltningen vurderer, at stabiliteten i personalegruppen er genoprettet, og at tilbuddet har de rette forudsætninger for at skabe et godt arbejdsmiljø og sikre den nødvendige faglige kvalitet gennem igangsatte handleplaner. Borgercenter Børn og Unge har gennem forløbet haft fokus på de unges trivsel, og der er bl.a. gennemført personrettet tilsyn med de unge for at sikre deres trivsel i lyset af udfordringerne med arbejdsmiljøet i personalegruppen.

Socialtilsyn Hovedstaden har givet Borgercenter Børn og Unge en tilbagemelding om, at tilsynet påtænker at træffe afgørelse om at forlænge det skærpede tilsyn.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.

Videre proces

Socialforvaltningen arbejder videre med de beskrevne tiltag i handleplanen for Fensmarksgade. Socialudvalget vil løbende blive orienteret, herunder når Socialtilsynet har truffet endelig afgørelse om institutionen.

Mikkel Boje                   

                                     / Sven Bjerre og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Socialudvalget tog sagen til efterretning med bemærkning om, at de ønskede en opfølgende drøftelse af sagen på et kommende møde.

Borgerrådgiver Johan Busse, borgercenterchef Sven Bjerre, kontorchef Eva Stokbro Jensen og centerchef Klaus Scheibye deltog under punktets behandling.

Til top