Mødedato: 23.11.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialudvalgets handleplan til Københavns Kommunes Sundhedspolitik

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende Socialudvalgets handleplan for implementering af Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014. Indstillingen har relation til Socialudvalgets pejlemærke om at flere misbrugere får en tidligere indsats og misbrugsplanen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1. At Socialudvalget godkender Socialudvalgets handleplan til Københavns Kommunes Sundhedspolitik

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 26. maj 2011 Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014 – ”Længe Leve København”. Samtidig blev det besluttet, at hvert af de stående udvalg skal udarbejde en handleplan for de aktiviteter i sundhedspolitikken, som de har andel i.

Sundhedspolitikken er opbygget i fire spor: Spor 1: Mere liv – bedre liv. Spor 2: Sund og aktiv hverdag. Spor 3: Mere lighed i sundhed. Spor 4: Bedre forebyggelse og behandling, som hver især har fokus på rygning, alkohol og fysisk aktivitet. Socialudvalget skal tage stilling til, hvordan udvalget vil bidrage til udmøntning af sundhedspolitikken.

Løsning

Socialudvalgets handleplan rummer både indsatser, som alene er forankret i Socialforvaltningen samt indsatser, der går på tværs af forvaltninger. Nogle indsatser er allerede igangsat, mens andre er i opstartsfasen.

Socialforvaltningen har generelt et stort fokus på sundhed i indsatsen overfor målgruppen. Sundhed er et tema i borgerens funktionsevnevurdering og i forandringskompasset, hvor sundhed er en af de ti dimensioner. Dertil kommer de konkrete indsatser som beskrivelse i handleplanen.

Socialudvalgets handleplan til Københavns Kommunes sundhedspolitik indeholder følgende indsatser, som understøtter politikken:


Spor 1 Mere liv – bedre byliv
Socialforvaltningen vil arbejde for at skabe fælles udendørsarealer omkring relevante tilbud.
På forvaltningens bosteder som eksempelvis Sundbygård og Sundbyvang skabes fælles udendørsarealer med de omkringliggende boliger, så der skabes fælles grønne arealer.

Spor 2 Sund og aktiv hverdag
Københavns Kommunes sundhedspolitik for botilbud og aktivitets- og samværstilbud til borgere med sindslidelser 2011-2014.
I regi af Københavns Kommunes sundhedspolitik for botilbud og aktivitets- og samværstilbud til borgere med sindslidelser implementeres en række sundhedsindsatser: Etablering af sundhedsnetværk på tværs mellem bosteder og aktivitets- og samværstilbud, afholdelse af temadage med sundhedsfokus, udvidelse af rygestopambassadørordning, udarbejdelse af lokale rygepolitikker, samarbejde med Københavns Madhus om køkkenløft og fokus på sunde måltider samt uddannelse indenfor sundhed for medarbejdere.

Sundhedspolitik for bo- og dagtilbud på handicapområdet.
Socialforvaltningen er i gang med at udarbejde en sundhedspolitik for bo- og dagtilbud på handicapområdet. Formålet er, at skabe tilbud, som understøtter øget sundhed og livskvalitet for målgruppen. Sundhedspolitikken for borgere med handicap forelægges Socialudvalget til godkendelse primo 2012.

Hverdagstræning i Socialforvaltningens hjemmepleje.
Hverdagstræning støtter borgere med handicap, sindslidelser eller misbrug i at leve et aktivt og selvstændigt liv. Hverdagstræning og rehabilitering i Socialforvaltningens hjemmepleje skal bidrager til, at en andel af borgerne bliver helt eller delvist selvhjulpen.

Styrket sundhed for ledige
Indsatserne herunder skal forbedre ledige københavneres sundhed som led i beskæftigelsesindsatsen. Indsatserne foregår i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i regi af Fælles strategi for udsatte og syge borgere i BIF, SOF og SUF. Målgruppen er overvejende kontanthjælpsmodtagere, herunder BIF-SOF fælles borgere

Spor 3 Mere lighed i sundhed

Kortlægning af eksisterende indsatser i udvalgte bydelene

Integrere sundhed i områdebaserede udviklingsprojekter i samarbejde med øvrige forvaltninger med udgangspunkt i kortlægning af eksisterende indsatser i bydelene Amager, Nørrebro/Bispebjerg og Vesterbro/Kongens Enghave, med særligt fokus på kultur og fritidstilbud, idrætstilbud samt tilbud, der understøtter beskæftigelses-, integrations-, social- og sundhedsområdet.

Spor 4 Bedre forebyggelse og behandling

Forebyggelse og behandling af alkohol- og rusmiddelmisbrug

Socialforvaltningen vil styrke samarbejdet om forebyggelse og behandling af alkohol- og rusmiddelmisbrug med særlig fokus på unge ved blandet andet at skabe et rusmiddelforebyggende miljø på de københavnske ungdomsuddannelser samt en tidlig rådgivende indsats over for elever, der er i risiko for eller på vej ud i et problematisk forbrug af rusmidler. Formål er en fælles målrettet forebyggende indsats overfor en målgruppe, som i dag ikke nås i tilstrækkelig grad grundet forvaltningernes forskellige fokus på hhv. behandling og forebyggelse.

 

Styrket samarbejde om børn 

Der etableres et styrket samarbejde på tværs af Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om opsporing af børn med sundheds- og trivselsudfordringer.

 

Stofindtagelsesrum

Der ønskes oprettet et stofindtagelsesrum i København til stofmisbrugere, der indtager illegale stoffer i det offentlige rum. Det overordnede formål er skadesreduktion i forbindelse med stofindtag. Det vil sige reduktion af infektioner og smitsomme sygdomme gennem bl.a. bedre injektionsvaner og vaccinationer for Hepatitis, hvilket vil medføre en øget sundhed blandt målgruppen af de mest udsatte stofmisbrugere. Der mangler imidlertid lovhjemmel, lokaliteter og økonomi. Det er forventeligt, at arbejdet om stofindtagelserum kan igangsættes, snarest efter evt. ny lovgivning, idet der allerede er givet politisk tilsagn af Socialudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Der henvises til Socialudvalgets handleplan (bilag1) for nærmere beskrivelse af de enkelte indsatser.

Økonomi

Med udtagelse af stofindtagelsesrummet er indsatserne beskrevet i Socialudvalgets handleplan finansieret inden for den eksisterende økonomiske ramme. Det forventes, at der i forbindelse med udmøntningen af sundhedspolitikken på handicapområdet vil indgå indsatser, der forudsætter finansiering. Socialudvalget forelægges oplæg herom i forbindelse med den kommende sag om sundhedspolitik på handicapområdet.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder hvert år en status på sundhedspolitikken. Borgerrepræsentationen forelægges årligt en redegørelse for fremdriften i sundhedspolitikken. Første status forelægges Borgerrepræsentationen i første kvartal 2012.

Anette Laigaard

                                                                  / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Punktet blev godkendt ved mødets start

Til top