Mødedato: 23.02.2019, kl. 10:30
Mødested: Comwell Borupgaard, Nørrevej 80, Snekkersten

B-sag. Valg af DUBU som fagsystem på børneområdet

Resumé

Socialforvaltningen ønsker at tilslutte sig KOMBITs nationale IT-system DUBU (Digitalisering – Udsatte Børn og Unge) til digital understøttelse af Børneområdet i danske kommuner. Socialudvalget er tidligere orienteret om udbud af et nyt fælles fagsystem til socialforvaltningen. Tilslutningen til DUBU ændrer omfanget af det eksisterende udbud. Implementering af systemet kan påbegyndes i foråret 2020.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager orienteringen om valg af DUBU som fagsystem på børneområdet til efterretning.

Problemstilling

Socialudvalget blev d. 20. juni 2018 orienteret om forvaltningens udbud for et nyt fælles fagsystem i SOF, da kontrakten på det nuværende fagsystem CSC Social udløber. Fagsystemet skulle dække digital understøttelse af alle de social- og sundhedsfaglige medarbejdere på Borgercenter Handicap, Borgercenter Voksne og Borgercenter Børn og Unge – i alt ca. 7.000 brugere på både myndighed og udfører.

EU-udbuddet blev udsendt den 1.9.2018. Efterfølgende blev fire leverandører prækvalificeret ud af seks ansøgere. En af de ikke-prækvalificerede ansøgere indgav en klage over udvælgelsen til Klagenævnet, og den 12.12.2018 fik denne klager medhold i sin klage. Klagen vedrørte metoden til beregning af vurderingerne af leverandørernes referencer. Udbuddet skulle derfor gå om.

Planen var at sende nyt udbud ud i januar 2019 med samme kravspecifikation. Dog anvendte Socialforvaltningen også perioden til at reevaluere potentialerne ved at indkøbe et udbredt standardsystem på børneområdet og derved reducere det kommende udbud til kun at omhandle voksenområdet.

Løsning

DUBU (Digitalisering – Udsatte Børn og Unge) er en standardløsning, der er udviklet af KOMBIT (Kommunernes IT-fællesskab) i samarbejde med Kommunernes Landsforening (KL) og de deltagende kommuner til understøttelse af myndighedsarbejdet knyttet til udsatte børn og unge samt børn med handicap, som er et område med en særskilt kompleks lovgivning.

I dag bruger 73 ud af landets 98 kommuner denne løsning, inkl. større kommuner som Aalborg, Esbjerg og Randers. Systemet kan indkøbes uden særskilt udbud, da man blot som kommune kan tilslutte sig.

DUBU understøtter fremtidige kommunale og nationale krav og behov på børneområdet, herunder bedre og mere ensartet samarbejde om borgerne f.eks. Samtænkning af handleplaner, Sammenhængsreformen og Service i verdensklasse.

Dertil kan nævnes, at DUBU:

  • understøtter overholdelse af frister og lovmedholdelighed i sagsbehandlingen, hvilket mindsker risikoen for fejl

  • sikrer metodisk understøttelse af sagsbehandlingen,

  • har indbygget ledelsestilsyn og giver øget overblik over økonomien pga. et ydelseskatalog

  • højner kommunikationen med andre kommuner og offentlige myndigheder.

Socialforvaltningen har fået demonstreret DUBU (bl.a. set det i praksis i Høje Taastrup) og har ved selvsyn kunnet konstatere, at det er meget brugervenligt system. Ved kontakt til fire brugerkommuner kan Socialforvaltningen endvidere konstatere, at der i dag er stor tilfredshed med systemet. Den nuværende udgave af DUBU er tredje generation af systemet.

Der er også nogle ulemper ved systemet, som er baggrunden for, at forvaltningen tidligere har valgt det fra. Sonderingerne har imidlertid givet nyt perspektiv på disse.

DUBU er bygget på Integrated Children’s Systems (ICS), som er en helhedsorienteret metode for sagsbehandling og udredning. Uddannelse i metoden udbydes af Socialstyrelsen. I dag anvender Borgercenter Børn og Unge metoden SOS (Signs of Safety), men det har nu vist sig, at bl.a. Aalborg Kommune bruger begge metoder i kombination, hvilket Socialforvaltningen også kan fortsætte med. Det betyder dog, at en af implementeringsopgaverne bliver uddannelse af medarbejderne i ICS.

Aktuelt understøtter DUBU ikke udførerområdet. Socialforvaltningen har imidlertid været i dialog med styregruppemedlemmer, og på det grundlag har Socialforvaltningen nu en klar forventning om, at der vil være opbakning til at prioritere udvikling af et udførermodul i en nær fremtid. Det kan nævnes, at det bliver sat på dagsordenen på DUBU-styregruppen til marts, og at bl.a. KOMBIT, KL og flere andre styregruppemedlemmer, som forvaltningen har talt med, også ser dette behov og vil arbejde positivt herfor. Der er i øvrigt tilslutning til, at Socialforvaltningen får en plads styregruppen.

Med indkøb af DUBU kommer der til at være to forskellige systemer i stedet for ét. Dette vanskeliggør bl.a. arbejdet med Borgerens Plan og betyder, at Borgercenter Handicap skal operere med to fagsystemer. Omvendt må det konstateres, at fordelene er så stærke, at dette ikke vurderes at være afgørende. Det kan hertil nævnes, at det tilbageværende udbud nu kun skal dække voksenområdet, hvilket vil gøre dette system mindre komplekst.

Der vil være øget fokus på snitflader mellem DUBU og Voksen-fagsystemet således, at data og information mellem områderne understøttes på bedste og sikreste vis for medarbejdere og borgere.

Der er også foretaget en fornyet vurdering af økonomien i systemet.

Forvaltningen har derfor reevalueret beslutningerne fra 2012 og 2017 og ønsker derfor nu at tilslutte sig DUBU.

Økonomi

Økonomien til DUBU og udbuddet af nyt system til voksenområdet kan fortsat holdes inden for Socialforvaltningens rammer.

Videre proces

Udbud på fagsystem til voksenområdet udsendes ultimo februar 2019. Implementering af DUBU på myndighedsområdet forventes aktuelt at kunne ske andet kvartal 2020. Implementering af fagsystem til voksenområdet forventes påbegyndt primo 2021.

 

Nina Eg Hansen

                                       / Ina Corydon

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt under behandlingen af dagsordenens punkt 1.
Til top