Mødedato: 24.04.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Nedlæggelse af Københavns Kommunes opfostrings- og uddannelseslegat

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til, om Socialforvaltningen skal anbefale Kultur- og Fritidsforvaltningen, at de søger om at få nedlagt ’Københavns Kommunes opfostrings- og uddannelseslegat’ hos Civilstyrelsen. Hvis legatet nedlægges, vil der være en restbeholdning på 1,3 mio. kr. Socialforvaltningen foreslår, at den går til sommerferie/weekendophold for børn, netværksskabende aktiviteter for forældre og pårørende samt børnene på institutioner og tilbud. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til nedlæggelsen af legatet, efter ansøgningen er behandlet hos Civilstyrelsen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen overfor Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler en nedlæggelse af ’Københavns Kommunes opfostrings- og uddannelseslegat’
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen overfor Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler, at en restbeholdning på 1,3 mio. kr. i Kultur- og Fritidsforvaltningen kan anvendes på sommerferie og weekendophold for børn, netværksskabende aktiviteter for forældre og pårørende samt på børnene på institutioner og tilbud i Socialforvaltningen, hvis Civilstyrelsen godkender Kultur- og Fritidsforvaltningens ansøgning om nedlæggelse.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøger mulighederne for at opløse og nedlægge en række legater. Nedlæggelse er, ifølge Civilstyrelsens retningslinjer, en mulighed for legater med en beholdning på under tre til fire mio. kr., hvis de bl.a. har eksisteret i over 10 år.

Kultur og Fritidsforvaltningen har på den baggrund kontaktet Socialforvaltningen angående ’Københavns Kommunes opfostrings- og uddannelseslegat’ (tidligere ’Legat til eleverne ved det Kgl. Opfostringshus’), som Kultur- og Fritidsudvalget er bestyrelse for. Årsagen er, at omkostningerne til administration og til deponering af midlerne er forholdsvis høje samtidig med, at afkastene fra legatet pr. år er ganske lave. Legatet havde oprindeligt til formål at yde støtte til eleverne ved Det Kgl. Opfostringshus, som i dag er nedlagt som institution. Legatet uddeles til elever på tilsvarende institutioner og skal anvendes til opmuntring og støtte for elever, fortrinsvis til formål, hvortil der ikke ydes støtte af det offentlige.

Hvis legatet nedlægges, vil det være muligt at anvende restbeholdningen på 1,3 mio. kr. til projekter/institutioner for udsatte børn og unge i Københavns Kommune. Kultur- og Fritidsforvaltningen har på den baggrund efterspurgt Socialforvaltningens synspunkter vedrørende en legatnedlæggelse samt forslag til anvendelsen af legatets beholdning indenfor legatets formål.

Løsning

Socialforvaltningen anbefaler at nedlægge ’Københavns Kommunes opfostrings- og uddannelseslegat’, da Socialforvaltningen vil få et større udbytte af legatet/fonden, hvis det nedlægges. Ved en nedlæggelse vil restbeholdningen på 1,3 mio. kr. kunne anvendes. Det vil derudover være en hjælp for Kultur- og Fritidsforvaltningen, ligesom der er tale om et legat, som Socialforvaltningen ikke får søgt, blandt andet på grund af ressourceforbruget ved at udarbejde ansøgninger løbende. Der er tidligere kun udbetalt en enkelt bevilling fra legatet, hvilket var i 2017 på 0,45 mio. kr. til den sikrede institution Sønderbro målrettet etablering af træningsfaciliteter. For det tredje kan restbeholdningen finansiere nogle tiltag, som Borgercenter Børn og Unge for tiden sparer væk på grund af den økonomiske udfordring, der er på socialområdet.  

