Mødedato: 23.11.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Reviderede retningslinjer for ophold i botilbud på handicap-, udsatte- og psykiatriområdet

Se alle bilag

Socialudvalget skal forelægges reviderede retningslinjer for ophold i botilbud for udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,

  1. at udvalget godkender forvaltningens reviderede retningslinjer for ophold i botilbud for udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse (jf. servicelovens §§ 107 og 108) om administration af beboermidler, betaling for ydelser under ophold og bevilling af hjælpemidler (jf. bilag 1).

Problemstilling

Socialudvalget godkendte den 13. maj 2009 Socialforvaltningens retningslinjer for ophold i botilbud.

I de forløbne to år er der imidlertid sket en række lovmæssige ændringer på området i form af eksempelvis nye regler om betaling af kost og nye regler om boligdokumenter i længerevarende botilbud efter servicelovens § 108. Derfor skal udvalget nu behandle nu en revidering af de gældende retningslinjer på området. Der er desuden behov for en større harmonisering af retningslinjerne på tværs af udsatte-, handicap- og psykiatriområdet.

Løsning

De gældende retningslinjer blev udarbejdet i 2008/09. Formålet med retningslinjerne var først og fremmest at sikre beboernes og personalets retssikkerhed i forhold til beboeres økonomi, hjælpemidler/basisinventar, betaling for valgfrie ydelser mv.

I det følgende beskrives de væsentligste ændringer i de reviderede retningslinjer:

Betaling for kost

Den 1. juli 2009 blev der i medfør af servicelovens § 161 indført regler om maksimal egenbetaling for madservice for beboere på botilbud. Retningslinjerne er opdateret i overensstemmelse med lovændringen. Reglen om prisloft er allerede implementeret på tilbuddene.

 

Tydelig ansvarsfordeling

Retningslinjerne indeholder en tydeliggørelse af ansvaret i forbindelse med forskellige arbejdsopgaver som fx at udarbejde boligdokumenter, at beregne betaling for boligen og at behandle ansøgning om hjælpemidler og ansøgning om boligsikring/boligstøtte.

 

Øget grad af lokal selvbestemmelse

Retningslinjerne indebærer, at der er øget mulighed for at fastsætte lokale serviceniveauer på en række områder. Denne ændring sker for at imødekomme et ønske fra botilbuddenes side om at kunne tilgodese individuelle behov hos deres målgruppe og for at tydeliggøre, hvad man kan forvente som beboer på tilbuddet. Det er fx frister for til- og framelding af kost, niveau for ledsagelse til aktiviteter mv., omfang af ferierejser og private fester, kørsel med botilbuddets bus mv.

Begrænsning af krav vedr. liste over personlige effekter

Retningslinjernes krav om, hvem der skal have udarbejdet en liste over personlige effekter, er blevet præciseret, så det fremstår tydeligt, at det kun de beboere, der får hjælp til administration af deres økonomi.


Administration af økonomi

Det er præciseret, at der altid skal indgås en skriftlig aftale om, hvem der administrerer beboerens økonomi. Det gælder også, når det er beboeren selv, der administrerer økonomien.

Forvaltningen vurderer, at der med de reviderede retningslinjer sker en afklaring af en række usikkerheds­momenter. Samtidig sker der med de reviderede retningslinjer en større harmonisering mellem handicap-, psykiatri- og udsatteområdet, idet der er lavet flest mulige fælles regler på tværs af de tre målgruppeområder.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har oplyst, at de har en vejledning om pengesager fra 1999. Man vil i en kommende revision tage udgangspunkt i indholdet i Socialforvaltningens Retningslinjer for ophold i botilbud.  

Retningslinjerne har været i høring hos Handicaprådet og Dialogforum, som ikke har haft nogen kommentarer dertil (jf. bilag 2 og 3).

Økonomi

Der er ikke økonomiske konsekvenser af indstillingen.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender de reviderede retningslinjer, træder de i kraft med øjeblikkelig virkning.

Anette Laigaard

                                                                  /Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Punktet blev godkendt ved mødets start

Til top