Mødedato: 22.11.2006, kl. 20:15

Orientering om Folkekøkkenet i Svendborggade på Østerbro

Orientering om Folkekøkkenet i Svendborggade på Østerbro

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. november 2006

 

 

14.      Orientering om Folkekøkkenet i Svendborggade på Østerbro

 

SUD 442/2006  J.nr. 442/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

 

at Socialudvalget tager nedenstående orientering om Folkekøkkenet til efterretning.

 

at Socialudvalget godkender at Socialforvaltningen vender tilbage med en indstilling, når de økonomiske konsekvenser af en eventuel genåbning af Folkekøkkenet er kendt.

 

 

RESUME

Folkekøkkenet, som ligger i tilknytning til socialcentret på Svendborggade på Østerbro har været lukket siden juni 2006. Baggrunden er dels at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) ikke længere sender personer i aktivering til Folkekøkkenet, dels at der har vist sig at være en uhensigtsmæssig sammenblanding af driften mellem Folkekøkkenet og socialcentrets kantine, som drives fra de samme lokaler. Endeligt har køkkenet vist sig at være i en sådan tilstand, at det formodentligt vil kræve en del resurser at sætte det i stand.

 

Socialforvaltningen er i gang med at undersøge, hvad det vil koste at sætte køkkenet i stand, så det opfylder de lovgivningsmæssige krav til et produktionskøkken. Desuden er forvaltningen ved at undersøge om det er muligt at finde en forening bestående primært af frivillige, som vil drive Folkekøkkenet videre. Nærværende indstilling er en opfølgning på forvaltningens mundtlige orientering i september 2006.

 

Når disse undersøgelser er afsluttet samt de økonomiske konsekvenser heraf er kendt vender forvaltn ingen tilbage til udvalget med en indstilling om en eventuel videreførelse af Folkekøkkenet.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Nærværende indstilling er en opfølgning på forvaltningens mundtlige orientering i september 2006. Folkekøkkenet i Svendborggade har været lukket siden juni 2006, bl.a fordi Folkekøkkenet ikke længere har mulighed for at modtage personer i aktivering fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

Socialcenterchef Poul Ertner fandt ved sin tiltræden som ny chef i 2006 i øvrigt anledning til se på driftsforholdene i Folkekøkkenet, der drives fra samme lokaler som socialcentrets personalekantine. Det viste sig, at der har været en uhensigtsmæssig sammenblanding mellem driften af personalekantinen og driften af Folkekøkkenet.

 

Folkekøkkenet er startet for ca. 15 år siden, som et aktiverings/ revalideringsprojekt med statstilskud. Projektet havde et dobbelt formål.  Det ene formål var, at man ved oplæring og beskæftigelse af et antal modtagere af revalideringsydelse eller kontanthjælp kunne forbedre disses muligheder for efterfølgende at opnå job på det ordinære arbejdsmarked. Det andet formål var at tilbyde ældre m.v. i bydelen et billigt måltid mad.

 

Folkekøkkenet drives fra samme lokaler som socialcentrets kantine. Det vil sige, at maden fremstilles i personalekantinens køkken og serveres til fremmødte borgere i kantinens spiselokale. Folkekøkkenet betaler ikke leje for brugen af kantinens køkken og lokaler i øvrigt. 

 

Fremtidigt driftsgrundlag for Folkekøkkenet

Fra 1. januar 2006 har socialcentret ikke til opgave at placere "beskæftigelsespersoner"  på arbejdspladser. Det er nu BIF´s opgave. Derfor har socialcentret ikke nogen mulighed for at skaffe disse personer.

 

BIF har organiseret placeringen af personer til aktivering sådan, at et antal virksomheder efter udbud har indgået aftale med BIF om disse aktiviteter. Ingen af disse virksomheder har hidtil henvist personer til Folkekøkkenet.

 

Det er derfor tvivlsomt, om Folkekøkkenet kan fortsætte på det hidtidige grundlag.

 

Idet der på Østerbro udover Folkekøkkenet i Svendborggade tillige findes Café Østerbrohuset, Cafeén

Nabo Østerbro og cafeteriet Omsorgscentret Fælledgården er det forvaltningens vurdering at den nuværende situation med Folkekøkkenet ikke har nogen væsentlig betydning for køkkenets brugere, da der findes alternative muligheder for at få et måltid mad inden for en rimelig afstand.

 

Det videre forløb

Det har vist sig at kantinen i Svendborggade på en lang række områder ikke opfylder kravene til, at det kan anvendes som produktionskøkken til et større antal mennesker. Derfor har forvaltningen taget kontakt til Fødevareregion Sjælland for at få et gennemsyn og en vurdering af, hvilke renoveringer og forbedringer, det kræver for at stedet kan genåbne. Når de økonomiske konsekvenser af en istandsættelse af køkkenet er afdækket vender forvaltningen tilbage med disse oplysninger til Socialudvalget.

 

Derudover har forvaltningen taget kontakt til kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde, for at høre om de kan medvirke til at finde en forening, som kan/vil genåbne folkekøkkenet. I den forbindelse bliver det også vurderet, hvilke økonomiske konsekvenser, det vil have at skulle videreføre køkkenet. Når forvaltningen har fået undersøgt hvorvidt det er muligt at finde en forening, der vil drive Folkekøkkenet videre, samt opgjort de økonomiske konsekvenser heraf vender forvaltningen tilbage til Socialudvalget med en indstilling herom.

Det må herunder sikres, at driftsvilkårene indrettes, så der ikke er konflikt med konkurrence-lovgivningen.

 

MILJØVURDERING

 

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

 

Socialforvaltningen vender tilbage med en indstilling til Socialudvalget om de økonomiske konsekvenser ved en eventuel- genåbning af Folkekøkkenet.

 

HØRING

Ingen

 

 

BILAG

 

Ingen

 

Grethe Munck   /Jens Elmelund

 

 


 

Til top