Mødedato: 22.05.2013, kl. 19:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Diverse ledelsesinformationer - 1. kvartal 2013

Se alle bilag
Socialudvalget fremlægger hvert kvartal samlet en række forskellige orienteringer og status-afrapporteringer til Socialudvalget. Socialudvalget skal nu godkende forvaltningens orienteringer og statusafrapporteringer for 1. kvartal 2013. 

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget godkender årsstatus vedr. ledelsestilsyn på personssagsområdet på personsager for ydelser omfattet af statsrefusion.
2. at Socialudvalget godkender årsopgørelse over indberettede magtanvendelser for 2012.
3. at Socialudvalget godkenderoversigten over antallet af indberettede magtanvendelser for 1. kvartal 2013.
4. at Socialudvalget godkender status vedrørende Københavns Kommunes exit-pakke på prostitutionsområdet.
5. at Socialudvalget godkender oversigt over udsættelser i 2012.

Problemstilling

Socialudvalget besluttede på mødet 23. januar 2013, at en række statusrapporteringer og orienteringer fremover skulle forelægges samlet i en kvartalsvis orienteringssag. Denne orienteringssag for 1. kvartal 2013 indeholder følgende:
  • Årsstatus vedr. ledelsestilsyn på personssagsområdet på personsager for ydelser omfattet af statsrefusion. 
  • Årsopgørelse over indberettede magtanvendelser for 2012.
  • Oversigten over antallet af indberettede magtanvendelser for 1. kvartal 2013.
  • Status vedrørende Københavns Kommunes exit-pakke på prostitutionsområdet.
  • Oversigt over udsættelser i 2012.

Løsning


1. Årsstatus vedr. ledelsestilsyn på personssagsområdet på personsager for ydelser omfattet af statsrefusion


Pr. 1. januar 2012 trådte nye retningslinjer og koncept i kraft for ledelsestilsyn på personsagsområdet for ydelser med statsrefusion. Formålet med det nye koncept er at opdage og rette eventuelle fejl hurtigt, sikre ledelsesinformation og øge kvaliteten og styringen på området. Ledelsestilsynet er indrettet således, at der udtages stikprøver til indikation af om der er fejl indenfor områderne. Resultatet for 2012 peger på, at der er sket den ønskede læring i forvaltningen, da fejlene i afgørelserne er nedadgående for alle de kontrollerede områder. På figur 1, bilag 1 ses udviklingen af resultaterne for ledelsestilsynet gennem 2012. Andelen af fundne fejl med bevillingsmæssig/statsrefusionsmæssig betydning i ledelsestilsynet er således faldet fra 9,3 % primo 2012 til 3,5 %  ultimo 2012. Figur 2, bilag 1 viser udviklingen over året pr. kontrolleret område. Her ses ligeledes et fald over året i konstaterede fejl i forbindelse med ledelsestilsynet.

2. Årsopgørelse over indberettede magtanvendelser for 2012

Socialforvaltningen har modtaget indberetninger om i alt 1679 magtanvendelser foretaget i 2012, hvori de ”tilladte magtanvendelser” inden for servicelovens og straffelovens bestemmelser udgør 1620. Når antallet af registrerede magtanvendelser for 2012 sammenholdes med 2011, er der sket en stigning. Der er blevet registreret 49 flere tilfælde end 2011. Derimod er der sket et fald i antallet af indberettede magtanvendelser, når antallet af magtanvendelser for 2012 sammenholdes med 2010. Børne- og ungeområdet tegner sig for de fleste indberetninger om magtanvendelse. Set i forhold til kapaciteten er det handicapområdet for børn, som har flest indberetninger om magtanvendelse. Udsatte grupper og psykiatriområdet har omvendt forholdsvis få indberetninger om magtanvendelse, jf. bilag 2.

I 2013 vil Socialforvaltningen fortsat fastholde særligt fokus på magtanvendelsesområdet og antallet af indberettede magtanvendelser.

3. Oversigt over antallet af indberettede magtanvendelser for 1. kvartal 2013

Socialforvaltningen har modtaget indberetninger om i alt 339 magtanvendelser foretaget i 1. kvartal 2013. Når antallet af registrerede magtanvendelser for 1. kvartal 2013 sammenholdes med det tilsvarende kvartal i 2012, er der sket et fald. Der er blevet registrerede 67 færre tilfælde end 1. kvartal 2012. I forhold til 4. kvartal 2012 er der i alt indberettet 63 færre magtanvendelser i 1. kvartal 2013. Børne- og ungeområdet tegner sig for de fleste indberetninger om magtanvendelse. Set i forhold til kapaciteten er det handicapområdet for børn, som har flest indberetninger om magtanvendelse. Udsatte grupper og psykiatriområdet har omvendt forholdsvis få indberetninger om magtanvendelse, jf. bilag 3.

Socialforvaltningen fastholder særligt fokus på magtanvendelsesområdet og antallet af indberettede magtanvendelser. 

4. Status vedrørende Københavns Kommunes exit-pakke på prostitutionsområdet

Exit-pakkens overordnede formål er at sikre en koordineret hjælp til prostituerede, der henvender sig til Københavns Kommune med ønsket om at forlade prostitution. Exit-pakken består af tre dele:

  • Anonymitet ved indledende samtale med en sagsbehandler
  • Specialiseret viden om prostitutionsområdet blandt udvalgte ansatte i Københavns Kommune
  • Tæt samarbejde med Kompetencecenter Prostitution (under Socialstyrelsen)

Ordningen fungerer tilfredsstillende både internt i Københavns Kommune og i samarbejdet med Kompetencecenter Prostitution. Antallet af henvendelser fra borgere kan variere, men de udvalgte socialrådgivere og sagsbehandlere føler sig rustede til at vejlede de borgere, der henvender sig. Se bilag 4 for uddybning.

5. Orientering om udviklingen af udsættelser i 2012

Efter flere år med stigende antal af udsættelser, knækkede kurven for alvor i 2012. Antallet af udsættelser er nu på niveau med antallet i 2009 på trods af den fortsatte økonomiske krise. Faldet kan skyldes afskaffelse af kontanthjælpsloft, starthjælp og timeregler. Imidlertid har forvaltningen i samarbejde med almene boligorganisationer også haft stort fokus på forebyggelse. Der har f.eks. været fokus på rådgivning af udsættelsestruede. Herudover har forvaltningen i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i 2012 haft et pilotprojekt om forebyggelse af sanktionering med det formål at hindre, at BIF-SOF fællesborgere mister deres indtægt og dermed grundlaget for at kunne betale husleje. I budget 2013 fik forvaltningen midler til at udbygge denne indsats. Herudover fik forvaltningen sin egen økonomiske rådgivning. Se bilag 5 for illustration af udviklingen af antallet af udsættelser.

Antal udsættelser pr. år i perioden 2007-2012 iflg. tal fra Domstolsstyrelsen:

  2007 2008 2009 2010 2011 2012
Antal udsættelser

438

492

605

797

781

600

Fald/ stigning

 

+12,3 %

+23,0 %

+31,7 %

-2,0 %

-23,2%

Økonomi

-

Videre proces

-
        Anette Laigaard
                                                               /Gitte Bylov Larsen, Kasper Håkansson

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen og kontorchef Kasper Håkansson deltog under punktets behandling. 

Indstillingen blev godkendt.
Til top