24 timers behandlingsgaranti - analyse og vurdering
Socialudvalget skal tage stilling til Socialforvaltningens analyse og vurdering af medlemsforslag om 24 timers behandlingsgaranti for stofmisbrugsbehandling.
Tidligere beslutninger
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,
1. at Socialudvalget tager forvaltningens analyse og vurdering til efterretning, og
2. at der ikke gives en generel 24 timers behandlingsgaranti for misbrugsbehandling i Københavns Kommune, og3. at Socialforvaltningen inden udgangen af 2013 vender tilbage med vurdering og forslag til opfølgning af de initiativer, der er beskrevet i indstillingen
Problemstilling
Det Konservative Folkeparti har stillet forslag om en 24 timers behandlingsgaranti for behandling af stofmisbrug. Forslaget indebærer, at en borger kan komme i misbrugsbehandling inden for 24 timer fra vedkommende ønsker det i stedet for den nuværende behandlingsgaranti på 14 dage. Forslaget lægger op til, at finansieringen af den skærpede behandlingsgaranti skal findes inden for Socialforvaltningens nuværende ramme. Socialudvalget drøftede d. 5. december 2012 forslaget, og bad Socialforvaltningen om at vende tilbage med en nærmere analyse og vurdering af forslaget. Denne forelægges nu for Socialudvalget.
Løsning
Socialforvaltningen har i bilag 1 gennemgået præmisserne for implementering af medlemsforslaget. En implementering vil således kræve, at forvaltningen inden for 24 timer foretager en udredning og visitation af borgeren, så behandlingen kan gå hurtigt i gang. Udredning og visitation består imidlertid af en række processer, der kan være vanskelige at koncentrere på så kort tid. Man skal afdække borgerens behov, ressourcer, misbrugsproblemer og tilstødende problemer. Implementeringen af medlemsforslaget vil derfor kræve et stående beredskab af tværfaglige medarbejdere, der umiddelbart er til rådighed for en sådan grundig udredning. Et sådan stående beredskab er omkostningstungt.
Det er Socialforvaltningens vurdering, at der i dag er en relativ høj service, når det gælder adgang til behandlingen. For eksempel kan man komme i substitutionsbehandling indenfor 24 timer på hverdage, og der er en generel 14 dages behandlingsgaranti. At øge servicen til en generel 24 timers behandlingsgaranti vil kræve et dyrt og ikke så effektivt stående beredskab til visitation. Hvis finansieringen af garantien skal ske på bekostning af andre behandlingsydelser, er det forvaltningens vurdering, at forslaget – samlet set – vil føre til en forringelse af forvaltningens ydelser, da der skal skæres ned et andet sted.
Relaterede initiativer
Der er imidlertid en række initiativer, der letter adgangen til behandlingen, og dermed ligger sig op ad intentionerne i medlemsforslaget. Forvaltningen har således stigende opmærksomhed rettet mod om en målgruppe, for hvem visitationsprocessen kan være en uoverstigelig barriere. Det gælder målgruppen for stofindtagelsesrummet. Mange i målgruppen har en livsstil og adfærd, der gør det svært at indgå i behandling. Visitationsforløbet over 14 dage er kun en blandt flere faktorer, der gør det svært at komme i behandling. Øvrige faktorer er manglende struktur i livet, der gør det svært at indgå i ambulant behandling, behandlingssystemets udfordring med at finde virksom behandling af kokainmisbrug og borgernes få ressourcer i netværket. Målgruppen har et særligt behov, og løsningen er blandt andet at lette visitationsprocessen – men ikke blot ved at forkorte den. Mange af nedenstående initiativer retter sig særligt mod denne målgruppe:
Fremskudt behandling
Socialudvalget har bevilliget midler til, at Rådgivningscenter København kan have to medarbejdere fremskudt i stofindtagelsesrummet. Medarbejdernes opgave er at sænke tærsklen til behandling for målgruppen, som for manges vedkommende har svært ved at komme i behandling. Medarbejderne skal være til rådighed for informationer, rådgivning og brobygning. Medarbejderne vil samtidig kunne lette vejen til egentlig behandling, når og hvis borgeren måtte ønske dette.
