Mødedato: 22.05.2013, kl. 19:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Akkreditering på alle bosteder for voksne

Forslag til indfrielse af Socialudvalgets ønske om akkreditering af eksterne botilbud for voksne.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,

         1. at Socialforvaltningen udarbejder målsætning - for akkreditering af eksterne botilbud for voksne - som beskrevet i indstillingen
         2. at Socialforvaltningen melder målsætningen ud til leverandørerne

Problemstilling

Socialforvaltningen i Københavns Kommune har udviklet en akkrediteringsmodel for tilbuddene under Københavns kommune, som sikrer kvalitet og udvikling i - blandt andet - botilbuddene på voksen- og børnehandicapområdet til gavn for borgerne. Københavnske borgere, som gør brug af udenbys botilbud, er ikke omfattet af denne ordning.

Socialdemokratiet har i et medlemsforslag foreslået, at Socialforvaltningen udarbejder strategi og tidsplan for krav til implementering af kvalitetsmodel og akkreditering på bosteder for voksne med særlige behov, som Københavns Kommune benytter uden for kommunegrænsen.

Socialudvalget har drøftet medlemsforslaget på møde d. 22.04.2013 og har ønsket en indstilling til implementeringen.  

Løsning

Status for akkreditering og anden kvalitetssikring på de eksterne botilbud

Regionerne og nogle kommuner – herunder København – har besluttet, at deres botilbud for voksne skal akkrediteres. Det betyder, at botilbuddene i Københavns Kommunes Socialforvaltning, i regionerne og i Randers, Århus, Viborg og Silkeborg er akkrediteret. Københavns Kommune har sin egen akkrediteringsmodel, mens Danske Regioners Kvalitetsmodel ligger til grund for de øvrige akkrediteringer.

En del private tilbud (cirka 37) organiseret i Landsforeningen af Opholdssteder (LOS) har besluttet at lade sig akkreditere. Det er sket efter Akkrediterings Danmarks model.

Kommunerne koordinerer på regionalt niveau, hvordan man indretter sig med botilbud i forhold til kapacitet, pris og indhold. Det sker i kommunekontaktråd (KKR) i regi af Kommunernes Landsforening. Københavns Kommune er således med i KKR, der omfatter kommunerne i Region Hovedstaden.

Alle botilbud er underlagt nationale krav, som fremgår af Tilbudsportalen. Den stedlige kommune godkender tilbuddene som generelt egnede og fører tilsyn ud fra kravene. Kravene og tilsynet er mindre omfattende end en akkreditering.

En mere omfattende kvalitetssikring er imidlertid på vej i nationalt regi. Det er det kommende Socialtilsyn, som udvikles af Socialstyrelsen og som skal varetages regionalt af en udpeget kommune. Således vil Frederiksberg Kommune varetage tilsynet med tilbuddene i Region Hovedstaden – herunder med Københavns Kommunes tilbud fra 2014. Informationer fra Socialstyrelsen, Akkreditering Danmark og Socialforvaltningens akkrediteringssekretariat peger på betydelige ligheder mellem de kvalitetskrav, der stilles i akkreditering og de krav Socialstyrelsen er ved at udvikle i den kvalitetsmodel, der skal danne grundlag for det kommende Socialtilsyn.

Københavns Kommunes plan for akkreditering af de eksterne botilbud

Socialforvaltningen  beslutning, om akkreditering af eksterne tilbud skal omsættes til praksis. Socialforvaltningen foreslår, at det sker ved indførelse af en målsætning for samarbejde med det fremadrettede samarbejde med eksterne botilbud for voksne. Af målsætningen skal det fremgå, at Københavns Kommunes Socialforvaltning fremadrettet vil prioritere samarbejde med akkrediterede tilbud. Akkreditering kan ske efter en af de tre udbredte akkrediteringskoncepter: Danske Regioners Kvalitetsmodel, Akkreditering Danmark eller Københavns Kommunes Socialforvaltnings model. Målsætningen skal være styrende for alle visiterende organer i forvaltningen, der køber pladser på eksterne botilbud. Målsætningen skal udformes, så den tager højde for de krav, der vil fremgå af det kommende nationale tilsyn, så tilbuddene ikke skal lave dobbeltarbejde. Socialforvaltningen vil udforme den præcise målsætning under hensyntagen til lovgivningens bestemmelser om frit valg, og under hensyntagen til behovet for et vist udbud af pladser. Disse hensyn gør, at målsætningen ikke kan blive ultimativ i sit krav om akkreditering.

Målsætningen skal ligge formuleret og klar den 1.10.2013, hvor den bliver meldt ud til leverandørerne.

Akkreditering er en længerevarende udviklingsproces, som typisk tager to til tre år fra aftalen er indgået til stedet er endeligt akkrediteret. Det skal der tages højde for i målsætningen og i forventningerne til hastigheden, hvormed målsætningen bliver implementeret.

Økonomi

Det er forventeligt, at de eksterne tilbud vil lægge udgifter til akkreditering på pladserne, hvorved pladskøb over tid vil blive fordyret.

Videre proces

Forvaltningen udarbejder målsætning for akkreditering af eksterne tilbud. Målsætningen forventes meldt ud til de relevante leverandører omkring d. 1.10.2013.

         
                            Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling. 

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at Socialudvalget ønskede en midtvejsstatus forelagt medio 2014.
Til top