Syvende afrapportering på ledelsestilsyn i Borgercenter Børn og Unge
Resumé
Socialudvalget orienteres om resultaterne af syvende runde af ledelsestilsynet med myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge. Indstillingen fremhæver fire områder med særlige fremskridt og tre områder, hvor der fortsat er behov for særlig opmærksomhed. Socialudvalget får forelagt næste afrapportering på ledelsestilsynet i december 2020.Indstilling
Socialforvaltningen indstiller
- at Socialudvalget tager syvende afrapportering om resultatet af ledelsestilsyn med myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge til efterretning.
Problemstilling
Socialforvaltningen har siden efteråret 2017 arbejdet med en udviklingsplan, som danner rammen for forvaltningens indsats for at forbedre myndighedsarbejdet på området for udsatte børn og unge. Baggrunden er borgerrådgiverens gennemgang fra 2017 af 77 sager på området. Forvaltningen iværksatte en række initiativer og indledte et samarbejde med Socialstyrelsens nationale Task Force og Ankestyrelsen. Task Forcen udarbejdede i 2018 en analyse af forvaltningens sagsbehandling på børne- og ungeområdet. Ankestyrelsen vurderede på den baggrund, at forvaltningen i vidt omfang overholder de lovkrav, som er indgået i sagsgennemgang, og generelt iværksætter relevante og tilstrækkelige indsatser.
En central del af udviklingsplanen er ledelsestilsynet, hvor fire niveauer af ledelse og centralt placerede jurister i forvaltningen gennemgår en række sager. Ledelsestilsynet blev påbegyndt forud for samarbejdet med Task Forcen. Forvaltningen valgte dog at forsætte med det intensive ledelsestilsyn for fortsat at have et skarpt fokus på læring og udvikling i behandlingen af forvaltningens sager på børne- og ungeområdet, da der er tale om afgørelser, som har afgørende betydning for udsatte børn og unge. Efter drøftelse i Socialudvalget 12. december 2018 blev ledelsestilsynet nedjusteret med henblik på at skabe øget fokus på læring, så det nu gennemføres halvårligt i stedet for kvartalsvis. Der er dog fortsat tale om et ganske omfattende ledelsestilsyn. Forvaltning ser aktuelt på mulighederne for at justere i ledelsestilsynet, herunder hvorvidt ledelsestilsynet på sigt kan overgå til den model, som Socialstyrelsens Task Force anbefalede, hvor der udtrækkes færre sager og laves en gennemgang af sagerne med udgangspunkt i en ”base” af lovkrav, jf. beslutningen på udvalgsmødet den 29. august 2018.
I det følgende orienteres Socialudvalget om resultaterne af syvende runde af ledelsestilsynet, der således er den første af i alt to afrapporteringer på ledelsestilsynet i 2020. Sagerne, der indgår i tilsynet, er udtrukket i 4. kvartal 2019. Der henvises til bilag 1 og 2 for en detaljeret oversigt over resultatet af tilsynet.
I dette tilsyn er der ikke fundet nogle sager, der har givet anledning til særlig opfølgning.
Løsning
Der er i dette ledelsestilsyn på niveau 2 i alt gennemgået 93 sager fordelt på seks forskellige sagstrin, hvilket betyder, at der inden for de enkelte sagstrin er tale om en gennemgang af mellem 8 og 21 sager. Ledelsestilsynet giver derfor ikke et fuldstændigt billede af den samlede sagsbehandlingskvalitet i Borgercenter Børn og Unge, men peger på mønstre og tendenser, som kan danne grundlag for læring.
Ledelsestilsynet viser, at der er parametre, hvor der ses fremskridt, mens der ligeledes er områder, som stadig kræver opmærksomhed fremadrettet. Udvalgte nedslagspunkter fra dette ledelsestilsyns resultater foldes ud nedenfor.
Bilag 3 er borgercenterets rapport om syvende runde af ledelsestilsynet. Rapporten danner baggrund for den fremadrettede dialog med enhederne lokalt om resultaterne og de læringspunkter, der skal arbejdes med lokalt. I rapporten fremhæves flere resultater, end der præsenteres nedenfor.
