Mødedato: 23.06.2021, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Samarbejde mellem Socialforvaltningen og Region Hovedstaden vedr. en ny tværsektoriel udsatteenhed

Se alle bilag

Resumé

Udsatterådene i Københavns Kommune og Region Hovedstaden har i august 2019 stillet forslag om etablering af en tværsektoriel udsatteenhed. Efterfølgende har der i Københavns Kommunes Socialudvalg og i Region Hovedstadens Social- og Psykiatriudvalg været politisk interesse for at afdække mulighederne for etablering af en ny tværsektoriel udsatteenhed. Der er derfor nedsat en styregruppe og en arbejdsgruppe bestående af medlemmer fra hhv. regionen og kommunen, som arbejder på at udarbejde et fælles oplæg, der beskriver forventningerne til hvilke borgernære problemstillinger, der skal løses og hvilke indsatser til borgerne, der bør styrkes med et tværsektorielt samarbejde. Socialudvalget gives en status på arbejdet.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget drøfter status på det tværsektorielle samarbejde med Region Hovedstaden ift. etablering af en ny tværsektoriel udsatteenhed.

Problemstilling

Udsatterådene i Københavns Kommune og Region Hovedstaden har begge i august 2019 stillet forslag om etablering af en tværsektoriel udsatteenhed på tværs af kommune og region med det formål at sikre sammenhængende forløb på tværs af sektorer for de mest udsatte borgere. Forslagene fra de to udsatteråd er vedlagt som bilag 1. Efterfølgende blev udsatterådenes forslag drøftet på et fælles møde d. 26. oktober 2020 mellem Socialudvalget i Københavns Kommune og Region Hovedstadens Social- og Psykiatriudvalg ift. muligheden for at etablere en fælles tværsektoriel udsatteenhed. Desuden fremgår det i Region Hovedstadens budgetaftale for 2021, at Udsatterådet har påpeget, at vi bør gå nye veje og afprøve nye samarbejdsformer sammen med kommunerne for at udvikle gode tilbud til de allermest udsatte mennesker. Københavns Kommune har vist interesse. Derfor vil vi samarbejde med dem og andre interesserede kom­muner om at afdække og beskrive mulighederne for en tværsektoriel udsatteenhed.”  

Løsning

Der er etableret en styregruppe og en arbejdsgruppe på tværs af Københavns Kommune og Region Hovedstaden, som i løbet af vinteren og foråret 2021 har arbejdet med det foreslåede samarbejde. Særligt er målgruppe, organisering og indsatser blevet drøftet. Der arbejdes på administrativt niveau på et fælles papir mellem Region Hovedstaden og Socialforvaltningen, der beskriver forventningerne til, hvilke borgernære problemstillinger, der skal løses og hvilke indsatser til borgerne, der bør styrkes. Målet er at beskrive, hvordan samarbejdet kan understøtte de allerede eksisterende indsatser, hvilke indsatser borgeren skal have bedre adgang til samt en skaleringsmodel for hvilke indsatser, der kan indgå i samarbejdet. Det bemærkes, at Socialforvaltningen og Region Hovedstaden i forvejen samarbejder om mange indsatser. I vedhæftede bilag 2 fremgår de eksisterende indsatser for målgruppen i Socialforvaltningen, hvor der er forskellige grader af samarbejde med regionen.

Foreløbige drøftelser vedr. tværsektorielt samarbejde:

Foreløbigt er det i arbejdsgruppen og styregruppen drøftet, at visionen med det tværsektorielle samarbejde er, at regionen og kommunen skal arbejde på at forbedre samarbejdet om målgruppen for at sikre en mere struktureret og koordineret indsats og dermed mere helhedsorienterede løsninger for borgerne.

Der er på administrativt niveau enighed mellem Region Hovedstaden og Socialforvaltningen om, at målgruppen som udgangspunkt kan bestå af særligt socialt udsatte københavnere med komplekse forløb og problemstillinger af fysisk, psykisk, social og/eller misbrugskarakter. Målgruppen er desuden kendetegnet ved, at de i mange tilfælde:

  • Har en hjemløshedsproblematik og opholder sig på gaden, herberg, natcafé, er sofasover eller funktionel hjemløs.

