Mødedato: 23.04.2014, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udviklingsstrategi for Rammeaftale 2015 for det specialiserede socialområde og specialundervisning

Se alle bilag

Udviklingsstrategien for det specialiserede socialområde og specialundervisning er udarbejdet i regi af Kommunekontaktrådet i Region Hovedstaden (KKR Hovedstaden). Strategien er en del af Rammeaftale 2014 og skal godkendes af Borgerrepræsentationen senest 29. maj 2013.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,  
  1. at Udviklingsstrategi for Rammeaftale 2015 for det specialiserede socialområde og specialundervisning godkendes

Problemstilling

Rammeaftalen for det specialiserede socialområde og specialundervisning er et planlægnings- og udviklingsværktøj, som hver år udarbejdes i regi af KKR Hovedstaden, der er hovedstadskommunernes regionale samarbejdsorgan. Formålet er at sikre et samlet overblik over tilbuddene på det specialiserede socialområde og dele af specialundervisningsområdet, uanset om det enkelte tilbud drives af regionen eller af en kommune. Rammeaftalen skal således skabe sammenhæng mellem efterspørgsel og udbud af tilbud og ydelser og sikre en balanceret udvikling på området.

Rammeaftalen 2015 består i henhold til bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde (BEK nr. 1021 af 20/08/2013) samt bekendtgørelse om rammeaftale m.v. på specialundervisningsområdet (BEK nr. 381 af 28/4 2012) af to tidsmæssigt forskudte aftaler:    

  • Udviklingsstrategi, der vedtages senest d. 29. juni 2014.
  • Styringsaftale, der vedtages senest d. 14. oktober 2014.

Udviklingsstrategien sætter fokus på den faglige udvikling i eksisterende tilbud samt behovet for nye tilbud. Styringsaftalen er et redskab til på tværs at styre kapacitet og økonomi, herunder takstudviklingen, samt fastlægge fælleskommunale procedurer.

Begge aftaler er gældende for perioden 1. januar 2015 – 31. december 2015.Begge aftaler skal godkendes af Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget, Økonomiudvalget og vedtages af Borgerrepræsentationen

Løsning

Formålet med udviklingsstrategien er at fastsætte, hvilke udviklingstendenser og -perspektiver, kommunerne oplever i forhold til tilbudstyper, målgrupper mv., og således også hvilke temaer, KKR Hovedstaden beslutter, der skal være i fokus i det pågældende år. Derudover har Ministeren for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold mulighed for at udmelde centrale temaer, som skal indgå i strategien[1].  Strategien er udarbejdet med afsæt i indberetninger fra kommunerne i hovedstadsregionen om behov og udviklingstendenser inden for både målgrupper og tilbudstyper samt indberetninger fra kommunale driftsherrer og Region Hovedstaden om belægning og kapacitet. På baggrund af indberetningerne har KKR Hovedstaden udvalgt fem fokusområder for den tværkommunale koordination og samarbejde i 2015:
  • Håndtering af den forventede stigning i antallet af hjemløse, herunder særligt unge hjemløse, sfa. kontanthjælpsreformen. 
  • Håndtering af nye krav de specialiserede tilbud grundet længere levetid blandt målgrupperne på voksenområdet, herunder plejekrævende borgere med handicap og sindslidelse. 
  • Håndtering af stigning i antallet af borgere med dobbeltdiagnoser, som øget efterspørgsel på tilbud fra målgruppen. 
  • Inklusionsdagsordenen på børne- og ungeområdet og dennes betydning for de højt specialiserede tilbud til målgruppen. 
  • Øget hjemtagning af borgere og herunder øget fokus på forebyggelse, økonomistyring og udvikling af metoder indenfor rehabilitering, recovery, inklusion mv.

Med afsæt de fem fokusområder har KKR Hovedstaden udvalgt tilbud til borgere med dobbeltdiagnoser som særligt tema for Udviklingsstrategi for Rammeaftale 2015. I tillæg hertil har Ministeren for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold udvalgt anbragte børn og unges undervisning/uddannelse som særligt tema. De særlige temaer vil blive behandlet i 2015.

Socialforvaltningens bemærkninger

Socialforvaltningen kan tilslutte sig de foreslåede fem fokusområder for den tværkommunale koordination og samarbejdet i 2015. Socialforvaltningen kan desuden tilslutte sig, at udviklingsstrategiens tema for 2015 bliver tilbud til borgere med dobbeltdiagnoser. Det fremgår, at temaet bl.a. har været drøftet med Region Hovedstaden, og der er enighed om, at emnet er centralt både for kommunerne og regionen.
Temaet angår borgere, der både har en misbrugsdiagnose og en psykiatrisk diagnose. Regionens behandlingstilbud retter sig i dag primært til stofmisbrugere med psykotiske lidelser. Der er behov for, at Regionens tilbud ikke alene omfatter personer med psykotiske lidelser og samtidigt misbrug, men at Regionen i højere grad end det er tilfældet i dag kan varetage behandling af personer med angst, affektive lidelser og personlighedsforstyrrelser med samtidigt misbrug. 

Socialforvaltningen bakker op om det ministerudmeldte tema om anbragte børn og unges undervisning/uddannelse. Konkret har ministeren bedt om, at der under drøftelserne sættes fokus på samarbejde på tværs af interne skoler og inklusion i det almindelige skolesystem. Dette er i tråd med Socialforvaltningens eksisterende fokus på området, og forvaltningen vil kunne byde ind med erfaringer fra flere døgninstitutioner, der har gode erfaringer med at etablere et tæt samarbejde med de almene skoler i nærområdet.

Børne- og Ungdomsforvaltningens bemærkninger


På BUFs område omfatter rammeaftalen specialundervisningen for børn og voksne. I forhold til fokusområdet inklusionsdagsordenen på børne- og ungeområdet og dennes betydning for de højt specialiserede tilbud til målgruppen kan det oplyses, at Børneklinikken fra 1. juli 2014 indgår som VISO-leverandør i forhold til rådgivning på det mest specialiserede område. Hvorvidt Børneklinikken forbliver landsdelsdækkende (kommunerne i Region Hovedstaden, Region Sjælland og Bornholm) eller fremover skal være landsdækkende er pt. uafklaret. Den endelige kontrakt mellem VISO og Københavns Kommune kendes endnu ikke.

Temaet anbragte børn og unges undervisning/uddannelse ligger fint i forlængelse af de beslutninger Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget på deres møder i marts 2014 har truffet om at styrke kvaliteten for anbragte børns og unges undervisning og uddannelse. Blandt andet ved at arbejde tættere sammen og i dialog sikre, at børn og unge i dagbehandlingstilbud får det bedst egnede tilbud i forhold til såvel behandling og undervisning, samt at sikre at aktørerne indenfor området leverer den ønskede kvalitet.

[1] Strategien rummer a) højt specialiserede tilbud, b) tilbud, der kræver et stort befolkningsgrundlag og anvendes af mange kommuner, c) højt specialiserede enheder, som organisatorisk drives med mindre specialiserede tilbud samt d) alle regionsdrevne tilbud.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen behandles af Socialudvalget 23. april, Børne- og Ungdomsudvalget 5. maj, Økonomiudvalget 13. maj og Borgerrepræsentationen 22. maj.


 Anette Laigaard             Else Sommer                        Claus Juhl

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top