Mødedato: 22.06.2022, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Uddeling af § 18-særpulje vedr. følgeven til at styrke overgang fra herberg til egen bolig

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til Socialforvaltningens forslag til fordelingen af puljemidlerne for den særskilte ansøgningsrunde til særpuljen “følgeven til at styrke overgang fra herberg til egen bolig”, som er en selvstændig § 18-pulje, der er oprettet med midler, som er afsat med aftalen om Overførselssagen 2021-2022.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens forslag til fordeling af puljemidlerne for særpuljen "følgeven til at styrke overgang fra herberg til egen bolig i 2022", som er en selvstændig § 18-pulje med midler fra overførselssagen 2021-2022.

Problemstilling

Københavns Kommune afsatte 2,9 mio. kr. i 2022 til et pilotprojekt på hjemløseområdet i forbindelse med Overførselssagen 2021-2022. Heraf er der afsat 400 t. kr. til etableringshjælp, som nu udmøntes med en § 18-særpulje, som er en selvstændig § 18-pulje. Midlerne er afsat i overførselssagen 2021-2022 og går således ikke fra den ordinære pulje af midler til frivilligt socialt arbejde efter servicelovens § 18. Formålet med pilotprojektet er at forberede implementeringen af den nye bolig- og hjemløseaftale, som blev indgået sidste år mellem Regeringen og en række af Folketingets partier. Den politiske aftale har til hensigt at tilvejebringe flere billige boliger kombineret med en række ændringer i sociallovgivningen, som skal være med til at styrke kommunernes incitament til at omlægge til Housing-First-indsatser.

Parallelt med denne sag forelægges Socialudvalget en sag om den samlede plan for at implementere bolig-/hjemløseaftalen i København. Pilotprojektet er en del af den samlede hjemløseplan.

Målgruppen for pilotprojektet er hjemløse, der er indskrevet på kommunens herberg. I projektet afprøves nye samarbejdsformer ift. at hjælpe borgere hurtigere og bedre fra herberg til egen bolig. De centrale aktører i projektet er kontaktpersonen på herbergerne, sagsbehandler fra Hjemløseenheden, bostøttemedarbejder samt en frivillig fra en organisation. Der er konkret udarbejdet et forløbsprogram "fra herberg til egen bolig", som skal afprøves og udvikles undervejs i projektperioden. Samarbejdet med civilsamfundet tænkes ind som en integreret del af bostøtteindsatsen.

Som led i bevillingen til pilotprojektet skal der indgås et samarbejde med en NGO om hjælp til at flytte ind i de boliger, som borgerne får. Forvaltningen har i en særskilt § 18-ansøgningsrunde konkretiseret det som en indsats, hvor borgeren tilbydes kontakt til en følgeven i form af en frivillig, der vil have fokus på at støtte borgeren i at skabe et hjem, netværk og tilknytning til nye fællesskaber for at forebygge ensomhed og sikre den bedst mulige overgang til egen bolig. Den frivillige følgeven har den fordel, at vedkommende arbejder frivilligt og ikke har en myndighedsrolle. Dermed supplerer den frivillige følgeven den kommunale bostøttemedarbejder i at hjælpe borgeren i at etablere sig i sit nye hjem. Den kommunale bostøttemedarbejder arbejder evidensbaseret ud fra Housing-First-tilgangen.

Det er ikke muligt under de nuværende regler at indkøbe inventar til borgerne.

Løsning

Socialforvaltningen har i perioden 16. maj til 7. juni haft opslået en ansøgningsrunde for en § 18-særpulje på 0,4 mio. kr., som er en selvstændig § 18-pulje, hvor frivillige sociale organisationer har kunnet søge om midlerne. Midlerne er til udmøntning fra ultimo juni 2022 til 31. december 2022.

Socialforvaltningen har modtaget en enkelt ansøgning til puljen fra organisationen WeShelter, som også vurderes at være kvalificeret. Socialforvaltningen anbefaler, at puljemidlerne fra den særskilte ansøgningsrunde "følgeven til at styrke overgang fra herberg til egen bolig" bevilges til WeShelter. Med en bevilling til WeShelter kan 20 borgere få tilbudt en følgeven i form af en frivillig som kan støtte borgeren i at etablere sig i sit nye hjem, få skabt et netværk i det nye lokalområde og få tilbudt en ligeværdig relation til en person, som arbejder frivilligt og ikke har en myndighedsrolle. WeShelter har et møbellager med genbrugsmøbler, hvor borgeren kan udvælge og afhente møbler fra og dermed indrette sit hjem efter egne ønsker sammen med sin følgeven.

Nedenfor fremgår nærmere information om ansøgningen fra WeShelter:

Tabel 1: Ansøgningen fra WeShelter

Socialforvaltningen har vurderet ansøgningen ud fra nedenstående kriterier, som også fremgik af opslaget til særpuljen:

  • at tilbyde hjemløse på herberg en frivillig “følgeven”, som en integreret del af bostøtten ved overgang fra herberg til egen bolig.
  • at skabe en tillidsfuld og ligeværdig relation til en person, der står i en svær overgang.
  • med udgangspunkt i borgers ønsker for et liv i egen bolig og at støtte op om eksempelvis introduktion til nye fællesskaber, fritidsinteresser, foreningsliv mm.
  • at støtte borger i at etablere et hjem, dvs. støtte op omkring de praktiske forhold ved en flytning, hjælpe med indretning mv.
  • at det er en fordel, hvis den sociale organisation har eget eller kan få adgang til et møbellager med genbrugsmøbler af en rimelig kvalitet eller donationer fra private, således at borger kan indrette sit hjem efter egne ønsker (de ansøgte midler kan ikke bruges til køb af inventar).
  • rekruttering og kompetenceudvikling af de frivillige, samt understøttelse af Socialforvaltningens bostøttemedarbejdere i samarbejdet med civilsamfundet.
  • afprøvning og løbende justering af tilgange, så der skabes en model, der er meningsfuld for både frivillige, borgere og bostøttemedarbejdere og som skaber værdi for borgeren.

Det fremgik desuden af opslaget, at foreninger, der har modtaget støtte via den ordinære § 18-pulje og andre § 18-særpuljer også har mulighed for at ansøge midler via særpuljen. Udsatterådet og Frivilligrådet i Københavns Kommune blev ligeledes gjort opmærksomme på særpuljen.

I vurderingen af ansøgningen har Socialforvaltningen lagt vægt på, at formål og målgruppe i ansøgningen er i overensstemmelse med særpuljens formål og målgruppe og at ansøger er en frivillig forening. Herudover er det blevet tillagt vægt, at ansøgeren opfylder betingelserne for støtte efter servicelovens § 18.

Økonomi

Indstillingen har i 2022 ingen økonomiske konsekvenser, da midlerne er bevilget med aftalen om Overførselssagen 2021-2022. Skulle der opstå en eventuel forsinkelse af anvendelse af midlerne, hvor ansøgers aktiviteter strækker sig ind i 2023, vil det kunne dækkes af et forventet mindreforbrug af § 18-midlerne i 2023. Hvis midlerne fra Overførselssagen 2021-2022 ikke anvendes i 2022, tilbageføres de til kommunekassen.

Videre proces

Godkender Socialudvalget Socialforvaltningens forslag til fordeling af særpuljen "følgeven til at styrke overgang fra herberg til egen bolig”, vil Socialforvaltningen give besked til ansøgeren hurtigst muligt og inden udgangen af juni 2022.

Mikkel Boje

                                    / Eva Stokbro Jensen og Anders Møller Jakobsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top