Mødedato: 23.01.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Forslag til Socialforvaltningens videre arbejde med socialøkonomiske virksomheder

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens forslag for det videre arbejde med socialøkonomiske virksomheder.

 

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens forslag for det videre samarbejde med socialøkonomiske virksomheder, jf. bilag 1.

Problemstilling

Socialudvalget har flere gange udtrykt ønske om, at socialøkonomiske virksomheder i højere grad inddrages i kommunens indsatser. Socialøkonomiske virksomheder kombinerer forretningsaktiviteter med samfundsgavnlige formål og geninvesterer overskuddet i virksomheden og formålet. For borgere på kanten af arbejdsmarkedet kan de social­økonomiske virksomheder være en nøgle til et aktivt arbejdsliv.

Udfordringen er, at de nuværende udbudsregler i Danmark ikke giver muligheder for at fremme bestemte virksomhedskonstellationer, herunder socialøkonomiske virksomheder.

 

Løsning

Reserverede kontrakter
EU tillader, at man reserverer kontrakter til beskyttede værksteder, hvor flertallet af de ansatte er borgere med handicap. Det er denne bestemmelse, der benyttes i England, hvor offentlige myndigheder giver kontrakter til sådanne værksteder, uden at opgaven har været i udbud. Netop denne type kontrakter har været drøftet bl.a. i ugebladet A4, hvor eksperter i udbudsret udtaler, at det burde være muligt i Danmark, at reservere kontrakter til socialøkonomiske virksomheder, hvor flertallet af de ansatte personer har nedsat arbejdsevne. En sådan afgrænsning i offentlige udbud er tidligere blevet fortolket som et regelbrud af danske myndigheder, hvilket ifølge de to udbudseksperter skyldes, at den danske fortolkning af EU's udbudsregler er meget restriktiv.

 

Der er derfor behov for en klar og præcis definition på socialøkonomiske virksomheder, samt en åbning i udbudslovgivningen, således at vilkår og rammer for socialøkonomiske virksomheder bliver forbedret. Dette kigges der nu på af et nedsat udvalg i Erhvervs- og Vækstministeriet.

 

Til gengæld har private virksomheder mulighed for at samarbejde med en socialøkonomisk virksomhed som et led i CSR-strategien. Center for socialøkonomi tilbyder hjælp til erhvervslivet til at bruge en socialøkonomisk virksomhed som leverandør af serviceydelser eller som underleverandør.

 

Udvalg

I forlængelse af finansloven for 2013 er der nedsat et hurtigt arbejdende udvalg, der undersøger barrierer for etablering og udvikling af socialøkonomiske virksomheder og kommer med anbefalinger, herunder udarbejder et konkret lovforslag til en ny særlig virksomhedsform under navnet socialøkonomisk virksomhed. Udvalget vil – foruden de relevante ministerier – bestå af eksterne eksperter og praktikere på området. Udvalget skal afrapportere medio 2013 med henblik på fremsættelse af lovforslag i folketingssamlingen 2013/2014. Med ny lovgivning vil der sandsynligvis opstå nye muligheder for socialforvaltningens samarbejde med socialøkonomiske virksomheder.

Forslag til det videre arbejde

Socialforvaltningen har inden for rammerne af den nuværende lovgivning udarbejdet forslag til, hvordan forvaltningen kan arbejde videre med socialøkonomiske virksomheder:

  • social beskæftigelse i socialøkonomiske virksomheder
  • Indkøb af varer og tjenesteydelser hos socialøkonomisk virksomhed
  • Et fortsat samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger 

Forslagene beskrives nærmere nedenfor.

Social beskæftigelse

Social beskæftigelse er beskæftigelses- og aktivitetstilbud til særligt udsatte voksne, som lever uden tilknytning til det ordinære udannelses- og arbejdsmarked. Et rummeligt beskæftigelsestilbud gør det muligt for den enkelte at deltage i et arbejds- og læringsfællesskab og derigennem at opleve sig nødvendig og betydningsfuld for netop dette fællesskab.