Behandlingspraktik
Socialudvalget har også bevilliget 0,5 mio. kr. i 2013 til behandlingspraktik. Det vil sige, at borgeren vil få mulighed for at komme i døgnbehandling for en kortere periode. Erfaringsmæssigt vil mange af disse brugere ikke gennemføre en behandling, da deres motivation ikke holder længe, når de bliver konfronteret med behandlingens krav og konsekvenser. Derfor handler det om praktik – at brugeren er indstillet på at afprøve døgnbehandlingen, og kommunen er indstillet på at afprøve behandlingsviljen.
Siden sommeren 2012 har Rådgivningscenter København tilbudt opstart i substitutionsbehandling indenfor 24 timer i hverdagene. Tilbuddet er muligt, fordi man foretager en afgrænset lægefaglig udredning, hvorudfra man kan give substitutionsmedicinen. Tilbuddet gælder kun ambulant behandling og der sker en tæt opfølgning for at sikre den rette dosering. Rådgivningscentret ser på mulighederne for at gøre ordningen permanent.
Satspuljepartierne har indgået en aftale, hvori der blandt andet indgår et akut-krisecenter med døgnbehandlingspladser. Københavns Kommune er stillet i udsigt at kunne råde over en mindre del af de kommende døgnpladser. Visitationen til pladserne vil formentlig ske ved de fremskudte medarbejdere i stofindtagelsesrummet, så visitationen også her bliver smidig.
Medicinsk behandling (substitutionsbehandling) inden for 24 timer (hverdage)
Eksterne akutpladser
Stabiliseringspladser
Socialforvaltningen har et ønske om at oprette nogle døgnpladser til stabilisering af misbrugere - der ønsker hjælp - gennem akut sundhedsfaglig og medicinsk behandling, muligheder for søvn, kost og omsorg. Der er foreløbig ikke fundet finansiering til pladserne, men det er fortsat håbet, at midlerne kan findes i en national pulje. Ideen i stabilseringspladserne ligger tæt op ad intentionerne i forslaget om 24 timers behandlingsgaranti for døgnbehandling, da der formentlig vil være umiddelbar visitation på stedet.
Det er forvaltningens vurdering, at det er mere hensigtsmæssigt at arbejde videre med disse initiativer end at give en relativ dyr behandlingsgaranti på 24 timer. Forvaltningen foreslår derfor at vende tilbage til Socialudvalget med en status på initiativerne og forslag til eventuelle justeringer. Det skal ske inden udgangen af 2013.
Økonomi
En ambulant behandlingsgaranti på 24 timer vil give øgede omkostninger til stående beredskab og til tillæg i weekender. Den øgede kapacitet vil samtidig i mindre omfang aflaste den almindelige drift, hvilket vil give en forventet besparelse (som nedenfor er sat til 6 medarbejdere á 450.000 kr.).
En døgnbehandlingsgaranti på 24 timer vil medføre merudgifter til drift af – skønnet - 15 pladser. I tabellen nedenfor er forudsat, at 1/3 af de kommunale akutpladser fører til aflastning af køb af eksterne døgnpladser.
Tabel 1. Merudgifter ved 24 timers behandlingsgaranti
1.000 kr. – 2013 p/l |
Årlig merudgift |
Lønudgifter til forøget stående beredskab herunder weekendtillæg |
7.900 |
Besparelse på hverdagsdriften |
-2.700 |
Driftsudgifter – ambulant garanti |
5.200 |
|
|
15 kommunale akut-døgnpladser* |
7.500 |
Besparelse på køb af døgnpladser* |
-2.500 |
Driftsudgifter - døgngaranti |
5.000 |
Samlet merudgift |
10.200 |
*Til en enhedspris på 500.000 kr. pr. årsplads.
Videre proces
Anette Laigaard
Gitte Bylov Larsen
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at Socialudvalget ønskede den i indstillingen fastlagte evaluering forelagt før budgetforhandlingerne om budget 2014 på et af udvalgets møder i juni eller august. Der blev hermed gjort endeligt op med medlemsforslaget.
Mogens Lønborg (C) havde følgende protokolbemærkning, som blev tilsluttet af O og V: "C havde helst set, at der allerede i dag kunne findes finansiering for en 24 timers behandlingsgaranti, men er tilfreds med at det indgår i budgetforhandlingerne på grundlag af en erfaringsopsamling med de i indstillingen anførte aktiviteter".