Mødedato: 22.05.2013, kl. 19:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialudvalgets inklusionsredegørelse 2013

Se alle bilag

Socialudvalget skal behandle den årlige redegørelse for Socialforvaltningens inklusionsindsats, som skal fremsendes til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 16. december 2010 en integrationspolitik for Københavns Kommune for 2011-2014. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal som følge af integrationspolitikken hvert år udarbejde en statusrapport for den samlede inklusionsindsats i kommunen, som forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse efter sommerferien.

I den forbindelse er Socialudvalget blevet bedt om at bidrage med en redegørelse over de inklusionstiltag, der falder indenfor Socialforvaltningens område og som bidrager til at opfylde integrationspolitikkens målsætninger. Redegørelsen findes i bilag 1, og vil i år indgå direkte i statusredegørelsen. Udvalgenes redegørelse følger derfor en fælles skabelon med overskrifterne:

1) Status for handleplan
2) Udvikling på inklusionsbarometret
3) Eventuelt samarbejde på tværs i kommunen
4) Fremtidens inklusion 

Løsning

Socialforvaltningens indsatser er ikke direkte målrettet borgere med etnisk minoritetsbaggrund, men derimod socialt udsatte borgere. Der er på nogle områder en overrepræsentation af socialt udsatte borgere med etnisk minoritetsbaggrund.

 Integrationspolitikken har otte overordnede mål:

  1. Flere unge styrket ud af folkeskolen
  2. Flere i arbejde
  3. Mere blandet leder- og medarbejderskare i kommunen
  4. Flere skal have gavn af kommunens tilbud
  5. Et mere trygt København for alle grupper
  6. Flere skal opleve at høre til i København
  7. Færre skal føle sig ekskluderet pga. fattigdom
  8. Færre skal opleve diskrimination

Socialforvaltningens indsatser understøtter direkte barometerindikatorerne for integrationspolitikkens mål 1, 5 og 7.

I Socialforvaltningens udkast til status for handleplanen fremhæves særligt de gode resultatet med socialrådgivere i daginstitutioner og folkeskoler, der understøtter politikkens mål 1 samt de mange forebyggende indsatser, der medvirker til den faldende ungdomskriminalitet og derved mål 5 om et mere trygt København. Derudover fremhæves den markant styrkede indsats for at forebygge udsættelser, der understøtter politikkens mål 7 om at færre skal føle sig ekskluderet pga. fattigdom.

Under Socialudvalgets område er også indikator 4: Andelen af børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund, der modtager en foranstaltning, som gennemfører 9. klasse. Målingen viser, at der er to procentpoints forskel, hvilket er en svag negativ øgning i forhold til det foregående år. I udkastet til status tilkendegives et fortsat fokus på at sikre, at flere foranstaltningsmodtagere gennemfører 9. klasse - uanset etnicitet - og at det på baggrund af de gode resultater på området ikke vurderes, at indikatoren fremover er nødvendig.

I forhold til fremtidens inklusionsindsats anbefaler Socialudvalget, at inklusionsindsatsen i højere grad tager højde for forskelle i social baggrund og at den ikke udelukkende er målrettet borgere med anden etnisk baggrund end dansk. 
 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt redegørelsen godkendes af Socialudvalget, vil den blive fremsendt til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Den samlede statusrapport vil blive forelagt Borgerrepræsentationen efter sommerferien.


Anette Laigaard

                                    /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved dagsordenens begyndelse.
Til top