Det bemærkes, at IT-fagsystemet DUBU er under implementering i Borgercenter Børn og Unge og på sigt forventes at understøtte sagsgangene og dermed styrke sagsbehandlingen på området, bl.a. ift. overholdelse af frister og dokumentation af foretagne sagsskridt. Implementeringen af DUBU blev påbegyndt før Corona-krisen med opstart af et byområde af gangen. Implementeringen er dog aktuelt sat i bero for at sikre fokus og ressourcer på borgercenterets drift i den nuværende situation. Den samlede implementering af DUBU bliver således forsinket.implementeringen genoptages, når situationen tillader det, og der har været stabil drift 2-3 uger i de byområder, der grundet krisen endnu ikke har implementeret DUBU. Det er forvaltningens forhåbning, at dette er muligt inden sommerferien. I perioden mens DUBU implementeres, vil der dog være risiko for produktionstab, dvs. bl.a. risiko for øget overskridelse af sagsfrister, jf. sag på socialudvalgsmødet 15. januar 2020.
Socialudvalget blev forelagt første til sjette runde af tilsynet hhv. den 13. december 2017, 25. april, 29. august, 31. oktober 2018, 3. april 2019 og 20. november 2019.
Områder med fremskridt og områder med behov for særligt fokus
Syvende runde af ledelsestilsynet viser bl.a. særligt fremskridt på følgende områder:
- Udarbejdelse af børnefaglig undersøgelse inden for 4 måneder
- Relevant inddragelse af barnet/den unge og eventuelle søskende i den børnefaglige undersøgelse
- At opstille mål for den unges overgang til voksenlivet
Syvende runde af ledelsestilsynet viser, at der bl.a. er brug for særlig opmærksomhed på følgende områder:
- At træffe afgørelse om børnefaglig undersøgelse
- Træffe afgørelse om valg af konkret anbringelsessted og udlevere relevante dele afhandleplanen til anbringelsesstedet.
- Rettidig opfølgning
De enkelte områder uddybes i bilag 4.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Der tilrettelægges en læringsproces på baggrund af resultaterne fra syvende runde tilsyn og de identificerede opmærksomheds- og læringspunkter, jf. bilag 3, der kombinerer initiativer i de enkelte enheder og initiativer på tværs af byen.
Taskforce-forløbet for styrket myndighedsindsats i Borgercenter Børn og Unge afsluttes i dette forår. I den forbindelse udarbejder Taskforcen en rapport, hvori det opgøres, hvor langt forvaltningen er kommet i forhold til at styrke myndighedsindsatsen. Socialudvalget præsenteres for rapporten i juni måned. På baggrund af rapporten vil Socialudvalget få forelagt forslag til et revideret koncept for ledelsestilsynet i Borgercenter Børn og Unge.
Nina Eg Hansen
/ Lise Stidsen Vandahl
Beslutning
Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl deltog via Teams under punktets behandling.
Indstillingen blev taget til efterretning.
Protokolbemærkning fra SF som resten af udvalget tilsluttede sig:
“Socialudvalget tager afrapporteringen til efterretning, dog med et ønske om, at der i kommende afrapporteringer sker en justering af sprogbrugen, således at problemer, fejl og forhold, hvor man klarer sig dårligere end hidtil, beskrives som sådan frem for alene i vendinger som “områder med behov for særligt fokus”, “områder med behov for særlig opmærksomhed”, “områder med udviklingspotentiale ” eller “områder med forandringspotentiale”. En sådan justering af sprogbrugen bør især ske, når der er tale om problemer, fejl og mangler i sagsbehandlingen, som lovmæssigt - og alt andet lige - er alvorlige set fra barnets, den unges eller de berørte forældres perspektiv.
Partierne ønsker desuden, at der i fremtidige afrapporteringer indgår en tydeligere beskrivelse af, hvordan der følges op på de mere alvorlige fejl og mangler, således at sagsbehandlingen kan understøttes bedre og loven kan overholdes.”