Borgercenter Børn og Unge ser muligheder for at anvende restbeholdningen på 1,3 mio. kr. på sommerferie og weekendophold for børn, netværksskabende aktiviteter for forældre og pårørende samt på børnene på institutioner og tilbud. Helt konkret foreslår Borgercenter Børn og Unge, at midlerne med fordel kan anvendes på følgende projekter/institutioner, hvis det lykkedes at få ansøgningen godkendt hos henholdsvis Civilstyrelsen og Kultur- og Fritidsudvalget:

  • Sommerferie for børnene på Josephine Schneiders Børnehjem
  • Aktiviteter til netværksskabelse mellem forældre til børn på udvalgte døgninstitutioner i Center for Socialpædagogik og Psykiatri
  • Aktiviteter med pårørendegruppe på institutioner i Center for Socialpædagogik og Psykiatri
  • Udvidelse af projekt Fælles Ungeliv til at inkludere unge fra andre institutioner
  • Weekendophold for børn og unge anbragt på døgninstitution. Med inspiration fra Struer Kommune Skolehjem, som har fået midler fra Socialstyrelsen til netværksskabende aktiviteter for plejefamilier og anbragte børn.

Civilstyrelsen skal godkende nedlæggelsen af legatet, hvorefter Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en sag om godkendelse af nedlæggelsen, da de er bestyrelse for legatet. Herefter vil Socialforvaltningen kunne søge om midlerne fra restbeholdningen hos Kultur- og Fritidsforvaltningen, fx via en samlet ansøgning, der dækker over flere projekter, for på den måde at lette det administrative arbejde og herefter få midlerne udbetalt. Forvaltningen skal efter anvendelse af midlerne aflægge regnskab.

I tilfælde af, at Civilstyrelsen ikke godkender nedlæggelsen, vil legatet fortsætte som hidtil. Derudover, hvis både Civilstyrelsen og Kultur- og Fritidsudvalget godkender, men ansøgningerne fra Socialforvaltningen ikke godkendes af hhv. Kultur- og Fritidsudvalget og -forvaltningen, vil midlerne til projektet/projekterne ikke kunne udbetales. Socialforvaltningen vil i så fald skulle sende en ny ansøgning.

Økonomi

Midlerne forventes tidligst at kunne udbetales ultimo 2024/primo 2025 på grund af en potentielt lang ansøgningsproces ved Civilstyrelsen. Hvis Socialforvaltningen får bevilliget midler fra restbeholdningen til projekter, skal de behandles som eksternt finansierede projekter. Det betyder, at budgettet for anvendelse af midlerne skal med i sagen om bevillingsmæssige ændringer i det år midlerne indbetales til Socialforvaltningen.  

Administrative konsekvenser

Hvis indstillingen vedtages, er der få forventede administrative konsekvenser. Socialforvaltningen skal sende en samlet eller flere separate ansøgninger til Kultur- og Fritidsforvaltningen vedrørende de ønskede projekter, samt regnskaber, hvis Socialforvaltningen tildeles midler fra restbeholdningen.

 

Lav, middel eller høj

Enkeltstående eller løbende

Den administrative konsekvens er

Lav

Løbende i op til en treårig periode

Politisk handlerum

Hvis Socialudvalget ikke godkender indstillingen, vil Socialforvaltningen ikke anbefale en nedlæggelse, hvilket betyder, at Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke sender en ansøgning til Civilstyrelsen om nedlæggelse af legatet. Derfor er der heller ingen restbeholdning, som Socialforvaltningen kan søge om. Hvis det er tilfældet, vil legatet fortsætte, og Socialforvaltningen har mulighed for at søge dette mod en lavere udbetaling, sammenlignet med restbeholdningen, på grund af de høje omkostninger til administration og til deponering af midlerne og de lave afkaste fra legatet.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes af Socialudvalget, sender Socialforvaltningen sine synspunkter og forslag til Kultur- og Fritidsforvaltningen. De vil herefter sende en ansøgning til Civilstyrelsen om nedlæggelse af legatet, herunder forslag til anvendelse af restbeløbet med udgangspunkt i Socialforvaltningens input. Denne proces kan tage op mod ni måneder. Hvis nedlæggelsen godkendes af Civilstyrelsen, skal Kultur- og Fritidsudvalget, bestyrelsen for legatet, præsenteres for og godkende en indstilling herom. Herefter vil en proces med henblik på uddeling af restbeholdningen indenfor formålet igangsættes, hvilket skal ske inden for tre år.

Mikkel Boje                      

                                            / Sven Bjerre og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen. 
Til top