 

I social beskæftigelse aftales tilknytningen til beskæftigelsestilbuddet individuelt under hensyntagen til den enkeltes samlede livssituation og ønsker til beskæftigelse. Der er således et bredt spænd i graden af tilknytning og krav.

 

Målet med social beskæftigelse er at bidrage til den enkeltes udvikling af såvel faglige som sociale evner, og til varige forandringer for mennesker, der lever med komplekse sociale problemer.

 

Social beskæftigelse kan med fordel varetages af organisationer/projekter, der arbejder efter socialøkonomiske principper.

 

Socialforvaltningen vil fremsætte budgetønske om en kommunal pulje på 10. mio. kr., til social beskæftigelse af ledige borgere (match 3 og førtidspensionister). Socialøkonomiske virksomheder kan kun anvendes til aktivering af match 2 borgerne, hvis virksomheden har vundet en aftale med kommunen herom i forbindelse med et udbud eller en annoncering.

 

Det skal være Socialforvaltningen, der definerer formålet med puljen, og socialøkonomiske virksomheder inviteres til at byde ind med projekter. Puljen skal både medvirke til at aktivere borgere og til at metodeudvikle området. Puljen forventes at kunne løfte Socialudvalgets pejlemærke om flere borgere med sindslidende og handicap i beskæftigelse.

 

Fortsat fokus på muligheden for indkøb af varer og tjenesteydelser hos socialøkonomiske virksomheder

I budgetaftalen for 2013 indgår der et initiativ om juridisk rådgivning til forvaltningerne på området om socialøkonomi. Rådgivningen forankres i Københavns Erhvervsservice. Endvidere fremgår det af budgetaftalen, at Økonomiforvaltningen undersøger mulighederne for, at dele af kommunens indkøb af varer og tjenesteydelser sker hos socialøkonomiske virksomheder – lige fra aktiveringsindsats til madleverancer.

Endvidere følger Socialforvaltningen udviklingen på lovgivningen omkring ”reserverede kontrakter”, som der er mulighed efter EU-udbudsdirektivet til beskyttede værksteder. Som det er i dag, mener Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mener ikke, at der er mulighed i dansk lov eller EU-direktiv for at favorisere socialøkonomiske virksomheder frem for andre, såfremt kontraktsummen overstiger udbudsgrænsen – enten for nationale udbud eller for EU-udbud.

Såfremt der åbner sig nye muligheder for i højere grad at indkøbe varer hos Socialøkonomiske virksomheder, vil Socialforvaltningen iværksætte initiativer til dette.

Et fortsat samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger 

Socialforvaltningen vil fortsat have et samarbejde med de øvrige forvaltninger for at udvikle området omkring socialøkonomiske virksomheder i Københavns Kommune.

 

I forbindelse med ikrafttrædelsen af den nye reform for førtidspension og fleksjob pr. 1. januar 2013 vil der være et særligt samarbejde mellem Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som er tovholder for reformens tiltag. Reformen betyder, at borgere i risiko for at få en førtidspension tilbydes et ressourceforløb i stedet. Endvidere er der mulighed for at oprette fleksjob med meget få timer ugentligt. Det er Beskæftigelsesministerens intention, at socialøkonomiske virksomheder forventes at få en rolle i løsningen af reformens intentioner.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen er ved Københavns Erhvervsservice tovholder på implementeringen af Københavns Kommunes strategi for socialøkonomiske virksomheder og derfor også en vigtig samarbejdspartner.

 

Økonomi

For at finansiere planen ønskes der ved de kommende budgetforhandlinger midler til en pulje på 10 mio. kr. i fire år. Puljen kan søges af socialøkonomiske virksomheder til social beskæftigelse af Socialforvaltningens borgere.

Videre proces

Planen implementeres delvist i 2013. Planens forslag omkring social beskæftigelse kræver finansiering i budget 2014.

 

 

         Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at armlængdeprincippet skal videreføres i budgetforhandlingerne.

Til top