Socialforvaltningens årsregnskab 2019
Resumé
Socialudvalget skal tage stilling til Socialforvaltningens årsregnskab for 2019. Regnskabet udviser et mindreforbrug på 89,1 mio. kr. på servicerammen. Efter korrektioner og nødvendige overførsler vil afvigelsen være 71,9 mio. kr. svarende til 1,3 pct. af budgettet og efter videreført decentral opsparing vil afvigelsen være et mindreforbrug på 15,9 mio. kr.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens årsregnskab 2019
Problemstilling
Socialforvaltningens årsregnskab 2019 består af nærværende indstilling, som kort beskriver det overordnede regnskabsresultat og regnskabsresultatet på bevillingsområder. I bilag 1 forklares regnskabsafvigelserne på et mere detaljeret niveau.
Løsning
Socialforvaltningens regnskab 2019 udviser et mindreforbrug på 89,1 mio. kr. på Servicerammen jf. tabel 1, svarende til en afvigelse fra det senest godkendte budget på 1,6 pct. Efter alle nødvendige overførsler og tilbagebetalinger vil den samlede afvigelse på servicerammen falde til et mindreforbrug på 71,9 mio. kr. svarende til 1,3 pct. af senest godkendte budget.
Det var ikke forudset, at regnskabet ville udvise et væsentligt mindreforbrug. På baggrund af regnskab 2019 har Socialforvaltningen lagt en plan for bedre økonomistyring.
Overordnet set skyldes det store mindreforbrug i Socialforvaltningen, at de betydelige tiltag, der er iværksat for at undgå merforbrug, har haft større effekt end ventet, ligesom et stort fokus på risikoen for merforbrug har ført til yderligere tilbageholdenhed og udskydelse af omkostninger samt forsigtige prognoser fra Socialforvaltningens enheder. Hertil kommer, at forventede negative risici ikke indtraf.
Den omfattende tilbageholdenhed har bl.a. betydet udskydelse af stillingsbesættelser, vedligehold og indkøb på Socialforvaltningens institutioner. Derfor søges der, i sagen om Socialforvaltningens overførsler 2019/2020, om overførsel af den decentrale opsparing, der ligger ude på Socialforvaltningens centre.
I forbindelse med årsafslutningen 2019, er der foretaget en sandsynliggørelse af saldoen for tilgodehavender i hhv. Kvantum og Opus Debitor. Sandsynliggørelsen viser, at der stadigvæk er en risiko for, at ikke alle kommunens indtægter fremgår korrekt i regnskabet samt at potentielle tab/afskrivninger ikke er identificeret. En opgørelse af de økonomiske konsekvenser forelægges Økonomiudvalget, når afstemningsarbejdet er tilendebragt.
Regnskabet viser et mindreforbrug på 6,5 mio. kr. på Anlægsrammen, et mindreforbrug på 24,5 mio. kr. for Efterspørgselsstyrede overførsler, samt en forskydning i forhold til budgettet på 192,9 mio. kr. på Finansposter jf. tabel 2.
Servicedriften
Området Børnefamilier med særlige behov udviser et mindreforbrug 2,6 mio. kr. og 0,7 mio. kr. efter alle nødvendige overførsler og tilbagebetalinger. Mindreforbruget skyldes primært forbrugstilbageholdenhed på kommunens egne tilbud i form af udskudt genbesættelse af vakante stillinger samt udskudte indkøb og vedligehold. Samtidig har belægningsgraden været højere end ventet, også på kommunens egne tilbud. Regnskabet for børneområdet er et resultat af, at der gennem hele 2019 er blevet implementeret betydelige handleplaner for at undgå merforbrug på området.
Hjemmeplejen udviser et merforbrug på 4 mio. kr. De økonomiske udfordringer er en konsekvens af udfordringer i forhold til sygepleje, effektiv planlægning og højt sygefravær, jf. tidligere orienteringer til Socialudvalget. Der er iværksat en særskilt genopretningsplan for hjemmeplejen, som også forventes også ville forbedre økonomien.