  • Har behov for en samtidig social-, rusmiddel- samt psykiatrisk og/ eller somatisk sundhedsmæssig indsats. F.eks. som resultat af ubehandlede psykiske lidelser (ofte ikke-diagnosticerede) og samtidigt forbrug af rusmidler.

  • Ikke kan opsøge og fastholde den nødvendige støtte og behandling fra de ordinære støttesystemer.

  • Har hyppige indlæggelser i psykiatrien og/eller somatikken eller vurderes at have behov for det.

Det er ikke et krav, at borgeren opfylder alle kriterier for at være inkluderet. F.eks. kan borgeren godt være inkluderet, selvom der er perioder, hvor behandlingspsykiatrien ikke vurderer, at vedkommende har behov for psykiatrisk behandling. Det er således ikke en betingelse for inklusion, at borgeren modtager psykiatrisk behandling. Tilsvarende ift. somatikken.

Det er desuden vigtigt, at beskæftigelsesperspektivet indgår i det tværsektorielle samarbejde.

Organiseringen af det tværsektorielle samarbejde kan udformes på mange måder inden for et bredt kontinuum af samarbejdsmodeller. I den ene ende af spektret kan man have koordinering og netværksorganisering på tværs af region og kommune og i den anden ende kan det være en ny selvstændig enhed med fælles ledelse og budget. Imellem de to yderpunkter i spektret kan der skrues op og ned for graden af samorganisering ift. budget, bevillingskompetencer, fysisk lokalisering, indsatser og borgerforløb. Den organisering, man ender med at vælge, skal understøtte, at den gruppe af borgere, som har mange kontakter ind i systemet, bliver identificeret og dermed kan visiteres ind i den tværsektoriel organisering.

Budget 2022:
Radikale Venstre har bestilt et budgetnotat om en udsatteenhed til Budget 2022, der skal beskrive forslag på socialområdet, der kan styrke indsatsen for de mest udsatte borgere i København. Det kunne f.eks. være midler til at:

  • Styrke sagsbehandlingen på tværs af Socialforvaltningens myndighedsområder ved at øge antallet af sagsbehandlere med lavere caseload.
  • Udvide det opsøgende gadeplansarbejde med dækning i døgn og weekender.
  • Levere fremskudt bydækkende substitutionsbehandling samt mulighed for døgnsubstitutionsbehandling for en mindre gruppe af de mest sundhedsmæssigt belastede borgere.
  • Udvide Housing First-indsatsen til sikring af målgruppens mulighed for at få og fastholde egen bolig.
  • Levere fremskudt psykiatri og rusmiddelindsats i samarbejde med Region Hovedstaden. Videreførelse forudsætter regionens deltagelse og fortsatte finansiering af egen andel.
  • Sagsbehandlere, der kan koordinere med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen omkring borgerens økonomi og beskæftigelsesindsats.

Socialforvaltningen har haft som målsætning for det fælles arbejde med Region Hovedstaden, at der kan fremlægges konkrete modeller til evt. politisk prioritering i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2022 i både region og kommune.

Region Hovedstaden forventer imidlertid ikke at lægge budgetnotat op til Budget 2022, da regionen gerne vil afvente at se effekten af de indsatser, de bl.a. fik midler til ved Budget 2021, herunder socialsygeplejersker, socialoverlæge og styrket gadepsykiatrisk indsats for hjemløse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Region Hovedstaden og Socialforvaltningen arbejder videre med et fælles oplæg om en eventuel kommende udsatteenhed.

Mikkel Boje

                                         / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.

Et samlet Socialudvalg havde følgende protokolbemærkning:

”Et samlet udvalg er dybt uforstående over, at det ser ud til, at Region Hovedstaden ikke kommer til at lægge et budgetnotat op om regionens bidrag til en udsatteenhed. Det ærgrer os, fordi man har modtaget forslaget om en udsatteenhed fra både regionens og Københavns udsatteråd, der mener, at et pilotprojekt om samarbejde mellem kommune og region, vil sikre at ingen oplever at falde mellem to stole. Vi kæmper videre for en god samlet løsning til gavn for udsatte borgere i København”.

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top