For målgruppen Borgere med sindslidelse udvises et mindreforbrug på 45,8 mio. kr. og 37,3 mio. kr. efter alle nødvendige overførsler og tilbagebetalinger. Mindreforbruget skyldes forbrugstilbageholdenhed på kommunens tilbud, i form af udskudt genbesættelse af vakante stillinger samt udskudte indkøb og vedligehold. Dette skal ses i lyset af de omfattende kompenserende handlinger, der blev sat i gang som følge af en forventning om merforbrug på Socialforvaltningens samlede ramme i 2019. Mindreforbruget skyldes derudover usikkerhed omkring budgettet på vedr. færdigmeldte patienter og dermed afregning med Regionen.
For målgruppen Udsatte voksne viser regnskabet et mindreforbrug på 12,5 mio. kr. og 12,9 mio. kr. efter alle nødvendige overførsler og tilbagebetalinger Mindreforbruget skyldes tilbageholdenhed på egne tilbud, udskydelse af køb af botilbudspladser, samt at en forventet risiko vedr. Center for Udsatte Voksne og Familier, der ikke indtræf.
For området Borgere med handicap udvises et mindreforbrug på 21,6 mio. kr. og 19,2 mio. kr. efter alle nødvendige overførsler og tilbagebetalinger. Mindreforbruget skyldes forbrugstilbageholdenhed på kommunens tilbud i form af udskudt genbesættelse af vakante stillinger samt udskudte indkøb og vedligehold. Hertil skyldes mindreforbruget lavere aktivitet end budgetteret på køb af dag- og døgntilbudspladser til voksne med handicap, samt forventet risiko, der ikke indtræf. Det bemærkes, at der har været merforbrug på bl.a. på hjælpemidler og BPA-ordningen (Borgerstyret Personlig Assistance), hvor udgifterne sidst på året er steget yderligere.
Området Tværgående opgaver og administration udviser et mindreforbrug på 10,6 mio. kr. og 5,8 mio. kr. efter alle nødvendige overførsler og tilbagebetalinger. Mindreforbruget kan bl.a. henføres til ledelses- og kompetanceudvikling samt §18 midler, hvor ansøgerne ikke har haft behov for fuld udnyttelse af midlerne. Hertil kommer, at en forventet risiko vedr. ikke-afstemte balancekonti/afskrivninger i kommunen ikke indtræf.
Anlæg, efterspørgselsstyrede overførsler og finansposter
For Anlæg udviser regnskabet et mindreforbrug på 6,5 mio. kr., hvoraf 5,1 mio. kr. skyldes forsinkede projekter. De resterende 1,4 mio. kr. skyldes primært et mindreforbrug i forbindelse med etableringen af 20 herbergspladser på Nøjsomhedsvej.
Efterspørgselsstyrede overførsler udviser et mindreforbrug på 24,5 mio. kr. hovedsagelig som følge af manglende afregninger fra regionerne vedr. indlagte patienter i 2019. Hertil kommer et mindreforbrug vedr. Sociale ydelser, der primært skyldes endelig restafregning af statsrefusion fra 2018.
Finansposter udviser en forskydning i forhold til budgettet på 192,9 mio. kr. Forskydningen skyldes primært en forskydning på de øvrige balanceposter, der alene har kortvarig betydning for likviditeten og derfor ikke budgetteres jf. kommunen bevillingsregler. Hertil kommer et mindreforbrug vedr. restbudgetter for langfristede tilgodehavender.
Balance
Afstemningen af Socialforvaltningens balance har vist, at alle konti er afstemt. Der er dog opfølgningsbeløb for 7.195.000 kr. fordelt på forskellige konti, der skal afstemmes endeligt. Dette forventes at være sket inden udgangen af juni 2020. De opgjorte opfølgningsbeløb vil ikke have driftsmæssig virkning.
Økonomi
Økonomien er beskrevet i sagen.
Videre proces
Økonomiforvaltningen har forelagt kommunens samlede årsregnskab for Økonomiudvalget den 31. marts 2020. Kommunens samlede regnskab behandles af Borgerrepræsentationen den 23. april 2020.
Nina Eg Hansen
/ Anders Johannes Kristensen
Beslutning
Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog via Teams under punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt.
Et samlet Socialudvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Udvalget ser med stor bekymring på, at der har været så stort mindreforbrug ift. den usikkerhed, det skaber, også når man har haft så stram økonomistyring henover året, hvor ledige stillinger ikke er blevet genbesat, og der er sparet mange steder.”